Hyacinten-geteeld-in-sleuf-Bollencoaster-greenport

Mede-investeerders gezocht voor rechtop-planter hyacint

Reden voor dit initiatief is het gebrek aan voldoende seizoenarbeiders voor dit werk. “Tot nu toe worden de dikke maten door medewerkers rechtop gezet. Dat gebeurt op ligbedden in een plantkar. Steeds minder mensen willen dit werk doen. Daarom zijn we een paar jaar geleden gaan nadenken over een technisch alternatief”, aldus Klaas Hogervorst.

Uitgangspunten machine

Voor de ontwikkeling van zo’n machine zijn diverse uitgangspunten geformuleerd, zoals een gelijke productie en een gelijk plantbeeld als met handmatig planten, rendabel vanaf 10-15 hectare, toepasbaar voor bolmaten 11-20 en dezelfde plantdichtheid als nu. De gebouwde testmodule kan nagenoeg alle uitgangspunten realiseren. Op cultivarniveau is ervaring opgedaan met ‘Pink Pearl’ en mutanten, ‘Delft Blue’ en ‘Gipsy Queen’, goed voor een substantieel deel van het hyacintensortiment.

Met elkaar investeren

Aan collega-kwekers heeft Hogervorst gevraagd om per bedrijf 10.000 euro in te leggen om het traject voort te zetten. “Als dat voldoende geld oplevert, dan kan er een prototype worden gebouwd dat in het plantseizoen 2024 gaat draaien. Als dat naar behoren gaat, dan is de eerste plantmachine er in 2025. Wie inlegt krijgt het recht op eerste koop en een korting van de volledige inleg op de nieuwprijs. Wie wel inlegt, maar niet koopt, krijgt de helft van de inleg terug.”

Demonstratie en uitleg

Bedrijven die zich aanmelden krijgen binnenkort een uitnodiging voor een demonstratie en een uitleg over de voorwaarden voor deelname. Als er 10 bedrijven meedoen, kan het project starten. Mail voor meer informatie over dit project naar hogervorst@multiflora.nl

zantedeschia-pps-fundamentele-systeemsprong-greenport

Goede resultaten Fundamentele Systeemsprong bij Zantedeschia

Het onderzoek naar Zantedeschia vindt plaats in het kader van het PPS-project Fundamentele Systeemsprong. Dit project zoekt naar nieuwe teeltmethoden voor bloembollen. Het doel is om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen aanzienlijk terug te dringen door de teelt deels in een kas te laten plaatsvinden.

In de praktijk worden schone Zantedeschia plantjes afkomstig uit de in vitro-kweek het eerste jaar in een kas opgekweekt. Ze worden geoogst en een jaar extra in het veld geplant. Daarna worden ze in kleine stukjes gesneden (ongeveer 1 x 1 cm) en nog één of twee jaar buiten gekweekt. Deze buitenteelt stelt de jonge knollen bloot aan ziekten en plagen.

In het WUR-onderzoek werden de in vitro-plantjes van Zantedeschia in de winter in een kas opgekweekt. Er werd gebruikgemaakt van minimale verwarming en LED-licht om energie te besparen. Na ongeveer 4-4,5 maanden werden de knollen geoogst en onder speciale omstandigheden korte tijd bewaard. Omdat deze knollen voldoende ogen produceerden, werden ze vermenigvuldigd door ze in nog kleinere stukken te snijden (0,7 x 0,7 cm). Deze zijn in het late voorjaar in de kas geplant en in november na 6-7 maanden geoogst.

Ongeveer 25% van de bollen was groot genoeg voor de markt. De rest werd nog een jaar op het veld geteeld: ze waren echter veerkrachtig genoeg om zich te verdedigen tegen ziekten en plagen. De nieuwe teeltwijze zorgt dus voor een snelle teelt met minder middelen en minimaal energieverbruik.

Vervolgproject

Om deze nieuwe teeltmethode rendabel te maken, moet deze nieuwe teeltmethode echter nog verder worden verfijnd. De hoogste kosten komen van het substraat: dat wordt in het nieuwe teeltsysteem in grote hoeveelheden gebruikt. Het onderzoek eindigt eind 2023, dus elke verdere verbetering van het systeem moet in een vervolgproject worden onderzocht.

Volgende GreenportLIVE evenement

In februari 2024 vindt er een nieuw GreenportLIVE evenement plaats over PPS Fundamentele systeemsprong. Het project is bijna ten einde en het is daarom tijd voor een bijpraat-moment tijdens GreenportLIVE. Binnenkort volgt meer informatie.

Meer informatie over vitale teelt op www.vitaleteelt.nl/lopende-projecten.

bron: Wageningen UR/BP Nieuws