bollen-bloemen-innovatie7

Beantwoording kennisvragen biodiversiteit en circulariteit; help jij mee?

GreenportLIVE over biodiversiteit en circulariteit van donderdag 16 december 2021 was een inspirerende bijeenkomst. Samen met Naturalis en ErasmusMC haalden we vier kennisvragen op die we samen met jou willen onderzoeken en beantwoorden. Schuif jij aan en denk je mee over de stappen die we samen kunnen nemen in de Bollenstreek?
samen-naxar-een-circulaire-bollenstreek-greenport

Tijdens ons GreenportLIVE evenement in december deelden we informatie en inspiratie over actueel wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek en projecten over biodiversiteit en circulariteit in de bollensector in onze regio. We haalden kennisvragen op onder ondernemers en anderen actief in de Duin- en Bollenstreek. Wij vonden het een waardevolle bijeenkomst.

Kennisvragen

Met de vier kennisvragen zijn die naar boven zijn gekomen a.d.h.v. jullie reacties en die van andere deelnemers, is Naturalis inmiddels mee aan de slag gegaan. Hieronder staan deze kennisvragen, met de betrokken onderzoekers:

  • Vraag 1 – Hoe zet je hoge bodemkwaliteit in geld om?
    Martine Trip, John Verhoeven, Wageningen University & Research (WUR) Open teelten
  • Vraag 2 – Als bodemkwaliteit beter in balans is, hebben we dan minder last van ziekteverwekkende organismen?
    Sjoerd van Vilsteren, WUR, Glastuinbouw en bloembollen
  • Vraag 3 – Hoe kan bodemkwaliteit gemeten worden? En hoe kan eDNA analyse daarbij ingezet worden?
    Vincent Merckx en team, Naturalis Biodiversity Center
  • Vraag 4 – Hoe kun je strokenteelt inzetten bij een duurzame bollenteelt?
    Daan Groot en team, HAS Hogeschool

  • Extra vraag:
    Wat zijn de risico’s van verduurzaming? Wie draagt die? En hoe ga je met de risico’s om?
    Wiesje Korf, Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), in samenwerking met Centrum voor Milieuwetenschappen, Universiteit Leiden (CML).

Schuif aan en denk mee

Klinkt dit interessant? We willen de beantwoording van deze vragen graag zo praktisch mogelijk invullen. We zijn benieuwd of je wilt helpen de beantwoording van de vragen op de praktijk aan te laten sluiten.

Praktisch gezien houdt dit in, gedurende het onderzoek:

  • Wij vinden het belangrijk dat het antwoord op deze vragen bruikbaar is voor jullie. Dit begint met: hoe kunnen we de vraag specificeren zodat deze goed aansluit op de praktijk? En als de onderzoekers aan de slag zijn, minstens één overlegronde over de tussentijdse resultaten.
  • Gedurende het onderzoek zullen we minstens twee bijeenkomsten inplannen. Op die momenten komen we bij elkaar met de sector experts (jullie), de onderzoekers, Naturalis (als coördinator van dit project)
  • In het najaar van 2022 zullen de eindresultaten gepresenteerd worden.

Meld je aan

We nodigen je van harte uit om vanuit de praktijk aan te schuiven en mee te denken met het beantwoorden van deze vragen. Geef je gegevens door via communicatie@greenportdb.nl en we brengen je in contact met de juiste persoon.

GreenportLIVE terugkijken

Heb je het evenement van 16 december 2021 gemist of wil je je geheugen opfrissen? Je kunt de volledige opname terugkijken via deze link.

Beantwoording kennisvragen biodiversiteit en circulariteit; help jij mee?