Loopkever-gevonden-Demoveld-Bollenstreek

Zeldzame loopkever aangetroffen op Demoveld Bollenstreek

Op het demoveld voor natuurinclusieve bollenteelt in Hillegom heeft HAS-student Siebe Bouman een bijzondere ontdekking gedaan. Op de extensieve zijde vond hij een zeldzame loopkever: de donkere grootoogkever (Asaphidion stierlini). Op Waarneming.nl is te zien dat de soort vooral in Zuidoost-Nederland wordt aangetroffen. De vondst in de Duin- en Bollenstreek is dus bijzonder te noemen.

De donkere grootoogkever is een relatief recente verschijning in Nederland. De eerste waarneming stamt uit 1986, uit Zeeland. De soort komt meer algemeen voor in Frankrijk, langs de Belgische kust, Zuid-Engeland en landen rond de Middellandse Zee. Het leefgebied bestaat uit open, zandige bodems waar weinig verstoring is. Het is een zichtjager die leeft van springstaarten en andere kleine beestjes in de bodem.

De vondst is gedaan in het kader van biodiversiteitsonderzoek op het demoveld. Op dit demoveld brengen we kennis in de praktijk en ervaren en ontdekken we met elkaar hoe een toekomstbestendige en natuurinclusieve bollenteelt eruit kan zien. Komend halfjaar monitoren drie studenten van de HAS green academy de biodiversiteit en bodemgezondheid op het veld. Deze soort is in de eerste monitoringsronde aangetroffen, wie weet welke verrassingen ons nog meer te wachten staan!

Het demoveld is een initiatief van Living Lab B7, de Bollenjongens Agrifirm-GMN en Greenport Duin- en Bollenstreek.

Greenport-Simon-Pennings-Regiocertificering

Simon Pennings over deelname project Regiocertificering: de kracht van samenwerking

De kracht van collectieve kennis 

Simon benadrukt dat het samenwerken met andere kwekers een enorme bron van kennis en inspiratie is. Vaak zit waardevolle informatie verstopt binnen kleine studiegroepen van kwekers. Door open gesprekken en een gezamenlijke evaluatie van teeltmethoden, worden praktische oplossingen sneller gevonden en gedeeld. “Iedereen probeert wel eens wat nieuws, maar door samen te werken krijg je sneller inzicht in wat werkt en wat niet. Het levert een schat aan informatie op en je hebt op een hele snelle manier veel laaghangend fruit te pakken,” aldus Simon. 

“Iedereen probeert wel eens wat nieuws, maar door samen te werken
krijg je sneller inzicht in wat werkt.” 

Een mooi voorbeeld hiervan is het experimenteren met nieuwe teeltmethoden, bijvoorbeeld het gebruik van groenbemesters zoals rogge. Simon vertelt hoe dit niet alleen kosten bespaarde, maar ook leidde tot minder gebruik van chemische middelen. “We hebben rogge gezaaid, en hoewel we die later toch moesten doodspuiten, bleek dat er aanzienlijk minder onkruid opkwam en het land schoon bleef”.  

Leren van elkaar 

Wat Simon vooral inspireert, is hoe kwekers hun kennis durven delen. Een kweker die bijvoorbeeld al jaren zonder bepaalde gewasbeschermingsmiddelen werkt, deelde zijn ervaringen. Dit leidde bij andere telers tot 75% besparing op middelen — een echte eye-opener. “Dat is precies waarom deze pilot zo waardevol is. We hoeven niet allemaal zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Wanneer je dit via onderzoek uitzet, ben je zo 4 jaar verder voordat je resultaten hebt. Er ontstaat ook echt een hele fijne chemie met elkaar”. 

“Dat is precies waarom deze pilot zo waardevol is. We hoeven niet allemaal zelf opnieuw het wiel uit te vinden” 

Regiocertificering: meer dan een keurmerk 

Een ander belangrijk punt dat Simon aansnijdt, is de uitrol van Regiocertificering. Hoewel hij in eerste instantie sceptische reacties kreeg – ‘weer een keurmerk’ – merkt hij dat de houding verandert. Kwekers zien nu in dat de aanpak om samen te verduurzamen een onafhankelijke certificering niet alleen bijdraagt aan een beter milieu, maar ook financieel voordeel kan opleveren. Daarnaast creëert het een sterke reputatie, zowel binnen de regio als daarbuiten. 

Simon ziet een toekomst waarin Regiocertificering de standaard wordt. “We laten nu al zien hoe goed we bezig zijn, en dat werkt als een olievlek. In Noord-Holland en Kennemerland hebben we al samenwerkingen opgezet, en we zien dat de belangstelling groeit.” 

