consumenten-campagne-bloemenbureau-greenport

Bloemenbureau start internationale campagne

Het doel in de vier landen is hetzelfde: consumenten bewust maken van de positieve effecten die bloemen hebben op het eigen welzijn, zowel fysiek als mentaal. Bloemen toveren een glimlach op het gezicht, zorgen voor een energieboost en geven een positief gevoel. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat bloemen vreugde, passie en rust brengen.

Samenwerking met Libelle en Margriet

Vele duizenden consumenten – met name vrouwen – ervaren die boodschap deze week tijdens de Libelle en Margriet Zomerweek in Vijfhuizen, waar 70.000 bezoekers worden verwacht. Dagelijks zijn er meerdere bloemenworkshops die Bloemenbureau Holland organiseert samen met bloemist Florian Seyd van The Wunderkammer. Tijdens de workshops ervaren de deelnemers dat ook met een bescheiden budget een mooi boeket kan worden gemaakt. Missie geslaagd, is de conclusie aan het einde van het Zomerweek openingsweekend: de workshops waren voortdurend ‘uitverkocht’.

Ook op de vele terrastafels wordt de boodschap nog eens onderstreept. De kaartjes aan de duizenden bloemdecoraties zijn glashelder: ‘Gun jezelf bloemen!’, ‘Bloemen geven een ontspannen gevoel’ en ‘Bloemen maken blij!’. In mei wordt de boodschap van Flower Effect nog eens onderstreept met advertorials in Libelle, Margriet en Flair.

Self care en social media

In Duitsland ligt de nadruk in de campagne op ‘self-care’. Onder brede groepen consumenten is er een groeiende behoefte aan aandacht voor het eigen welzijn, door goed voor zichzelf te zorgen. Bloemen passen daarbij. Want wie persoonlijk welzijn belangrijk vindt, gunt zichzelf regelmatig een mooi boeket bloemen. ‘Gönn dir blumen’ is de boodschap die via YouTube, Facebook, Instagram en Pinterest in Duitsland wordt verspreid, om met name Millennials en Gen-Z te bereiken. Generaties met veel aandacht voor ‘self-care’. Vanzelfsprekend is er ook op het consumentenplatform Tollwasblumenmachen.de veel informatie over de positieve effecten van bloemen. Informatie die wordt gecombineerd met creatieve en laagdrempelige ideeën om zelf bloemen te schikken en zo het Flower Effect te ervaren.

Consumentenonderzoek

Onder de noemer ‘Flora Feel’ wordt in Frankrijk met medewerking van wetenschappers een onderzoek uitgevoerd naar het effect van bloemen op het persoonlijke welzijn. Alle deelnemers, waaronder een groep influencers, ontvangen hiervoor verse bloemen. Gedurende een week rapporteren ze geregeld over hun mentale en fysieke gesteldheid. De resultaten van het onderzoek worden gedeeld met diverse media om redactionele aandacht te verkrijgen voor het Flower Effect. Ook de deelnemende influencers zullen hierover content creëren en posten op hun social mediakanalen.

National Florist Day

In het Verenigd Koninkrijk is het op 8 juni National Florist Day. De dag wordt door het Bloemenbureau aangegrepen om bewustwording van het Flower Effect te creëren.

In uiteenlopende online en offline publicaties komt de relatie tussen bloemen en de zorg voor het eigen welzijn aan bod, steeds vanuit een andere invalshoek. Bloemisten en influencers komen aan het woord en een psycholoog wordt geïnterviewd over het belang van self-care en de rol die bloemen daarin kunnen spelen. Bijzonder zijn de verhalen van mensen die van baan veranderden om als bloemist aan de slag te gaan, omdat ze daar gelukkiger van worden. Steeds met de terugkerende boodschap: wees je bewust van het Flower Effect, van de positieve effecten van bloemen.

Bron: Bloemenbureau Holland

Nestje-gele-kwikstaart - mei 2024-greenport

Onderzoek naar gele kwikstaarten in bollenvelden

Gele kwikstaarten en andere ‘bollenvogels’ (kievit, patrijs, veldleeuwerik en scholekster) broeden in aanzienlijke aantallen in de bollenvelden van de Bollenstreek. Desondanks wordt van bollenvelden vaak gedacht dat er niet veel biodiversiteit in te vinden is, onder andere door het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Hugo Langezaal en Cassandra van Altena van het Nederlandse Instituut voor Ecologie (NIOO) in Wageningen onderzoeken samen met studenten hoe gele kwikstaarten leven in de bollenvelden. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het kader van Living Lab B7, een project dat biodiversiteitsverbetering in de Bollenstreek als doel heeft.

Op zes locaties in de Bollenstreek wordt in percelen gezocht naar nesten van gele kwikstaarten. Als de ouders de kuikens voeren, wordt geobserveerd waar ze de insecten verzamelen. De insecten zijn mogelijk afkomstig uit de vele watergangen in de streek. Insecten als waterjuffers en dansmuggen brengen het eerste deel van hun leven in water als larve door en vliegen uit als ze volwassen zijn. Daarom zijn er ook insectenvallen geplaatst in de sloten om te meten hoeveel insecten uit het water komen. De verspreiding van deze insecten in het gewas wordt gemeten met plakvallen.

Deze beelden zijn gemaakt voor het onderzoek van het NIOO (NL Instituut voor Ecologie) naar het nestsucces en landgebruik van gele kwikstaarten (i.h.k.v. Living Lab B7).

Broedseizoen in mei

In mei zijn gele kwikstaarten volop aan het broeden. Op dit moment zijn er ruim 30 nesten gevonden door de onderzoekers. De meeste nestjes bevatten 5 tot 6 eieren en evenzoveel jongen. De eieren komen meestal vanaf de tweede helft van mei uit, maar in Hillegom werd op 8 mei al een nest met jongen gevonden. De camera registreerde mooie beelden van het voeren van de jongen.

Inzichten uit onderzoek doorvertalen naar maatregelen

Living Lab B7 hoopt de inzichten uit het onderzoek te kunnen vertalen in maatregelen die goed zijn voor zowel bollenvogels als bollentelers. Voor patrijzen heeft de agrarische natuurvereniging Geestgrond al een lijst met maatregelen opgesteld, zoals het aanplanten van heggen en hagen. Deze lijst is hier te vinden.

ANLV Geestgrond telt sinds 25 jaar bollenvogels in de Bollenstreek, inclusief de gele kwikstaart (onderdeel van de high five zijn: patrijs, veldleeuwerik, kievit, scholekster en gele kwikstaart) . Dit doen zij ook op en rond het Demoveld Bollenstreek voor natuurinclusieve bollenteelt in Hillegom.