bollen-bloemen-innovatie7

Basisschoolkinderen op excursie bij hyacintenkweker HL Hogervorst

De afgelopen week brachten vier groepen van Kindcentrum Molenwerf uit Heemstede een bezoek aan bloembollenkwekerij en broeierij HL Hogervorst in Noordwijk. De kinderen uit groepen 5, 6, 7 en 8 kregen uitleg over het kweken en verwerken van hyacintbollen tot een bol-op-pot product. Ook gaan zij thuis zelf aan de slag om de mooiste hyacint te verzorgen. Met een beetje geluk staan de bloemen rond 23 april in bloei als het corso door hun dorp rijdt.
Basisschoolkinderen-op-excursie-bij-hyacintenkweker -greenport

Hollen

Na het ontvangst in de kantine vertelt Sandra Hogervorst, die samen met haar echtgenoot Gert-Jan deze onderneming runt, het verhaal over het kweken van de bollen. Van het ziek-zoeken tot het hollen en van het broeien tot het stylen van de bol-op-pot arrangementen. Ook vertelt ze waarom je niet zomaar in een bollenveld mag lopen. Eventuele ziektes in de bollen kunnen zo verspreid worden over de percelen en dat is zeer nadelig voor de bollenoogst.

Bier

Daarna volgt de rondleiding in 2 groepen. Gert-Jan, die al jaren deel uitmaakt van het bestuur van Corsogroep KAVB Noordwijkerhout, leidt één van de groepen rond. Een kijkje in de koelcel levert al opmerkelijke reacties op: ‘hier kan je het bier goed koud houden’ zegt één van de kinderen.

In de kas zijn, naast de hyacint, nog meer bolbloemen te zien zoals narcissen, tulpen en muscari’s.

En na deze rondgang mogen de kinderen ook zelf aan de slag om van een bol-op-pot een cadeau-artikel te maken door het toevoegen van stylingsproducten.

Grow Your Own

Aan het eind van de excursie krijgen alle kinderen een bol-op-product mee naar huis. Nu is het de beurt aan de kinderen om zelf hun hyacint op te kweken. Rond 23 april, als het Bloemencorso van de Bollenstreek weer door de streek rijdt, zal de hyacint in bloei staan. Sandra en Gert-Jan bepalen dan wie de mooiste hyacint gekweekt heeft. Want wie wordt de beste ‘kweker’?

“En wie weet is hier het zaadje geplant voor nieuwe werknemers in de groene sector of voor stekers van onze corsowagen”, aldus de enthousiaste eigenaar.

Agrarische Ondernemersfonds Noordwijk

Het Agrarisch Ondernemersfonds Noordwijk wil graag investeren in de toekomst van de jeugd. Dat wil zij doen door de kinderen van de basisscholen in gemeente Noordwijk te betrekken bij de streek over bloemen-, bollen- en vaste plantenteelt. Via een totaal verzorgd programma, inclusief vervoer, kunnen scholen een bezoek brengen aan de Noordwijkse kwekers. De agrarische sector biedt veel kansen en er zijn veel vacatures. En dat zijn zeker niet alleen banen met de ‘handen in het zand’.

Dit educatieprogramma dient ook als pilot voor de Economic Board Duin- en Bollenstreek in het kader van Onderwijs & Arbeidsmarkt.

HL Hogervorst

HL Hogervorst is een bloembollen kwekerij & broeierij. Zij telen de hyacint en de narcis voor de eigen broeierij. Binnen de bol-op-pot productie bieden zij twee productlijnen aan, de Home & Garden Beauties en Colormania.

Bron: BP Nieuws

Basisschoolkinderen op excursie bij hyacintenkweker HL Hogervorst