bollen-bloemen-innovatie7

Koninglijk paar bezoekt Duin- en Bollenstreek

De veelzijdigheid en contrasten van onze streek staan centraal tijdens het bezoek op donderdag 7 april. De Duin- en Bollenstreek is een streek met contrasten, waar traditionele bedrijven maar ook innovatieve ondernemingen en sectoren zijn. Inwoners zijn trots op de streek en tegelijk gehecht aan het eigen dorp en de gemeenschap daarbinnen. Het landelijke karakter gaat samen met de economische pijlers en iconen met wereldwijde bekendheid, zoals de Keukenhof en het spacecluster. Reden genoeg dus voor het koningspaar om een bezoekje te brengen en te zien wat we allemaal te bieden hebben in onze regio. Ze gaan die dag alle gemeenten af en praten over verschillende onderwerpen.
koning-willem-alexander-konigin-maxima-greenport-bollenstreek

Lisse

Het Koninklijk Paar wordt ontvangen door de Commissaris van de Koning, Jaap Smit, bij voetbalclub FC Lisse. Maar liefst zeven clubs uit de streek spelen op het hoogste niveau van het amateurvoetbal, nergens anders in Nederland is dat aantal zo hoog. Inwoners van de diverse gemeenten zijn hier trots op en de clubs symboliseren de eigen gemeenschappen binnen de streek. De voorzitters van verschillende voetbalclubs spreken over het identiteitsgevoel van de clubs. Aansluitend vindt een gesprek plaats met de vijf burgemeesters over bestuurlijke ontwikkelingen en de samenwerking tussen de gemeenten, bijvoorbeeld op het gebied van regionale economie.

Teylingen

Het bezoek in Teylingen staat in het teken van de bollenteelt. Na een rondleiding bij een telersbedrijf, met onder andere een broeierij en teelt op de velden, vindt een gesprek plaats met vertegenwoordigers uit de bollenteelt. De sector is een wereldspeler, maar staat tegelijkertijd voor uitdagingen om haar positie te behouden en te versterken. Binnen het samenwerkingsverband Greenport Duin- en Bollenstreek werken de ondernemers aan modernisering, innovaties en nieuwe verdienmodellen, onder meer door samenwerking met universiteiten.

Hillegom

In Hillegom bezoeken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een ondernemer die op een slimme manier de bollenvelden met toerisme verenigt. Zo is een speciaal tulpenveld aangelegd, met een wandelpad en fotogenieke objecten. Toeristen kunnen hier terecht om foto’s te maken, wat voorkomt dat de reguliere tulpenvelden te veel worden belast.

Katwijk

Het Koninklijk Paar wordt in Katwijk ontvangen bij de unieke parkeergarage die is gebouwd onder het duin. Zij spreken daar kort met de voorzitters van de vier Oranjeverenigingen uit de kustplaats. Aansluitend bezoeken zij een strandhuisje en vindt in een strandpaviljoen een gesprek plaats over toerisme met vertegenwoordigers van de sector uit de hele streek. Samen werken zij aan een sterk toeristisch netwerk. Dit moet ervoor zorgen dat toeristen tijdens hun bezoek meerdere highlights van de streek aandoen: van de kust, de bollenvelden en de Kagerplassen tot ruimtevaartmuseum Space Expo in Noordwijk en historische steden in de omgeving.

Noordwijk

In Noordwijk bezoekt het Koninklijk Paar de plek waar een Space Campus wordt ontwikkeld. Ze ontmoeten hier startups die werken aan toepassingen van kennis en technologie uit de ruimtevaart in andere sectoren, zoals landbouw, veiligheid en zorg. Ten slotte vindt een gesprek plaats met vertegenwoordigers uit het spacecluster, over hoe de ontwikkeling van de campus kan worden gestimuleerd en het cluster zich verder kan versterken.

Koninglijk paar bezoekt Duin- en Bollenstreek