Actuele nieuwsberichten

devemold-has-livinglabb7-bollenjongens-greenport

Een half jaar demoveld: transitie naar een natuurinclusieve bollenteelt

Hoe ziet de transitie van gangbare bollenteelt naar natuurinclusieve bollenteelt er uit? Deze vraag staat de komende jaren centraal op het demoveld in Hillegom. Op het veld worden zowel natuurinclusieve als extensieve teeltmaatregelen toegepast. Studenten van de HAS green academy hebben het afgelopen half jaar nulmetingen verricht en een monitoringsplan opgesteld dat de ontwikkelingen volgt in bodemkwaliteit, biodiversiteit en de kwaliteit van de bollen.

Lees verder »
cheyenne-student-has-demoveld-greenport

HAS-student Cheyenne over haar afstudeerproject op het demoveld

Het demoveld is actief en dat is mede dankzij de bijdrage van HAS-studente Cheyenne Vonk (en haar twee collega-studenten). Tijdens haar studie Toegepaste Biologie werkte zij o.a. aan het schrijven van een monitoringsplan en het creëren van een keuzeweb met bijbehorend achtergronddocument. Een waardevolle periode volgens Cheyenne.

Lees verder »
GreenportLIVE-PPS-Fundamentele-Systeemsprong-8-februari-2024

GreenportLIVE: Onderzoek systeemsprong bloembollen kost veel tijd maar is hoognodig

Tijdens de sectoravond, georganiseerd door Greenport Duin- en Bollenstreek, over de PPS Fundamentele Systeemsprong werd duidelijk dat een systeemsprong in de bloembollen onvermijdelijk is. In de aardappelsector heeft men dezelfde transitie doorgemaakt, maar dat kostte zelfs in deze grote sector ruim 40 jaar voor het breed toegepast werd. Nu wordt er in de aardappelsector volop gebruik gemaakt van miniknollen uit virus- en ziektevrij weefselkweek materiaal en zijn er ontwikkelingen met microknollen en zaad.

Lees verder »
kernboodschap-regio-deal (1)

Rijk kent geen Regio Deal toe aan de Sierteeltregio

Het Rijk maakte vrijdag 9 februari 2024 bekend dat het de aanvraag voor de Regio Deal ‘Sierteeltregio’ helaas niet heeft geselecteerd. De greenportregio’s Aalsmeer, Boskoop en Duin- en Bollenstreek (bestaande uit 14 gemeenten en Hoogheemraadschap Rijnland) dienden in oktober 2023 de aanvraag in bij het ministerie van Binnenlandse Zaken voor de financiering van concrete projecten die de brede welvaart in de regio’s versterken. Holland Rijnland ondersteunde bij de aanvraag.

Lees verder »
FUTURE-Bollenstreek-Jalou-Langeree-tweede-editie-9-2-24

Tweede editie FUTURE Bollenstreek sky high met Jalou Langeree

De tweede editie van FUTURE Bollenstreek op vrijdag 9 februari 2024 was een groot succes met spreekster Jalou Langeree. Drievoudig kitesurfkampioen en Bollenstreker Jalou vertelde op innemende manier haar verhaal: van de absolute top(sportcarrière) naar het absolute persoonlijke dieptepunt. Jezelf vinden, herpakken, op waarde (leren) schatten en zelfliefde stonden daarbij centraal.

Lees verder »