bollen-bloemen-innovatie7

Hoe bodemleven sommige effecten van klimaatverandering in de bollenstreek tegen kan gaan.

Simon studeert landscape and environment management en doet zijn afstudeerstage bij Greenport Duin- en Bollenstreek. Zijn onderzoek: kijken naar de rol die bodemleven kan spelen in de Duin- en Bollenstreek tegen (negatieve) effecten van klimaatverandering. Simon vertelt je er graag zelf meer over.
Simon-kijkt-naar-rol-die-bodemleven-kan-spelen-Duin-en-Bollenstreek-tegen-(negatieve)-effecten-klimaatverandering

Mijn naam is Simon van den Bos, een 23 jarige Haarlemmer actief voetballer en vrijwilliger bij het Rode Kruis maar bovenal ook gek van natuur en hopelijk een toekomstig boswachter. Ik studeer landscape and environment management bij Inholland Delft, en ik loop een afstudeerstage bij Greenport Duin- en Bollenstreek waarbij ik ga kijken naar de rol die bodemleven kan spelen in de Duin- en Bollenstreek tegen (negatieve) effecten van klimaatverandering.

Afstudeerstage

Het opwarmende klimaat uit zich steeds heviger in Nederland denk aan droogte of juist een overschot aan water. Maar ook (insecten)plagen komen steeds meer voor in het land. Dit heeft gevolgen voor de teelt in de Duin- en Bollenstreek. Door een te hoge waterstand kunnen bollen mogelijk niet op tijd de grond in om een voorbeeld te noemen.

In mijn afstudeerstage ga ik onderzoeken of en welke rol bodemleven kan spelen om deze effecten te verminderen. Via een aantal expertmeetings met mensen uit de streek en literatuurstudie ga ik onderzoeken welke effecten van klimaatverandering spelen in de streek, welke rol bodemleven kan vervullen, en op welke manier bodemleven gestimuleerd kan worden in de streek. Deze methodes worden vervolgens met elkaar vergeleken om te kijken welke methode het meest geschikt is voor toepassing in de Duin- en Bollenstreek. Mijn hoop is hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan de toekomst van dit unieke gebied.

Hoe bodemleven sommige effecten van klimaatverandering in de bollenstreek tegen kan gaan.