BoerenNatuurdag-2025-Ellen-en-Cassandra-biodiverseiteit-greenport

Kansen voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer in de bollenteelt

Agrariërs die maatregelen nemen ten behoeve van biodiversiteit en landschapsverbetering kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding voor het beheer hiervan, het agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb). Deze subsidie wordt vanuit de provincie via regionale agrarische collectieven verstrekt aan deelnemende boeren met wie zij beheerafspraken maken.

In de bollenteelt wordt nog beperkt gebruikt gemaakt van deze regeling. En dat is zonde, vinden Ellen Mul van agrarische natuurvereniging (ANV) Hollands Noorden en Cassandra van Altena van Living Lab B7. Tijdens de landelijke BoerenNatuurdag op vrijdag 14 maart zetten zij in een lezing uiteen welke kansen het ANLb biedt voor de bollenteelt.

Bodem verbeteren

Zo vertelde Ellen Mul over beheerpakketten die beschikbaar zijn voor bodemverbetering, zoals het opbrengen van vaste mest of het onderwerken van groenbemesters. Deze maatregelen zorgen voor meer koolstofvastlegging en verbeteren de infiltratiecapaciteit zodat water beter wordt vastgehouden. Een gezonde bodem zorgt bovendien voor meer insecten en wormen, en die zijn weer goed voor allerlei andere dieren. Cassandra van Altena liet in een kort filmpje zien dat jongen van gele kwikstaarten in een tulpenveld gevoerd worden met insecten. Veel insecten helpen dus ook de zogenaamde ‘bollenvogels’ als gele kwikstaart, veldleeuwerik en patrijs.

Inzet eiwitrijke gewassen

Een andere interessante maatregel voor bollentelers is de inzaai van eiwitrijke gewassen. De diepe beworteling is goed voor de bodemstructuur, er is minder kunstmest nodig omdat deze planten stikstof vastleggen in de bodem en de zaden kunnen als veevoer verkocht worden. De teelt is ook gunstig voor boerenlandvogels, net als de zogenaamde wintervoedselakker die voedsel biedt aan vogels. Inzaaien van kruidenrijke akkerranden behoort ook tot de mogelijkheden.

Samenwerking met bollentelers: enthousiasme neemt toe!

Uit de reacties in de zaal bleek dat ook andere collectieven, zoals BoerenNatuur Flevoland en ANV Water Land & Dijken, met bollentelers samenwerken. De ‘reizende bollenkraam’ en de wisseling in pachtgrond worden daarbij wel als uitdagingen gezien. Ook in deze regio’s is de animo onder bollentelers nog wat beperkt. Toch ziet Ellen Mul de bekendheid en het enthousiasme onder telers toenemen: dankzij een wervingsactie is in het werkgebied van ANV Hollands Noorden het aantal deelnemers binnen een half jaar van 10 naar 20 gestegen.

Presentatie beschikbaar

Klik hier voor de presentatie die Ellen Mul en Cassandra van Altena op 14 maart gaven tijdens de BoerenNatuurdag.

Patrijs-kantoor-greenport
tegels-gratis-ruilen-voor-plantjes-greenport

NK Tegelwippen: tegels eruit, groen erin

In 2025 gaat Katwijk samen met gemeente Wassenaar en gemeente Oegstgeest de strijd aan onder de naam WOK-tegeltrio. Wethouder, en bestuurder bij onze Greenport, Jacco Knape hoopt dat ook dit jaar weer veel inwoners meedoen. “Bloeiende bomen, planten en struiken houden Katwijk gezond en leefbaar, nu en in de toekomst. Samen zorgen we voor groen dat zorgt voor schaduw, frisse lucht, opvang van regenwater en een fijne omgeving.”

Doel

Het weer verandert, dat merken we allemaal. We hebben vaker te maken met hevige regenbuien, extreme hitte en lange periodes van droogte. Door meer groen toe te voegen in onze gemeente, zorgen we dat we hier goed tegen bestand zijn. Groen zorgt ervoor dat regenwater beter in de bodem kan worden opgenomen en houdt het koel op warme dagen. Daarnaast draagt het bij aan een fijne leefomgeving, zowel voor onze inwoners als voor insecten, vogels en andere dieren.

Meedoen

Inwoners, bedrijven en scholen kunnen een steentje bijdragen aan het NK Tegelwippen. Meedoen is simpel: vervang tegels in eigen tuin door groen en maak een voor- en nafoto. Meld jouw gewipte tegels met de voor- en nafoto aan op www.nk-tegelwippen.nl/meedoen. Zo worden de gewipte tegels opgeteld bij de tegelstand van de gemeente.

Acties

De komende periode organiseert de gemeente verschillende acties voor het NK Tegelwippen. Zo kan je oude tegels op geselecteerde data inleveren bij de milieustraat, laten ophalen door de Tegeltaxi of omruilen voor gratis plantjes bij lokale tuincentra. Lees meer over de acties op www.katwijk.nl/tegelwippen.

Meer informatie

Lees meer over het NK Tegelwippen op www.nk-tegelwippen.nl. Wil je jouw tuin vergroenen maar weet je niet waar jemoet beginnen? Maak dan gratis een afspraak met een van onze tuinklimaatcoaches via www.katwijk.nl/tuinklimaatcoach.

tegels-gratis-ruilen-voor-plantjes-greenport

Bron: Gemeente Katwijk