Jaarprogramma-2021-greenport-duin-en-bollenstreek

Serie korte video’s over het belang van – en voor – internationale medewerkers

Arbeidsmigranten of, zoals we ze nu noemen, internationale medewerkers zijn actief in vrijwel alle branches en sectoren. In een serie korte video’s laten we zien hoe zij wonen, werken en recreëren en waarom zij naar Nederland gekomen zijn.

Waarom kiezen voor internationale medewerkers

Ondernemers en bedrijven maken graag gebruik van deze medewerkers, aan hen vroegen wij waarom zij kiezen voor internationale medewerkers en hoe zij hun welzijn waarborgen. Tenslotte spraken we met voorzitters van organisaties die voor onze economie heel belangrijk zijn, die uitleggen waarom onze economie niet zonder deze medewerkers kan en waarom goede huisvesting een must is.

Ondernemers en medewerkers in de praktijk

Bij logistiek bedrijf C&A distributie werken veel internationale medewerkers. Directeur Auketien Hagenaars wil het liefst dat zij dicht bij het werk wonen. Fa. Bisschops huurt in drukke periodes, zoals planten en oogsten, internationale medewerkers in. Mark Bisschops vertelt waarom dat in zijn vak noodzakelijk is en hoe belangrijk goede huisvesting is.

Overige video’s

Bekijk via onderstaande links de andere video’s:

internationale-medewerkers-sierteeltlcuster-bollenteelt-greenport

Webinar over krapte op de arbeidsmarkt

Krapte op de arbeidsmarkt – het is een belangrijk thema momenteel. Er zijn veel vacatures op alle opleidingsniveaus en het wordt steeds moeilijker om personeel te vinden en te behouden. Ook werkgevers in de land- en tuinbouw hebben hiermee te maken. Niet alleen bij vacatures voor teelt- en oogstwerkzaamheden, maar ook bij het vervullen van vacatures voor andere functies. We gaan dit dan ook niet op korte termijn oplossen met elkaar. Maar er zijn misschien wel dingen die je als werkgever kunt doen om toch op te vallen in deze gespannen arbeidsmarkt. De Werkgeverslijn wil je hierover graag inspireren en informeren tijdens een webinar op dinsdag 16 november om 14 uur.

Webinar krapte arbeidsmarkt

Tijdens dit webinar gaat Maartje Jager (Werkgeverslijn land- en tuinbouw) in gesprek met Hans Koehorst (LTO Nederland) en Diana Eleveld (Werkgeverslijn land- en tuinbouw). Aan de orde komt:

  • Hoe kijkt LTO Nederland tegen de arbeidsmarktkrapte aan?
  • Wat gebeurt er op dit thema qua belangenbehartiging?
  • Welke praktische tips zijn er voor werkgevers om toch op te vallen op de arbeidsmarkt?

Verder bellen we tijdens het webinar in met Yvonne van de Ven van LTO Arbeidskracht. Zij vertelt vanuit haar rol bij Seasonalwork.NL over haar ervaring met de huidige krappe arbeidsmarkt.

Aanmelden voor het webinar

Ben jij werkgever in de land- en tuinbouw? Of heb je een cao-abonnement bij de Werkgeverslijn? Dan kun je dit webinar gratis bijwonen. Het webinar live volgen heeft als voordeel dat je tijdens het webinar vragen kunt stellen welke in veel gevallen direct beantwoord kunnen worden. Na afloop van het webinar ontvang je automatisch de link waarmee het webinar kan worden teruggekeken. Ook als je niet in de gelegenheid bent om het webinar live te volgen kun je je aanmelden, je ontvangt dan ook na afloop automatisch de terugkijklink.
Meld je hier aan.

Extra aandacht voor dit onderwerp is er via de themapagina van de Werkgeverslijn.

Tuinbouw-battle-greenport-duin-en-bollenstreek

Uit je bloembol

#Uit je bloembol

Met de vlogserie; 

#uitjebloembol ‘Power up your flower job’ 

willen wij jongeren laten zien hoe leuk, divers en uitdagend het werk in het sierteeltcluster is. 

Meedoen?