“We laten nu al zien hoe goed we bezig zijn,
en dat werkt als een olievlek” 

Een oproep aan andere kwekers 

Tot slot heeft Simon een duidelijke boodschap aan collega-kwekers: “Doe mee! We staan voor een grote transitie, en we kunnen dit alleen versnellen door samen op te trekken. Het is niet eerlijk om het aan een klein clubje over te laten. Samen kunnen we echt iets betekenen voor onze sector en onze regio.” 

Met de groeiende urgentie rondom duurzaamheid en de positieve reacties uit de praktijk, is het duidelijk dat regio certificering meer is dan een trend — het is een noodzakelijke stap naar een toekomstbestendige bollenteelt. 

Heb jij als kweker interesse om deel te nemen of meer te weten te komen over Regio certificering? Neem dan contact op en sluit je aan bij de beweging die de sector vooruithelpt! 

Ook enthousiast geworden?  

Doe dan mee aan Regiocertificering en zet samen met ons de stap naar een duurzame toekomst. De eerste telers in de pilotgroep hebben al ervaren hoe Regiocertificering helpt bij het verduurzamen van de bollenteelt in de Duin- en Bollenstreek. Nu is het jouw kans om aan te sluiten!  

Wat levert deelname op?  

✔️ Praktische handvatten om duurzamer en efficiënter te werken  

✔️ Ondersteuning en kennisuitwisseling met collega-telers  

✔️ Bijdragen aan een toekomstbestendige bollensector en regio 

Wil je meer weten of vrijblijvend kennismaken? Meld je aan voor meer informatie of een persoonlijk gesprek met Greenport Duin- en Bollenstreek, via info@greenportdb.nl of 06-10715559 (Maarten Prins, programmamanager).  

Sluit je aan en maak samen met ons de Duin- en Bollenstreek een koploper in duurzame bollenteelt! 

foto-water-zomermonitor-zoetwater-rijnland-greenport

Rijnland alert op droogte en neemt voorbereidende maatregelen voor voldoende zoet water

Meer water in de slo­ten (zo­mer­peil)

Zo zijn we vanaf half maart overgegaan naar zomerpeil. Dit betekent dat het waterpeil in veel sloten, kanalen en meren omhoog gaat. Deze verhoging van de waterstand is nodig omdat in de warmere lente en zomer de verdamping vaak groter is dan de neerslag. Ook gebruiken bomen, planten en gewassen in het groeiseizoen veel water uit de bodem en de watergangen.

Zou­ter water in de Gouwe (ver­zil­ting)

Als gevolg van de droogte, en de beperkte beschikbaarheid van zoet water vanuit de rivieren, zien we nu vooral in de Gouwe bij Boskoop verzilting.

  • We beperken daarom de inname van water vanuit de Gouwe. Dat doen we door sierteeltgebied Boskoop-Oost te voorzien van zoet water via inlaatgemaal Aendekerk.
  • We draaien een deel van de stromingsrichting van Polder de Noordplas om zodat we het water afvoeren via gemaal Palenstein in Zoetermeer. Hierdoor beperken we verdere verzilting van de Gouwe. Aan de oostkant van de polder zal het waterpeil hierdoor hoger zijn dan normaal, we houden dit wel scherp in de gaten.

Grote Sluis Spaarn­dam

Een andere bron van zout van buiten het beheergebied is bij de Grote Sluis in Spaarndam. Deze Grote Sluis ligt op de grens van het beheergebied van Rijnland met het Noordzeekanaal. Het water in het Noordzeekanaal is zouter dan het water in het gebied Rijnland. Iedere keer als er een boot door de Grote Sluis in Spaarndam vaart, komt een deel van dat zoutere water uit het Noordzeekanaal in het watersysteem van Rijnland terecht. En dat kan tot schade leiden aan landbouw en natuur in ons gebied. Daarom kan Rijnland bij oplopende verzilting het schutten (openen van de sluisdeuren) aanpassen.

Wat houdt dit in? Op dit moment is nog sprake van kleurcode groen, er wordt zoveel mogelijk optimaal geschut. De beroepsvaart wordt op aanbod geschut en voor pleziervaart kan enige vertraging bij het schutten optreden. Als de droogte langer aanhoudt en de verzilting verder toeneemt, kan Rijnland kleurcode geel instellen. Dat betekent dat de wachttijd voor de recreatievaart verder kan oplopen. Als de kleurcode wijzigt, communiceert Rijnland hier verder over.

Meer uitleg over de werking van verzilting bij de Grote Sluis in onderstaande video.

Actuele maatregelen en zomermonitor

Bekijk hier de actuele maatregelen.

Bron: Hoogheemraadschap van Rijnland