Vrachtwagen-transport-bloemen-greenport-duin-en-bollenstreek

Extra capaciteit nodig voor transport versproducten van en naar VK

De hele situatie zorgt voor Nederlandse bedrijven voor grote problemen in de import en export van tuinbouwproducten van en naar Engeland. De Crisisorganisatie Corona Tuinbouw roept de politiek met klem op absolute prioriteit te geven aan het openhouden van het bestaande ferry transport en waar mogelijk mee te werken aan uitbreiding van de capaciteit daarvan. Hierbij is het, in afwachting van de uitkomsten van het crisisberaad in Brussel, zeer belangrijk druk op Frankrijk uit te oefenen om zo tot snelle openstelling van de tunnel te komen.

Daarnaast vraagt de crisisorganisatie om, vanwege de bederfelijkheid van bloemen, planten en groenten, voorrang te geven aan het transport van versproducten. Als laatste punt wordt aandacht gevraagd om maximale zorg te besteden aan de mogelijkheden voor gestrande chauffeurs om huiswaarts te keren.

Gebruik van de tunnel tussen Calais en Dover is door de Franse maatregelen niet mogelijk. Dit zet grote druk op de capaciteit van de veerboten tussen België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk die nog wel varen voor het vrachtverkeer. De beschikbaarheid van het ferry transport is voor veel tuinbouwbedrijven cruciaal. Diverse bedrijven die in hun transport afhankelijk zijn van de tunnel zijn op dit moment al geraakt door de sluiting.

Zorgen om beschikbaarheid van voldoende chauffeurs

De Taskforce Logistiek, onderdeel van de crisisorganisatie, met betrokkenen vanuit de relevante brancheorganisaties in de tuinbouw en het ministerie van LNV hebben maandagmiddag de gevolgen van de grenssluiting tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk geïnventariseerd. De Taskforce verwacht dat voor alle bedrijven in de tuinbouwketen met activiteiten richting VK de problemen de komende dagen fors op kunnen lopen. Een langere sluiting van de tunnel kan leiden tot enorme (prijs)druk op het ferry transport. Zowel vertragingen als beperkingen in beschikbare capaciteit leiden tot forse schades voor betrokken bedrijven. Daarbij is ook de beschikbaarheid van voldoende chauffeurs voor de komende tijd een zorg. Door de corona maatregelen kunnen chauffeurs niet makkelijk terugkomen vanuit Engeland en zal men mogelijk straks in quarantaine moeten waardoor ze niet aan het werk kunnen. Dit is een serieus aandachtspunt.

Het wegvervoer door de tunnel beslaat alleen al ruim 50% van het totale transport van versproducten naar het Verenigd Koninkrijk. Engeland is, na Duitsland, de tweede afnemer van versproducten uit NL en vertegenwoordigt een exportwaarde van bijna 2,5 miljard Euro per jaar.

Coronacrisis Tuinbouw
Greenports Nederland coördineert en faciliteert voor tuinbouworganisaties de aanpak van de Coronacrisis. Hierbij inventariseren deelnemende organisaties de impact en het schadebeeld in de sector als gevolg van wereldwijde maatregelen om de Coronapandemie in te dammen. Ze werken vervolgens samen aan oplossingen voor collectieve knelpunten.

Voor meer informatie neem je contact op met Pauline Verhagen via communicatie@greenports-nederland.nl.

Bron: Greenports Nederland

Duurzaamheidsprijs-Wageningen-Universtieit

WUR wederom duurzaamste universiteit ter wereld

Aan de ranking van de Universitas Indonesia, die sinds 2010 bestaat, deden dit jaar 912 universiteiten uit 84 landen mee. Universiteiten vullen jaarlijks een uitgebreide vragenlijst in over hoe hun universiteit omgaat met energie, klimaat, afval, transport, water, biodiversiteit en infrastructuur. Ook duurzaamheid in onderwijs en onderzoek wordt gemeten. Verder kijkt de ranking naar hoeveel budget de universiteit besteedt aan duurzaamheid.

Duurzaamheid

Met een ruime negen voor duurzaamheid (9.150 van de 10.000 punten) lijkt het alsof er weinig is dat nog duurzamer kan bij WUR. De eerste plek in deze ranking betekent niet dat WUR op de lauweren kan rusten. Niet voor niets wordt er op dit moment flink gegraven op de campus in Wageningen. Zo wordt er een ringleiding aangelegd zodat meer gebouwen kunnen worden aangesloten op de Warmte-Koudeopslag installatie. Ook worden waar mogelijk de daken met zonnepanelen uitgerust en worden er maatregelen genomen om zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie. Naast het opwekken van duurzame energie zijn ook biodiversiteit, circulariteit en mobiliteit (transport) belangrijke thema’s van WUR’s agenda voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

Greenport werkt samen met WUR o.a. aan Bollencoaster, Fundamentele Systeemsprong Bollenteelt, Vitale Hyacint. We hebben samen met hen en Greenport NHN en KAVB de visie Vitale Teelt 2030 gemaakt. Ook het project waarbij we bollenteelt en satellietdata combineren doen we samen met de WUR. Sjoerd van Vilsteren, onderzoeker van WUR, zit op 15 januari bij ons in de studio tijdens Digitale Kennisplein over Kennis & Innovatie.