Hyacinten-greenport-duin-en-bollenstreek-pps-bollencoaster

Agrifirm-GMN onderzoekt in Voorhout toekomstbestendige bollenteelt

Na 2030 moet de bollenteelt emissieloos zijn en de druk is groot. “Dit vergt veel onderzoek en inspanningen”, volgens teeltadviseur Bram Mulder van Agrifirm-GMN. Een van de proeven in Voorhout is gericht op het voorkomen van pythium, een schimmel die met name in de hyacintenteelt voor toenemende uitdagingen zorgt. “En met name in de Bollenstreek omdat hier al lang bollen worden geteeld, wordt de schimmeldruk steeds groter.”

Bodemverbeteraars

In Voorhout experimenteert Agrifirm-GMN bij 21 objecten met groene alternatieven voor chemische bestrijding. “We werken bijvoorbeeld met goedaardige schimmels door de bouwvoor”, zegt Mulder. “Deze gaan in de bodem de concurrentie aan met schadelijke schimmels als pythium. Verder onderzoeken we alternatieve producten en testen we bodemverbeteraars. Dat zijn producten die zijn gebaseerd op stofwisselingsproducten die ervoor zorgen dat de plant voedingsstoffen uit de bodem effectiever kan opnemen.”

Virusvrij uitgangsmateriaal

Ook Wageningen University & Research voert met verschillende partners proeven uit in de Bollenstreek. Een van die partners is Agrifirm-GMN. De onderzoeken zijn onder andere gericht op het doortelen van virusvrij uitgangsmateriaal.

PPS Bollencoaster

Met de publiek-private samenwerking (PPS) ‘Bollencoaster‘ worden bollen geteeld in plastic sleuven met substraat. Hierbij is een bemestingsunit aangesloten op druppelslangen die in de sleuven zijn geplaatst, waardoor de bollen los van de grond worden geteeld. Volgens Mulder is de teelt dan niet meer gevoelig voor bodemziekten als pythium.”De gedachte van dit project is om gezond uitgangsmateriaal buiten in een jaar te telen tot een leverbare bol.”

Greenport Duin- en Bollenstreek is projectpartner in dit project en lees hier meer over het project.

Bron: Agrifirm en magazine Better Together.

go-go-green-battle-glastuinbouw-greenport

Uitdaging scholieren glastuinbouwbedrijven: Battle begint!

Al eerder berichtten we over deze battle waarbij scholieren werkzaam in de glastuinbouw de strijd met elkaar aangaan. De uitdagende opdrachten raken thema’s zoals duurzaamheid, marketing, klimaat en techniek. Als rode draad werken de scholieren, die bij de glastuinbouwbedrijven werken, aan een zogeheten ‘Battle Mobile’. Hier krijgen de teams wekelijks tips, hulp en inspiratie voor, waardoor het niet veel tijd kost en vooral leuk is om aan deel te nemen. Alle opdrachten leveren punten op die meetellen voor de eindscore. Tijdens de finale op 23 oktober bepaalt een speciale vakjury welk team de hoofdprijs wint: een kart- en barbecue-arrangement bij Van der Ende Racing Inn in Poeldijk.

Teambuilding

Via de Go Go Green Battle ontdekken de scholieren meer over de glastuinbouwsector. De ondernemers werken zo mee aan de hoofdboodschap van Go Go Greenhouse: ‘de glastuinbouw is een veelzijdige, vernieuwende een aantrekkelijke sector om in te werken met vele kansen en mogelijkheden.’ Ook biedt de ondernemer via dit initiatief zijn scholieren een uitdagend extraatje en wordt gewerkt aan teambuilding en betrokkenheid.

Meedoen en aanmelden

Op woensdag 29 september start de battle van deze herfst voor scholieren die werken in de glastuinbouw. Het startschot gaat gepaard met een rondje karten voor alle teamleden, als voorproefje op de hoofdprijs. Elk team kan zich aanmelden tot 1 september via GoGoGreenBattle.nl. Wie durft de strijd aan te gaan met andere glastuinbouwbedrijven? Check ook de website GoGoGreenBattle.nl voor meer informatie, of neem contact op met projectleider Agnes van den Berg, telefoonnummer: 06 288 892 34.

Go Go Greenhouse wordt mede mogelijk gemaakt door Colland Arbeidsmarkt.

Bron: Glastuinbouw Nederland