bollen-bloemen-innovatie7

Heg geplant voor meer biodiversiteit op demoveld

Op het demoveld voor natuurinclusieve bollenteelt in Hillegom is op dinsdag 5 december een heg geplant. Drie studenten en hun begeleiders van de HAS green academy hebben onder andere meidoorn, sleedoorn en hazelaar geplant. De klus was snel geklaard in de frisse ochtend en de warme chocolademelk maakte het voor de koude handen alsnog behaaglijk!
Heg-planten-demoveld-5-12-2023-greenport-has-green-academy

De heg vervult verschillende functies. De houtige soorten bieden jaarrond een geschikte leefomgeving voor lieveheersbeestjes en sluipwespen. Deze diertjes voeden zich met bladluizen en zijn een natuurlijke vorm van plaagbestrijding. Naast deze ‘functionele biodiversiteit’ trekt een de struiken ook andere dieren aan als bijen, vlinders en vogels die de heg gebruiken als schuilplaats en voedingsbron. Andere voordelen van een heg zijn het vermogen om koolstof op te slaan en water vast te houden in de bodem. Daarnaast dienden heggen van oudsher als windkering in de Bollenstreek en vervullen daarmee ook een cultuurhistorische waarde.

Ook een praktische functie

Een praktische functie van de heg op het demoveld is dat deze een natuurlijke afscheiding vormt tussen twee proefvakken. In deze proefvakken wordt geëxperimenteerd met verschillende (teelt)maatregelen die de biodiversiteit verbeteren en vergroten. 

Partners

Het demoveld is een initiatief van Living Lab B7, de Bollenjongens, Greenport Duin- en Bollenstreek en Agrifirm-GMN. Lees hier meer over het demoveld.

Heg geplant voor meer biodiversiteit op demoveld