Studenten-HAS-biodiversiteit-living-lab-Greenport

Wetenschappers op zoek naar kansen biodiversiteit in Duin- en Bollenstreek

Dit jaar zijn er twee onderzoeksprojecten van start gegaan in de streek. Het Living Lab-project is een vijfjarig project waar onderzoekers van het NIOO-KNAW, WUR, Universiteit van Nijmegen en HAS Den Bosch en Venlo betrokken zijn. Hun werkgebied is het Nationaal Park Hollands Duinen. Daarnaast is het ACCEZ-project Vitale bollenteelt (circulaire bollenteelt) aan de slag gegaan met onderzoekers van Naturalis, Erasmus Universiteit en Universiteit Leiden. De onderzoekers van beide programma’s werken nauw samen en trekken naar de streek zoveel mogelijk gezamenlijk op.

Als onderdeel van het Living Lab zullen de komende jaar zo’n tien studentengroepen van de HAS die creatieve oplossingen bedenken waarin een gezonde bedrijfsvoering samengaat met herstel van biodiversiteit. De eerste HAS-groep is reeds van start gegaan. De vier studenten (zij stellen zich hier graag voor) inventariseren de streek, waarbij ze kijken naar de huidige biodiversiteit en de infrastructuur (zoals randen, natuurvriendelijke oevers, overhoekjes, groenstroken en bijenlinten) waar soorten als de bollenvogels gebruik van kunnen maken en zullen adviezen geven over biodiversiteitsherstel.

ACCEZ houdt zich onder meer bezig met kpi’s (kritische prestatie indicatoren) en ecosysteemdiensten. Ook kunnen via hen korte onderzoeken worden uitgezet, om vanuit vraagstukken van bollentelers, andere ondernemers en brancheorganisaties samen te werken aan een toekomstbestendige bollenstreek. 

tuinbouw-ondernemersprijs-2022-greenport

Tuinbouw Ondernemersprijs 2022

Winnaars en genomineerden treden toe tot het bijzondere gezelschap van topondernemers waar de hele tuinbouwsector trots op is. Niet alleen komen zij hierdoor in de schijnwerpers te staan, ze kunnen ook gebruik maken van ondersteuning bij internationale activiteiten of het versterken van hun eigen positie. Maar de allergrootste verdienste is dat zij de warme waardering van vakgenoten ontvangen en deze overwinning met de eigen medewerkers, collega’s en iedereen binnen het vak mogen vieren. 

Aanmelden

Meld je aan voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2022! Of meld een relatie aan. Dat kan tot vrijdag 26 november 2021. De beste kandidaten worden op 21 april 2022 gepresenteerd tijdens de Floriade in Almere. Lees alles over de prijzen, de eerdere winnaars en de vereenvoudigde procedure voor het aanmelden voor de ondernemers- en themaprijs.

Deze editie wordt voor de eerste keer ook de themaprijs Robotisering en Digitalisering uitgereikt. Je kunt je aanmelden voor de themaprijs als bedenker, early adapter of projectgroep van een echte vernieuwing op het gebied van robotisering en digitalisering voor de tuinbouw. Het product of project hoeft zich nog niet bewezen te hebben, of financieel draagkrachtig te zijn, maar is wel uit de start-upfase. Kandidaten hoeven niet uit de sector afkomstig te zijn. 

Kijk voor meer informatie op www.tuinbouwondernemersprijs.nl.