#Uit je bloembol

Met de vlogserie; 

#uitjebloembol ‘Power up your flower job’ 

willen wij jongeren laten zien hoe leuk, divers en uitdagend het werk in het sierteeltcluster is. 

Meedoen?

Wil je ook vloggen? Of wil je jouw bedrijf laten deelnemen aan de vlogserie? Dat kan! Neem contact op via communicatie@greenportdb.nl.

Helaas kiezen steeds minder jongeren voor groen onderwijs. 
Het gevolg hiervan is een structureel tekort aan arbeidskrachten in deze sector. Werken in de bollensector is heel divers en uitdagend. Geen dag is hetzelfde! En dat willen we graag laten zien. 

Jongeren in de sector

Jongeren met een (bij)baan tussen de bollen en bloemen vloggen over hun werkdag. 

Waarom werken zij in het sierteeltcluster? 
Wat doen zij precies de hele dag? 
Hoe zit het met de doorgroeimogelijkheden?
Waar liggen de kansen? 

Al deze vragen en meer willen we met deze vlogs beantwoorden. We willen inspireren, motiveren en laten zien wat de sector te bieden heeft en daarmee enthousiasmeren voor een opleiding en carrière in de sector. 

Hoe werkt het?

Je maakt een aantal korte vlogs over wat je allemaal meemaakt tijdens het werk op het land, in de schuur of op kantoor. Uiteraard helpen we je met instructie en tips. We helpen je ook graag met filmen als je dat wilt. De eindmontage nemen wij voor onze rekening. 

Meedoen?

Dit kan door je aan te melden via communicatie@greenportdb.nl.

oproep-vlog-#uitjebloembol-greenport-duin-en-bollenstreek

Afgelopen seizoen

Jouw vlog kan hier bij!

Dus meld je aan:

 communicatie@greenportdb.nl

In een notendop

vlog-#uitjebloembol-greenport-stories

#uitjebloembol
met Cas, Britt en Jasmijn bij Lubbe Lisse 

Wie is dit trio Lubbe eigenlijk?
Cas is 18 jaar en doet 1e jaar HBO Ondernemerschap & Retail Management, Britt is 16 jaar en doet dit jaar havo-examen en Jasmijn is 14 jaar en zit in 3 havo. Alle 3 zijn ze geregeld te vinden op het familiebedrijf om zo hun steentje bij te dragen en natuurlijk om extra geld te verdienen.

G. Lubbe & Zoon BV is gespecialiseerd in het leveren van #bloembollen en vaste planten voor het openbaar groen, parken en landgoederen. Een bedrijf met ruim 20 medewerkers die verschillende taken hebben: van het werken op kantoor tot de verkoop van de bloembollen en van het werken in de schuur tot het werken als buitenlandse vertegenwoordiger .

Cas rijdt geregeld de bestellingen rond, waar Britt en Jasmijn de bollen tellen en verpakken voor de klanten. Daarnaast werkt Britt ook op kantoor waar ze zich bezig houdt met facturen versturen en zeg je #zonnebloemen, dan zeg je Jasmijn .

Wist je trouwens dat G. Lubbe & Zoon BV al bestaat sinds 1900? Ze bestaan dit jaar dus al 120 jaar .

#uitjebloembol-julia-vlogserie-greenport-duin-en-bollenstreek

#uitjebloembol
tijdens de herfstvakantie met Julia

Wat heb jij afgelopen #herfstvakantie gedaan? Gechild, gewerkt of beide? We hielden er laatst al een poll over en wat bleek: 61% van jullie ging aan de slag om bij te verdienen.

Zo ook Julia. Je kent Julia misschien nog wel van onze vlog #uitjebloembol toen ze ons meenam naar het bedrijf van haar vader.

Deze herfstvakantie ging Julia ook aan het werk bij haar vader, net als heel wat andere scholieren. 

En weet je wat het leuke is? Julia maakte weer een super toffe vlog voor #uitjebloembol: Power up your flower job . Zo laat ze zien hoe de bollen op pot gaat, waarom er schuim tussen de kisten zit en hoe ze omgaan met de coronamaatregelen.

huisregels-tips-tops-open-dag-bollenstreek-in-bedrijf-greenport

We kunnen meer ambassadeurs gebruiken!

