bollencoaster-lelie-sleuventeelt-greenport

Tweede kans voor lelies in sleuventeelt

Halverwege oktober vorig jaar werd al duidelijk dat het leliegewas het lastiger heeft om goed boven te komen op de locatie van Agrifirm-GMN in Voorhout. De bollen, plantgoed maat 8-10 OT Lilium ‘Conca d’Or’, waren 22 april in de plastic sleuven gestrooid. Omgerekend staan er 150 lelies op een strekkende meter.

De lelies uit de sleuventeelt zijn gerooid op 9 december. De opbrengst uit de sleuven is vergeleken met een bollenteelt bij ROL in Vledder. Van Dam: “Slechts 71 procent van het aantal geplante bollen in de sleuventeelt hebben we kunnen oogsten. Bij ROL lag dat percentage op 87 procent. Zestien procent minder gerooid, dat is echt wel een punt van zorg.” De oorzaak was dat te veel leliebollen in Bollencoaster bleven ‘hangen’ in het plastic en dat komt waarschijnlijk door de vorm van de veur. “De veur heeft te veel een ‘bokmaflesvorm’ en moet meer richting de vorm van een wijnfles.”

De meeste leliebollen uit de sleuventeelt zaten in de maat 14-16 en 16-18, maar er waren ook relatief veel kleine maten, er zaten best wat bollen bij die nauwelijks gegroeid zijn. ‘In bollencoaster zat 59 procent van de bollen in maat 14 of meer, in de proef bij ROL lag dat percentage op 67 procent. Dus de conclusie is dat er uit de sleuventeelt minder bollen en ook iets minder grote bollen kwamen.”

Nieuwe proef starten

Net als de hyacintenteelt in sleuven, wordt ook de lelie nog eens beproefd in de sleuventeelt. De nieuwe proef zal rond 20 april geplant worden, aldus Van Dam. De belangrijkste veranderingen in deze tweede proef zijn dat de vorm van de veur meer richting een wijnfles gaat zodat de plant meer gedwongen wordt om naar boven te groeien. Ook wordt een deel van de leliebollen minder diep geplant. Bij de eerste proef werden ze op een diepte van circa 5 centimeter geplant. Straks wordt een deel geplant op 1 tot 2 centimeter diepte en wordt er maar een dun laagje grond overheen gedaan. “Dit moet de kans vergroten dat de lelies beter opkomen.”

Project Bollencoaster

Bollencoaster is een vierjarig onderzoeksprogramma van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen van het ministerie van LNV. De uitvoering van deze Publiek-Private Samenwerking ligt bij een consortium van vijf partners. Dit zijn: KAVB als penvoerder, Wageningen University & Research (WUR), Agrifirm-GMN, Oerlemans Plastics en Greenport Duin-en Bollenstreek.

Fotocredit: Martin van Dam
Bron: Greenity

bezoek-basisschool-Noordwijk-Entree-Vert-Greenport

Basisschoolkinderen Noordwijk op excursie bij Entree Vert

Van tulpenbakken tot geraniumpiramides en van zomerperkgoed tot vaste planten. Op deze manier vergroent Entree Vert de stedelijke omgeving en fleurt ze de buurt op. Op deze manier brengt Entree Vert een stukje Bollenstreek naar de steden.

18 Jaar

Na ontvangst in de kantine vertelt Bart Bon, de eigenaar van het bedrijf, het verhaal over zijn bedrijf. ‘Wat is uw lievelingsbloem en hoe lang doet u dit werk al?’ zijn vragen die de revue passeren. ‘Twintig jaar geleden begon ik als 18-jarige voor mijzelf nadat ik altijd in het familiebedrijf van mijn ouders had gewerkt’. Inmiddels is het bedrijf Entree Vert uitgegroeid tot drie vestigingen en heeft het een samenwerking met een bedrijf in het Westland voor het opplanten van het perkgoed.

Tulp Festival Amsterdam

‘Wij wonen in een streek met heel veel bloemen en planten, maar in de stad hebben ze geen bollenvelden. Daarom brengen wij dit naar de stad’, aldus Bart. Zo levert het bedrijf in de maand april honderden tulpenbakken aan Amsterdam. Op ruim 60 locaties zijn ze te zien en op deze manier kondigt Amsterdam de lente aan. ‘Voor iedere Amsterdammer een tulp’ is het motto van dit festival. En zo geniet ook Amsterdam van de bollen die op de velden in de Bollenstreek gekweekt worden.

‘In de zomer verzorgen we geraniumpiramides en hanging-baskets met zomerbloeiers, je hebt ze vast wel eens zien hangen in een dorp of stad. En in de herfst vervangen wij de zomerbloeiers weer voor de vaste planten, die ook in Noordwijkerhout gekweekt worden. Zo blijft het in de steden dus gedurende het hele jaar groen en fleurig’.

Grow Your Own

Aan het eind van de excursie planten de kinderen hun eigen stekje in een potje met aarde. Eerst de aarde erin, dan met twee vingers een gaatje maken en dan het stekje. ‘Als je dit kleine plantje goed verzorgt, heb jij in de zomer ook een geranium in jouw tuin. En wie dit het beste kan, ontvangt een prijs en roep ik uit tot de beste ‘kweker’.’

Agrarisch Ondernemersfonds Noordwijk

Het Agrarisch Ondernemersfonds Noordwijk wil graag investeren in de toekomst van de jeugd. Dat wil zij doen door de kinderen van de basisscholen in gemeente Noordwijk te betrekken bij de streek, door te vertellen over bloemen-, bollen- en vaste plantenteelt. Via een totaal verzorgd programma, inclusief vervoer, kunnen scholen een bezoek brengen aan de Noordwijkse kwekers.

Entree Vert

Entree Vert verhuurt, verkoopt en onderhoudt kleurrijke bloemen- en plantenbakken om de stedelijke leefomgeving te vergroenen en op te fleuren. Ze levert al sinds 1992 aan diverse gemeenten en semi-overheidsinstellingen.