bollen-bloemen-innovatie7

Winnaar Innovatieprijs 2022 opent vestiging in Amerika

ISO Group won in januari 2022 de Innovatieprijs en laat weten een vestiging in Amerika te openen. De leverancier van hightech industriële machines voor de bedekte tuinbouw is vanaf 1 september dus ook in Richmond, Virginia, te vinden.
Winnaar-Bollenjongens-Innovatieprijs-GreenportLIVE-2022

ISO Group, leverancier van hightech industriële machines voor de bedekte tuinbouw, opent per 1 september een nieuw kantoor in Amerika. Het gaat om een vestiging in Richmond, Virginia. ISO Group USA, Inc. wordt verantwoordelijk voor sales en service voor nieuwe en bestaande klanten in Noord-Amerika. “Momenteel gaat zo’n 30% van onze machines naar Amerika en Canada. Noord-Amerika is een sterke groeimarkt voor de automatiseringsoplossingen van ISO Group. Het land heeft inmiddels dezelfde uitdagingen als Noord-Europa wat betreft de beschikbaarheid van arbeid en de steeds hoger wordende lonen”, aldus Wim van der Meijden, CEO van ISO Group BV.

Klanten kennen

Nog maar 7 jaar terug, gingen voor ISO Group de eerste machines langzaamaan richting Noord-Amerika. Noord-Amerika was voor die tijd nog geen serieuze afzetmarkt voor ISO Group. Dat is de laatste jaren sterk veranderd en de focus kwam binnen ISO Group dan ook steeds meer op Amerika te liggen. Zo werden klanten steeds vaker actief bezocht en werden ook beurzen en congressen aangedaan.
ISO Group heeft er altijd voor gekozen om de verkoop en service op de machines in eigen beheer te houden. “We wilden de markt leren kennen en weten wie wie was in de Noord-Amerikaanse tuinbouw. Je klanten kennen en weten wat ze van je verwachten en hoe daarop in te spelen. Met die kennis kunnen we nu verder bouwen”, aldus Raymond van den Berg, verantwoordelijk voor sales in Noord-Amerika. “Maar voor de volgende stap is een eigen vestiging noodzakelijk, in dezelfde tijdzone, om in de regio in te kunnen spelen op vragen van nieuwe en bestaande klanten en om een hogere servicegraad te kunnen bieden.”

Richmond, Virginia

De focus van ISO Group USA zal liggen op service en verkoop in Amerika. In eerste instantie zullen hiervoor Nederlandse specialisten lokaal worden ingezet, ondersteund door een lokaal team. De productie en ontwikkeling van de machines zal in eerste instantie nog voornamelijk in Nederland plaatsvinden. “De kennis en de mogelijkheden die we in Gameren hebben zijn niet zomaar te kopiëren naar Noord-Amerika. Ook zien we dat de vragen voor nieuwe machines en innovatieve oplossingen nog steeds voornamelijk uit Nederland komen. Echter sluiten we niet uit dat ook productie in de toekomst in Amerika plaats zal gaan vinden”, aldus Van der Meijden.

Strategisch gelegen

“De keuze voor Richmond in Virginia is niet toevallig”, zegt Van den Berg. “Er zijn meerdere steden en regio’s bezocht, maar de concentratie van tuinbouw aan de Oostkust van Noord-Amerika, het gunstig gelegen internationale vliegveld in Richmond en het nabijgelegen Washington maakt het de ideale uitvalsbasis voor ISO Group. Ook de nabijgelegen haven voor de import van machines uit Nederland geeft ISO Group de mogelijkheid om vanuit Richmond de machines gereed te maken voor de klant.”

Lokaal servicepunt

“Belangrijkste voor ISO Group is toch dat service lokaal geregeld kan worden. Door de groei van het aantal klanten en het aantal machines de laatste jaren werd het steeds lastiger om vanuit Nederland op het juiste moment de klant van service te kunnen voorzien. De coronapandemie hielp hierbij ook niet mee. Echter door de inzet en flexibiliteit van onze klanten en de inzet van alle servicemedewerkers binnen ISO Group zijn alle machines in Amerika toch van service voorzien en zijn alle projecten van de afgelopen jaren door ISO Group engineers geïnstalleerd en in bedrijf gesteld. Makkelijk was dit echter niet en daarom is een vestiging een goede volgende stap om onze service naar klanten optimaal te houden”, aldus Van der Meijden.

Bron: Bloemenkrant

Winnaar Innovatieprijs 2022 opent vestiging in Amerika