bollen-bloemen-innovatie7

WUR wederom duurzaamste universiteit ter wereld

Voor de vierde keer op rij is Wageningen University & Research (WUR) de duurzaamste universiteit ter wereld. Dat blijkt uit de nieuwste GreenMetric ranking van Universitas Indonesia (UI). Deze ranglijst vergelijkt universiteiten op het gebied van duurzaamheid. Rector Magnificus Arthur Mol van WUR nam de prijs voor de eerste plek virtueel in ontvangst.
Duurzaamheidsprijs-Wageningen-Universtieit

Aan de ranking van de Universitas Indonesia, die sinds 2010 bestaat, deden dit jaar 912 universiteiten uit 84 landen mee. Universiteiten vullen jaarlijks een uitgebreide vragenlijst in over hoe hun universiteit omgaat met energie, klimaat, afval, transport, water, biodiversiteit en infrastructuur. Ook duurzaamheid in onderwijs en onderzoek wordt gemeten. Verder kijkt de ranking naar hoeveel budget de universiteit besteedt aan duurzaamheid.

Duurzaamheid

Met een ruime negen voor duurzaamheid (9.150 van de 10.000 punten) lijkt het alsof er weinig is dat nog duurzamer kan bij WUR. De eerste plek in deze ranking betekent niet dat WUR op de lauweren kan rusten. Niet voor niets wordt er op dit moment flink gegraven op de campus in Wageningen. Zo wordt er een ringleiding aangelegd zodat meer gebouwen kunnen worden aangesloten op de Warmte-Koudeopslag installatie. Ook worden waar mogelijk de daken met zonnepanelen uitgerust en worden er maatregelen genomen om zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie. Naast het opwekken van duurzame energie zijn ook biodiversiteit, circulariteit en mobiliteit (transport) belangrijke thema’s van WUR’s agenda voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

Greenport werkt samen met WUR o.a. aan Bollencoaster, Fundamentele Systeemsprong Bollenteelt, Vitale Hyacint. We hebben samen met hen en Greenport NHN en KAVB de visie Vitale Teelt 2030 gemaakt. Ook het project waarbij we bollenteelt en satellietdata combineren doen we samen met de WUR. Sjoerd van Vilsteren, onderzoeker van WUR, zit op 15 januari bij ons in de studio tijdens Digitale Kennisplein over Kennis & Innovatie.

WUR wederom duurzaamste universiteit ter wereld