bollen-bloemen-innovatie7

Afwachtende houding export en bloemenhandel

De export en bloemenhandel wacht gespannen op de gevolgen van de Russische inval in Oekraïne. Verwacht wordt dat de handel een klap oploopt, gehoopt wordt dat het meevalt. Veiling Royal FloraHolland ziet nog geen grote effecten van de oorlog in Oost-Europa.
Bloembollenverkoop-bollen-bloemen-rusland-export-oekraine

Exporteur Haakman Flowerbulbs zou in april op de beurs in Oekraïne staan, maar eigenaar Dirk Jan Haakman ziet dat voorlopig niet gebeuren. “Het is onwerkelijk wat daar gebeurt. Hoe is het om daar de ene dag nog tulpen te plukken, om de volgende dag naar het front te gaan. Het is een compleet andere wereld daar”, zegt Haakman. Hij bezocht Oost-Europa eerder en verkopers van Haakman zijn net terug uit Rusland. “Hoewel ze er net waren, zijn ze toch verbaasd dat het zo geëscaleerd is. Dit spel wordt op een heel ander schaakbord gespeeld.”

Bollen betalen met bloemen

De bollenhandel is gedaan, maar niet in alle gevallen al betaald. “De bloemen moeten voor de financiering zorgen en het is de vraag of dat goed komt”, zegt Haakman. “Als die broeiers in de problemen komen, heeft dat weer gevolgen voor de bollenhandel.” Directielid Paul Groot van exporteur P. Nelis & Zn – die ook deel zou nemen aan de beurs – vraagt zich ook af hoe de voorfinanciering afloopt. “Ik kom net uit Polen, waar broeiers zitten die nu de bloemen moeten afzetten naar onder meer Rusland. Die bloemen moeten het geld opbrengen voor de bollen. De handel ligt niet stil, maar de vraag is behoorlijk afgenomen. Dat is logisch ook. Momenteel staan er bij de grens lange files, dus hoe het afloopt met bloementransport is ook nog de vraag.”

‘Geen grote impact’

De veiling laat de op haar website weten nog geen grote gevolgen te zien: ‘De dramatische situatie in Oekraïne heeft op dit moment geen grote impact op de handel in bloemen en planten. Helaas zien we dat individuele bedrijven die zich richten op bijvoorbeeld Rusland wel hard worden geraakt. Op vrijdag 25 februari, de dag na de inval, was er geen sprake van ernstige verstoringen van de prijsvorming op de klok. De aanvoer op de klok was licht minder, er was nauwelijks sprake van doordraai. De prijzen van producten die veelgevraagd zijn in Oost-Europa in de aanloop naar Internationale Vrouwendag op 8 maart zijn duidelijk lager dan vorig jaar. Dat geldt met name voor chrysant, gerbera, freesia, roos en lisianthus. Met de kanttekening dat de prijzen in 2021 op een hoger niveau lagen dan in de jaren daarvoor.’

Geen maatregelen

Op dit moment is er voor Royal FloraHolland geen aanleiding om aanvullende maatregelen te nemen. Het contrast met andere verse producten is groot. Belangenvereniging het GroentenFruithuis laat weten dat de handel in groenten en fruit op Rusland en Oekraïne ‘abrupt stil is komen te liggen’.  

SWIFT eruit

Exporteurs Groot en Haakman zijn benieuwd hoe lang het gaat duren. Groot: “Begin deze week was er nog een enorme vraag en een levendige handel. Hoe lang gaat dit duren? Ik ben niet erg optimistisch.” Ook Haakman ziet het somber in. “Als het internationale betalingssysteem SWIFT er straks uitgaat (waar Nederland voor pleit, red.) worden de problemen nog groter. We hebben dit nog niet eerder zo meegemaakt. Hebben we straks nieuwe grenzen? Is er straks nog een Oekraïne?”

Bron: Greenity

Afwachtende houding export en bloemenhandel