Staten_Groep-werkbezoek-huisvestiging-internationale-medewerkers-greenport

Statenleden Zuid-Holland op werkbezoek

De leden van Provinciale Staten werden bijgepraat door Taskforcevoorzitter Dennis van der Voort over de problematiek, de rol van de Taskforce en de bereikte resultaten. Daarna nam werkgever Edwin Beentjes van CTS Group het woord. Hij vertelde dat hij iedere medewerker van zijn bedrijf op dezelfde manier behandeld, omdat het personeel zijn belangrijkste waarde in het bedrijf is. Ook sprak hij zijn zorgen uit over de maatschappelijke ontwikkelingen en het gebrek aan huisvesting voor zijn mensen. Tenslotte ging ontwikkelaar Willem Weggeman in op het realisatietraject van Elsenbosch.

Project_HomeFlex_Elsenbosch

De aanwezigen namen de informatie tot zich en stelden veel en vooral relevante vragen. Zij erkennen de noodzaak van voldoende fatsoenlijke huisvesting voor internationale medewerkers en riepen de Taskforce op om daar aandacht voor te blijven vragen. Ook zij zien dat realisatie achter blijft en ervaren de druk van andere spoedeisende groepen. In het verlengde van het werkbezoek van gedeputeerde Anne Koning, zien de statenleden dat er nu druk op het college moet komen om te gaan leveren.

Na de informatiesessie hebben de Statenleden diverse appartementen bezocht en gesproken met de beheerder. Zo kregen ze een goed beeld van hoe een fatsoenlijke SNF-gecertificeerde huisvestingsoplossing eruit ziet.

Bron: Taskforce Huisvesting Arbeidsmigranten

Sanne_Stefan-regiocertificering-greenport-waterkwaliteit

Sanne Bruns en Stefan Kroese over Regiocertificering in de bollenteelt

Wat is jullie rol binnen Regiocertificering?

Sanne: “Wij verzamelen bedrijfsdata van kwekers die deelnemen aan Regiocertificering, met informatie over percelen, teelten, gewasbescherming en bemesting. Vervolgens analyseren we deze gegevens door de milieubelasting op bodem en watersysteem van het afgelopen teeltseizoen te berekenen. Door KPI’s te berekenen, kunnen kwekers en teeltexperts elkaars werkwijze vergelijken en van elkaar leren. Dit helpt kwekers bij het plannen van een duurzamere teelt voor het volgende jaar, waarbij ze individueel begeleid worden door een teeltadviseur.”

Dat rekenen aan KPI’s klinkt ingewikkeld. Wat voor achtergrond hebben jullie?

Sanne: “Ik heb milieukunde en klimaatstudies gestudeerd aan de HAS in Den Bosch en Wageningen Universiteit. Daarnaast ben ik opgegroeid op een hobby boerenbedrijf, waardoor ik van jongs af aan affiniteit heb gehad met de landbouwsector. De afgelopen jaren heb ik meerdere keren KPI’s berekend voor groepen agrarische ondernemers, met focus op de carbon footprint en milieubelasting.”

Stefan: “Ik heb biologie gestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen en heb altijd een passie gehad om te werken met data en cijfers. Ik help door ruwe data in Excel te verwerken en KPI’s te berekenen. Daarnaast overleggen we regelmatig met collega’s en teeltexperts van Delphy om ervoor te zorgen dat we de indicatoren correct berekenen en de teelt optimaal verduurzamen.”

Hoe weten jullie of de aangeleverde gegevens kloppen?

Sanne: “We hebben onze werkwijze bij enkele kwekers getest. Vooraf sturen we een vragenlijst waarin we aangeven welke informatie we willen verkrijgen. Daarnaast hebben we met de teeltexperts bepaald om enkele documenten ter check op te vragen. Vervolgens bespreken we alle data met de teeltadviseurs om te controleren of alles klopt en logisch is. Indien er onduidelijkheden zijn, gaan we terug naar de kweker.”

Kunnen jullie al iets zeggen over de informatie die jullie hebben verkregen?

Stefan: “Nog niet veel, maar we zien dat sommige kwekers zeer duurzaam telen en dat er verschillen zijn tussen percelen en bedrijven. Dit kan te maken hebben met de bloemsoort of cultivar. Deze inzichten vormen aanknopingspunten voor gesprekken met de kwekers, zowel individueel als in groepsverband. We zijn ervan overtuigd dat onze aanpak met Regiocertificering werkt en zorgt voor verduurzaming.”

Kunnen de deelnemende kwekers jullie bellen voor een afspraak?

Sanne: “In deze eerste fase zijn de deelnemende bedrijven al bekend. We sturen de vragenlijsten en bellen de kwekers voor een afspraak. Dit doen we graag zelf om het proces strak te kunnen organiseren.

Het project Regiocertificering is een samenwerking tussen telers en experts met als doel diverse duurzaamheidsdoelen te bereiken in de regio Duin- en Bollenstreek. Door gebruik te maken van kritische prestatie-indicatoren (KPI’s), gezamenlijke leerprocessen en ondersteuning van teeltadviseurs, streven telers ernaar hun bedrijfsvoering te verduurzamen en de emissies naar het milieu te minimaliseren. Lees hier meer over Regiocertificering.