bollen-bloemen-innovatie7

Bloembollensector zoekt innovatieve en praktische oplossing voorkomen aantasting tulpen door galmijt

Mooi initiatief van Keukenhof en Starthubs voor de bestrijding van galmijt bij tulpen. De tulpengalmijt kan enorme schade kan opleveren aan het gewas en daarom zetten beide partijen een vraag uit om met een innovatieve en praktische oplossing te komen om het aantasten van tulpen door galmijt te voorkomen. Zend jouw initiatief in voor 1 december 2022 en win een opdracht van maximaal €25.000,- om het concept uit te werken.
Tulpen-virus-herkenning

Nederland is hét tulpenland. Elk jaar wordt er voor 400 miljoen euro aan tulpenbollen gekweekt en geëxporteerd. Maar de tulp wordt bedreigd door de tulpengalmijt: een klein, spinachtig diertje (0.2 mm) dat met het blote oog niet waarneembaar is. De tulpengalmijt kan enorme schade kan opleveren aan het gewas. Besmette bollen hebben een sterk vertraagde ontwikkeling van de wortelkrans en de spruit, waardoor de opbrengst sterk terugloopt en de kwaliteit van de bloemen wordt aangetast (verkleuring). Omdat de galmijt een belangrijke overbrenger is van virussen, mogen besmette partijen niet worden geëxporteerd. 

Op dit moment wordt de tulpengalmijt bestreden door het gewas in het veld te bespuiten met een luizenbestrijdingsmiddel dat ook effectief is tegen de tulpengalmijt. Door de systemische werking (het wordt opgenomen in de plant en de bol) is het middel ook effectief na de oogst. Dit middel zal vanaf 2025 niet meer worden verkocht in Europa. Vooralsnog is er geen vergelijkbaar alternatief beschikbaar om de galmijt te bestrijden.

Daarom zijn we op zoek naar nieuwe, innovatieve oplossingen die de tulpengalmijt kunnen bestrijden én goed in het logistieke proces van de tulpenkweek passen. Bestrijding kan zowel ‘klassiek’ via bestrijdingsmiddel, maar vooral tijdens het logistieke/verwerkingsproces in bolvorm zien we goede kansen om de tulpengalmijt te verdelgen.

Denken jullie dé oplossing te hebben om de aantasting van de tulpen door de galmijt te voorkomen? Dan ontvangen wij graag jullie pitch!

Waar zijn we naar op zoek?

We zijn op zoek naar een alternatieve methode om de tulpengalmijt te bestrijden en/of besmetting te voorkomen. De behandeling moet praktisch inpasbaar zijn in de bedrijfsvoering van de telers, waarbij extra logistieke handelingen zo beperkt mogelijk worden gehouden, om kosten én kruisbesmetting te voorkomen. De oplossing moet vanaf 2025 grootschalig ingezet kunnen worden. 

Informatiebijeenkomst

We organiseren voor deze challenge een online informatiebijeenkomst op maandag 14 november 16:00 – 17:00. Aanmelden kan via deze link.

Lees meer

Ben je benieuwd naar de beoordelingscriteria, de tijdslijn, wat de pitch moet inhouden en wat er te winnen valt?Gebruik deze link om meer informatie te vergaren. In dit rapport vind je (wetenschappelijke) detailinformatie over de tulpengalmijt (vanaf pagina 59).

Bloembollensector zoekt innovatieve en praktische oplossing voorkomen aantasting tulpen door galmijt