Wil je ook vloggen? Of wil je jouw bedrijf laten deelnemen aan de vlogserie? Dat kan! Neem contact op via communicatie@greenportdb.nl.

Helaas kiezen steeds minder jongeren voor groen onderwijs. 
Het gevolg hiervan is een structureel tekort aan arbeidskrachten in deze sector. Werken in de bollensector is heel divers en uitdagend. Geen dag is hetzelfde! En dat willen we graag laten zien. 

Jongeren in de sector

Jongeren met een (bij)baan tussen de bollen en bloemen vloggen over hun werkdag. 

Waarom werken zij in het sierteeltcluster? 
Wat doen zij precies de hele dag? 
Hoe zit het met de doorgroeimogelijkheden?
Waar liggen de kansen? 

Al deze vragen en meer willen we met deze vlogs beantwoorden. We willen inspireren, motiveren en laten zien wat de sector te bieden heeft en daarmee enthousiasmeren voor een opleiding en carrière in de sector. 

Hoe werkt het?

Je maakt een aantal korte vlogs over wat je allemaal meemaakt tijdens het werk op het land, in de schuur of op kantoor. Uiteraard helpen we je met instructie en tips. We helpen je ook graag met filmen als je dat wilt. De eindmontage nemen wij voor onze rekening. 

Meedoen?

Dit kan door je aan te melden via communicatie@greenportdb.nl.

oproep-vlog-#uitjebloembol-greenport-duin-en-bollenstreek

Afgelopen seizoen

Jouw vlog kan hier bij!

Dus meld je aan:

 communicatie@greenportdb.nl

In een notendop

vlog-#uitjebloembol-greenport-stories

#uitjebloembol
met Cas, Britt en Jasmijn bij Lubbe Lisse 

Wie is dit trio Lubbe eigenlijk?
Cas is 18 jaar en doet 1e jaar HBO Ondernemerschap & Retail Management, Britt is 16 jaar en doet dit jaar havo-examen en Jasmijn is 14 jaar en zit in 3 havo. Alle 3 zijn ze geregeld te vinden op het familiebedrijf om zo hun steentje bij te dragen en natuurlijk om extra geld te verdienen.

G. Lubbe & Zoon BV is gespecialiseerd in het leveren van #bloembollen en vaste planten voor het openbaar groen, parken en landgoederen. Een bedrijf met ruim 20 medewerkers die verschillende taken hebben: van het werken op kantoor tot de verkoop van de bloembollen en van het werken in de schuur tot het werken als buitenlandse vertegenwoordiger .

Cas rijdt geregeld de bestellingen rond, waar Britt en Jasmijn de bollen tellen en verpakken voor de klanten. Daarnaast werkt Britt ook op kantoor waar ze zich bezig houdt met facturen versturen en zeg je #zonnebloemen, dan zeg je Jasmijn .

Wist je trouwens dat G. Lubbe & Zoon BV al bestaat sinds 1900? Ze bestaan dit jaar dus al 120 jaar .

#uitjebloembol-julia-vlogserie-greenport-duin-en-bollenstreek

#uitjebloembol
tijdens de herfstvakantie met Julia

Wat heb jij afgelopen #herfstvakantie gedaan? Gechild, gewerkt of beide? We hielden er laatst al een poll over en wat bleek: 61% van jullie ging aan de slag om bij te verdienen.

Zo ook Julia. Je kent Julia misschien nog wel van onze vlog #uitjebloembol toen ze ons meenam naar het bedrijf van haar vader.

Deze herfstvakantie ging Julia ook aan het werk bij haar vader, net als heel wat andere scholieren. 

En weet je wat het leuke is? Julia maakte weer een super toffe vlog voor #uitjebloembol: Power up your flower job . Zo laat ze zien hoe de bollen op pot gaat, waarom er schuim tussen de kisten zit en hoe ze omgaan met de coronamaatregelen.

huisregels-tips-tops-open-dag-bollenstreek-in-bedrijf-greenport

We kunnen meer ambassadeurs gebruiken!

