bollen-bloemen-innovatie7

POP3-project Vitale Teelt Hyacint afgerond

Hyacinten telen in een eenrichtingsyteem, kan dat? Met die vraag gingen in 2019 telers, Iribov, Markglory, BQ Support, KAVB, Alb. Groot en onderzoekers van Wageningen UR aan de slag. Nu het project is afgerond, is het tijd om de balans op te maken. Belangrijkste conclusie: dit is een goed vertrekpunt voor verdere ontwikkeling.
Hyacinten-greenport-duin-en-bollenstreek-pps-bollencoaster

Schoon starten en minder lang buiten telen. Dat is kort samengevat het idee achter het telen in een eenrichtingsysteem. In 2018 bleek al dat lelie-weefselkweekjes die in maart werden geplant, en in een kas onder ideale omstandigheden werden opgekweekt, negen maanden later waren uitgegroeid tot een bol van maat 16. Voor een groep hyacintentelers aanleiding om samen met Wageningen UR in 2019 het project Vitale Teelt Hyacint te starten.

Het project ging van start

Het POP3-project kwam van de grond en werd een intensieve samenwerking tussen onderzoek en praktijk. In vier jaar tijd zijn tal van aspecten van een andere manier van telen tegen het licht gehouden. Nu het project is afgerond, liggen er voldoende bouwstenen voor een verdere ontwikkeling van het anders telen van hyacinten. 

Inzicht via factsheets

Om snel inzicht te krijgen in de achtergronden en resultaten van het project, zijn twee factsheets samengesteld:

  • Telen onder bedekte omstandigheden voor Vitale teelt hyacint
  • Telen uit de grond voor Vitale teelt hyacint.

Op beide documenten staan de belangrijkste resultaten van het project. Ondernemers die alle informatie zelf willen hebben, kunnen die vinden op de website: https://vitaleteelt.nl/project-pop3-vitale-teelt-hyacint.

Artikel in Greenity

Lees hier het artikel wat in Greenity verscheen.

POP3-project Vitale Teelt Hyacint afgerond