 Dus, tijd voor een nieuw seizoen van #uitjebloembol! Wij zoeken enthousiaste scholieren/studenten die in een vlog 🎞️ willen vertellen over hun werk of bijbaan in de bollen of bloemen.⁣⁣

Hoe werkt het?⁣
Je maakt een aantal korte vlogs over wat je allemaal meemaakt tijdens het werk op het land, in de schuur of op kantoor. Uiteraard helpen wij met instructies en tips. We helpen je ook graag met filmen als je dat wilt. De eindmontage nemen wij voor onze rekening.⁣

Meedoen?⁣
Geef je dan op! communicatie@greenportdb.nl.

Samen laten we zien hoe tof het in om in de sector te werken.

Verslag per week

Week 1-2

Als eerste moeten de slapende Franse tulpenbollen met de voeten in het water. De speciale bakken zorgen  er voor dat een teveel aan water in een speciale opvangbak terechtkomt. Daarnaast moet de LED-verlichting ingesteld worden met de bijgeleverde tijdsschakelaars. Aan de hand van een meegeleverde beschrijving kan de docent de leerlingen helpen om er voor te zorgen dat de tulpenbollen de juiste verzorging krijgen.

week 2-3

Week 2 staat in het teken van een aantal taken, die wekelijks terugkomen. Deze taken – door met elkaar samen te werken – zijn:

– Water controleren en eventueel aanvullen (wortels in het water)
– Eventueel zieke bollen verwijderen (schimmel)
– Controleren of de groei goed doorgaat.

Daarnaast zijn er vijf filmpjes beschikbaar met allerlei informatie over het kweken van tulpen en worden de leerlingen gestimuleerd om na te denken over hoe en aan wie ze de tulpen gaan verkopen. Hier maken ze een plan voor. 

 

week 3-4

Week drie staat qua taken in herhaling van week 2. Het samenwerken door de planten water te geven, te kijken of er geen zieke bollen zijn en controleren of de bollen goed groeien voert samen met het leren over het sierteeltcluster de boventoon. 

In week 4 worden de tulpen geoogst en verkocht of weggegeven. Waar de ene klas er voor kiest om de tulpen te verkopen en het geld te bewaren voor de leerlingenraad, kiest een andere klas er voor om de bosjes tulpen naar het bejaardenhuis te brengen. Waar de kinderen ook voor kiezen, het gaat er om dat ze van te voren nadenken en een plan maken, en dit ook uitvoeren.

Afsluiting

In de laatste week hebben de leerlingen de tulpen daardwerlijk verkocht. Zo heeft een klas de bosjes op de speelplaats verkocht aan ouders en zijn de tulpen naar het bejaardentehuis gebracht. Een andere school heeft de tulpen verkocht in de buurt. Het leuke hier aan is is dat de leerlingen deze opbrengst hebben gegeven aan de leerlingenraad.

Al met al een geslaagde eerste ronde van de Tuinbouw Battle waarbij de leerlingen kennis hebben gemaakt met diverse aspecten van het sierteeltcluster; van zelf kweken tot de daadwerkelijk verkoop, met opbrengst. Door samen te werken, een (verkoop)plan te bedenken en uit te voeren hebben de leerlingen diverse vaardigheden geleerd. 

Partners die dit project mede mogelijk maken

Andere projecten waarin wij participeren
Bollenrevolutie-4.0-greenport-duin-en-bollenstreek

Film
Bollenrevolutie 4.0

Deze korte film laat het onderzoek, in Bollenrevolutie 4.0, naar de kwaliteitsbepaling van bollen in de verwerking zien.

Drie living labs voor herstellen biodiversiteit

De 7 B's in Living Lab B7 staan voor: Boeren, Bewoners, Bezoekers en Beleidsmakers werken aan een Betere Biodiversiteit in de Bollenstreek.

Duurzaamheid-klimaatneutraal-greenport-duin-en-bollenstreek

Greenport Duin- en Bollenstreek Klimaatneutraal 2040

De Glastuinbouw Klimaatneutraal in 2040. Dat is de ambitie van Greenports NL en daarover zijn in het Klimaatakkoord en het Tuinbouwakkoord afspraken gemaakt.

Uit je bloembol