 Dus, tijd voor een nieuw seizoen van #uitjebloembol! Wij zoeken enthousiaste scholieren/studenten die in een vlog 🎞️ willen vertellen over hun werk of bijbaan in de bollen of bloemen.⁣⁣

Hoe werkt het?⁣
Je maakt een aantal korte vlogs over wat je allemaal meemaakt tijdens het werk op het land, in de schuur of op kantoor. Uiteraard helpen wij met instructies en tips. We helpen je ook graag met filmen als je dat wilt. De eindmontage nemen wij voor onze rekening.⁣

Meedoen?⁣
Geef je dan op! communicatie@greenportdb.nl.

Samen laten we zien hoe tof het in om in de sector te werken.

Verslag per week

Week 1-2

Als eerste moeten de slapende Franse tulpenbollen met de voeten in het water. De speciale bakken zorgen  er voor dat een teveel aan water in een speciale opvangbak terechtkomt. Daarnaast moet de LED-verlichting ingesteld worden met de bijgeleverde tijdsschakelaars. Aan de hand van een meegeleverde beschrijving kan de docent de leerlingen helpen om er voor te zorgen dat de tulpenbollen de juiste verzorging krijgen.

week 2-3

Week 2 staat in het teken van een aantal taken, die wekelijks terugkomen. Deze taken – door met elkaar samen te werken – zijn:

– Water controleren en eventueel aanvullen (wortels in het water)
– Eventueel zieke bollen verwijderen (schimmel)
– Controleren of de groei goed doorgaat.

Daarnaast zijn er vijf filmpjes beschikbaar met allerlei informatie over het kweken van tulpen en worden de leerlingen gestimuleerd om na te denken over hoe en aan wie ze de tulpen gaan verkopen. Hier maken ze een plan voor. 

 

week 3-4

Week drie staat qua taken in herhaling van week 2. Het samenwerken door de planten water te geven, te kijken of er geen zieke bollen zijn en controleren of de bollen goed groeien voert samen met het leren over het sierteeltcluster de boventoon. 

In week 4 worden de tulpen geoogst en verkocht of weggegeven. Waar de ene klas er voor kiest om de tulpen te verkopen en het geld te bewaren voor de leerlingenraad, kiest een andere klas er voor om de bosjes tulpen naar het bejaardenhuis te brengen. Waar de kinderen ook voor kiezen, het gaat er om dat ze van te voren nadenken en een plan maken, en dit ook uitvoeren.

Afsluiting

In de laatste week hebben de leerlingen de tulpen daardwerlijk verkocht. Zo heeft een klas de bosjes op de speelplaats verkocht aan ouders en zijn de tulpen naar het bejaardentehuis gebracht. Een andere school heeft de tulpen verkocht in de buurt. Het leuke hier aan is is dat de leerlingen deze opbrengst hebben gegeven aan de leerlingenraad.

Al met al een geslaagde eerste ronde van de Tuinbouw Battle waarbij de leerlingen kennis hebben gemaakt met diverse aspecten van het sierteeltcluster; van zelf kweken tot de daadwerkelijk verkoop, met opbrengst. Door samen te werken, een (verkoop)plan te bedenken en uit te voeren hebben de leerlingen diverse vaardigheden geleerd. 

Partners die dit project mede mogelijk maken

Andere projecten waarin wij participeren
Bollenrevolutie-4.0-greenport-duin-en-bollenstreek

Film
Bollenrevolutie 4.0

Deze korte film laat het onderzoek, in Bollenrevolutie 4.0, naar de kwaliteitsbepaling van bollen in de verwerking zien.

Drie living labs voor herstellen biodiversiteit

De 7 B's in Living Lab B7 staan voor: Boeren, Bewoners, Bezoekers en Beleidsmakers werken aan een Betere Biodiversiteit in de Bollenstreek.

Duurzaamheid-klimaatneutraal-greenport-duin-en-bollenstreek

Greenport Duin- en Bollenstreek Klimaatneutraal 2040

De Glastuinbouw Klimaatneutraal in 2040. Dat is de ambitie van Greenports NL en daarover zijn in het Klimaatakkoord en het Tuinbouwakkoord afspraken gemaakt.