bollen-bloemen-innovatie7

Nieuwe generatie vaste planten kwekers

Vrijdag 26 november brengt de laatste groep van fusieschool Zeehonk/Wakersduin uit Noordwijk een bezoek aan vaste planten kwekerij Gebr. Rotteveel. De bijna 100 kinderen uit de groepen 6 en 7 kregen uitleg over deze bijzondere planten en de werkzaamheden op de kwekerij. Ook gaan zij nu thuis zelf aan de slag om de mooiste plant te verzorgen. Want: wie wordt de beste ‘vaste planten kweker’?
Kinderen-bezoeken-vaste-planten-kwerker

Ui of drop

Na het ontvangst in de schuur vertelt Jan Willem, een van de eigenaren, het verhaal over het vermeerderen uit zaad, via stek of het scheuren van planten. Hij laat zien hoe de potjes voorzien worden van potgrond via de trayvuller en demonstreert de indrukwekkende potplantmachine. Daarna maken ze de ronde langs de talloze bedden waar de potten met plantjes groeien.

‘Wie weet hoe deze plant heet? Pak maar een stukje blad en wrijf het tussen je vingers.’ De kinderen proeven de ui-smaak van de bieslook en trekken zure gezichten. Dan proberen ze hetzelfde bij de Agastache, die naar anijs smaakt. Ja, deze plant is de echte favoriet, wat logisch is gezien de Nederlandse naam: Dropplant.

‘En zo is er bij elke plant wel een verhaal te vertellen, van Schoenlappersplant, Lampepoetser tot Slangebaard.’ Dat beamen de juffen ook: ‘Met het verhaal achter de plant, gaat het ook veel meer leven, dan kijk je op een heel andere manier naar de plant’.

Hoogtepunt

Daarna is het tijd om de nieuwe kraamkas in aanbouw te betreden. Een hoog frame waar de verduisteringsgordijnen gemonteerd worden tegen de felle zon. ‘Hier verblijven de babyplanten in een extra warme omgeving, zodat ze wortels kunnen maken’.

De grote regentonnen in de vorm van waterbasis maken grote indruk. ‘Ik dacht dat jullie het water met emmers opvingen’. Zo ook de grote zandberg die enthousiast beklommen wordt en letterlijk het hoogtepunt van de dag is.

Grow Your Own

Nu is het de beurt aan de kinderen om zelf hun favoriete plant te zoeken onder de meer dan 400 soorten. Jan Willem legt uit dat alles op nummer en letter staat ingedeeld. De kinderen noteren de code van hun plant en komen na de zoektocht over het land terug met hun eigen plantje. Zo ook de juffen die fan zijn van de plant met het gitzwarte blad: de Slangebaard. 

De plant gaat mee naar huis, waar het geplant wordt. Na de winterslaap ontwaakt de plant en groeit daarna uit tot een volwassen plant.

Rond juni volgt een belangrijk moment voor de kinderen. Dan gaat Jan Willem de mooiste plant uitkiezen. Want wie wordt de beste ‘vaste planten kweker’?

‘En wie weet is hier het zaadje geplant voor nieuwe werknemers in de groene sector’, aldus de enthousiaste eigenaar.

Agrarische Ondernemersfonds Noordwijk

Het Agrarisch Ondernemersfonds Noordwijk wil graag investeren in de toekomst van de jeugd. Dat wil zij doen door de kinderen van de basisscholen in Noordwijk te betrekken bij de streek over bloemen-, bollen- en vaste plantenteelt. Via een totaal verzorgd programma, inclusief vervoer, kunnen scholen een bezoek brengen aan de Noordwijkse kwekers.

De agrarische sector biedt veel kansen en er zijn veel vacatures. En dat zijn zeker niet alleen banen met de ‘handen in het zand’.

Dit educatieprogramma dient ook als pilot voor de Economic Board Duin- en Bollenstreek in het kader van Onderwijs & Arbeidsmarkt.

Gebr. Rotteveel

Vaste plantenkwekerij Gebr. Rotteveel uit Noordwijk is gespecialiseerd in het kweken van meer dan 400 soorten vaste planten op pot. Een groot deel van de planten wordt zelf vermeerderd met de belangrijke kenmerken gezond, soortecht en sterk doorworteld.

Het afzetgebied is de tussenhandel zoals groothandelsbedrijven, collega-kwekerijen, tuincentra en hoveniers. En als uitgangsmateriaal voor de teelt van vaste planten op grote potmaten.

Gebr. Rotteveel maakt deel uit van Perennials Power, een samenwerkingsverband van meer dan 60 vaste planten bedrijven.

Bedrijfsfilm: https://www.gebr-rotteveel.nl/nl

Nieuwe generatie vaste planten kwekers