Volgens Justine, Lisan, Michiel en Willem moet, om een leidende positie te behouden op de wereldmarkt, de efficiëntie van de sector drastisch omhoog. Meer focus op elementen in de keten met een hoge toegevoegde waarde en een lage milieu-impact, een deel van het productieproces naar binnen verplaatsen in kassen, maar – gelukkig – teelt buiten blijft in de Duin- en Bollenstreek nog wel bestaan. Dit beeld is gebaseerd op drie pijlers, die ieder ook weer bestaan uit concrete stappen, met bijbehorende planning en uitvoerders. De drie pijlers zijn: schoon uitgangsmateriaal, gesloten productiesystemen en strengere regelgeving voor buitenteelt.
We bespraken de uitkomsten van het rapport vorige week met een aantal jonge bollenkwekers van de Agrarische Jongeren Duin- en Bollenstreek. Zij concludeerden dat zij zich inhoudelijk over het algemeen goed kunnen vinden in het geschetste beeld en de bijbehorende pijlers en stappen, maar ook dat dit beeld alleen werkelijkheid kan worden wanneer consumenten daadwerkelijk willen betalen voor meer duurzame producten. Dat aspect maakte geen onderdeel uit van dit onderzoek en laten we een volgende keer graag laten onderzoeken.
Omgekeerd concludeerden de studenten, grotendeels onbekend met de sector vóórdat ze dit onderzoek uitvoerden, dat het vooraf gevreesde beeld van een conservatieve sector reuze mee viel en dat er op allerlei manieren juist hard gewerkt wordt aan verduurzaming en vernieuwing. Ook dat geluid houden wij natuurlijk niet voor onszelf!
Je vindt hier het volledige rapport en een Nederlandse samenvatting van het rapport.