bollen-bloemen-innovatie7

Mede-investeerders gezocht voor rechtop-planter hyacint

Hyacintenteler E.J. Hogervorst & Zonen uit Noordwijkerhout werkt samen met WDM aan de ontwikkeling van een machine die hyacinten tijdens het planten rechtop kan zetten. De ontwikkeling van de machine is inmiddels zover dat er een prototype gebouwd kan gaan worden. Voor de financiering daarvan zoekt het bedrijf mede-investeerders.
Hyacinten-geteeld-in-sleuf-Bollencoaster-greenport

Reden voor dit initiatief is het gebrek aan voldoende seizoenarbeiders voor dit werk. “Tot nu toe worden de dikke maten door medewerkers rechtop gezet. Dat gebeurt op ligbedden in een plantkar. Steeds minder mensen willen dit werk doen. Daarom zijn we een paar jaar geleden gaan nadenken over een technisch alternatief”, aldus Klaas Hogervorst.

Uitgangspunten machine

Voor de ontwikkeling van zo’n machine zijn diverse uitgangspunten geformuleerd, zoals een gelijke productie en een gelijk plantbeeld als met handmatig planten, rendabel vanaf 10-15 hectare, toepasbaar voor bolmaten 11-20 en dezelfde plantdichtheid als nu. De gebouwde testmodule kan nagenoeg alle uitgangspunten realiseren. Op cultivarniveau is ervaring opgedaan met ‘Pink Pearl’ en mutanten, ‘Delft Blue’ en ‘Gipsy Queen’, goed voor een substantieel deel van het hyacintensortiment.

Met elkaar investeren

Aan collega-kwekers heeft Hogervorst gevraagd om per bedrijf 10.000 euro in te leggen om het traject voort te zetten. “Als dat voldoende geld oplevert, dan kan er een prototype worden gebouwd dat in het plantseizoen 2024 gaat draaien. Als dat naar behoren gaat, dan is de eerste plantmachine er in 2025. Wie inlegt krijgt het recht op eerste koop en een korting van de volledige inleg op de nieuwprijs. Wie wel inlegt, maar niet koopt, krijgt de helft van de inleg terug.”

Demonstratie en uitleg

Bedrijven die zich aanmelden krijgen binnenkort een uitnodiging voor een demonstratie en een uitleg over de voorwaarden voor deelname. Als er 10 bedrijven meedoen, kan het project starten. Mail voor meer informatie over dit project naar hogervorst@multiflora.nl

Mede-investeerders gezocht voor rechtop-planter hyacint