Geld-groeien-economie-greenport-duin-en-bollenstreek

Internationale kansen? Vraag een voucher aan!

Het vouchersysteem wil daarmee de samenwerking tussen kennisinstellingen, topsectoren / bedrijfsleven en de Nederlandse overheid in relatie tot het buitenland bevorderen.

Het versnellingsprogramma internationalisering van Groenpact richt zich op het versterken van de internationale oriëntatie en strategische positionering van het Nederlandse kennis-en innovatie systeem. Internationale samenwerking en kennisdeling op het gebied van onderwijs, onderzoek en innovatie zijn essentieel om een zinvolle bijdrage te kunnen blijven leveren aan oplossingen voor de belangrijke uitdagingen van deze tijd, zowel binnen Nederland als in mondiaal verband.

Per 12 september 2022 is de tweede aanvraagronde voor dit jaar opengesteld. Aanvragen kunnen t/m 7 november 2022 hier worden ingediend.

Bron: Greenports Nederland

Dirk-Aleven-nationaal-tuinbouw-congres-oktober-2022

Nationaal Tuinbouwcongres

Op woensdag 5 oktober werd vanuit de Floriade in Almere het Nationaal Tuinbouwcongres gehouden. Met een flinke opkomst werd de dag afgetrapt door Adri Bom-Lemstra. Adri: “We hebben nu met een harde werkelijkheid te maken, die velen van ons raakt in de dagelijkse bedrijfsvoering. Toch is en blijft innovatie, in beweging blijven en samenwerken in het cluster key om door te gaan. Dat doen we nu in deze weerbarstige tijd en dat moeten we nog steviger voortzetten in de toekomst. Gedreven ondernemers, een goede interactie met de overheden en prikkelend kennisnetwerk vormen een sterke mix voor oplossingen die we alleen niet hadden kunnen bedenken.”

Verschillende sprekers namen ons mee in de geopolitieke ontwikkelingen, de inrichting van Nederland in de toekomst voor de tuinbouw, en vernieuwing zoals vertical farming. Een van de sprekers is ondernemer Dirk Aleven van FoodVentures en is ‘Hollandse boer in het buitenland’, zoals hij zelf zegt. Met eigen glastuinbouwbedrijven in onder andere Oekraïne, Kazachstan en Azië geeft hij aan wat het grootste gemis is in het buitenland, namelijk het ontbreken van een cluster. De samenwerkingsverbanden die in Nederland te vinden zijn, tref je zeker niet in het buitenland en dat is een groot gemis, aldus Dirk. Verder roept hij vooral op om niet alleen te exporteren maar voor ook de verkenning te doen om in het buitenland te vestigen. Dicht bij de markt/consument.

Workshops

In de workshops werd dieper ingegaan op drie thema’s:

1. Kunnen lokale ketens het Nederlandse export model van de tuinbouw versterken?
Met betrekking tot de lokale ketens namen workshopsleiders Mark Frederiks (Amped/local2local) en Else Boutkan (Greenport West-Holland) ons mee in systeemoplossingen om uiteindelijk als producenten meer regie te krijgen. Onder andere door meer gebruik te maken van de clusters en netwerken die er al bestaan. Maar hoe bereik je vervolgens de massa in de ambitie naar een gezondere maatschappij en levensstijl? Mark en Else organiseren op 12 december een event als vervolg op de workshop. Tijd en locatie wordt nog bekend gemaakt.

2. Impact internationale ontwikkelingen op het innovatie vermogen
Maren Schoormans (Horticulture Tomorrow) en Peter Ravensbergen (WUR) gingen in hun workshop in op het innovatievermogen van het tuinbouwcluster en nieuwe verdienmodellen. Maren presenteerde de conclusies van een experiment, waarbij met een selecte groep ondernemers en kennishebbers is stilgestaan bij de ontwikkeling van het innovatievermogen. Meer openheid van het cluster, toenemende rol van private equity en het belang van intellectueel eigendom (IP) zijn hierbij belangrijke ontwikkelingen. Aan de hand van stellingen konden deelnemers reageren op de verschillende conclusies. Dit had levendige discussies tot gevolg over onder andere de innovatiekracht van familiebedrijven vs. die van gefinancierde ondernemingen. Maar ook, moeten we alles patenteren of is de open source de toekomst. Benutting van kennis en servitisation (service-gerichte samenwerking ipv transactiegericht) kunnen daarbij bronnen vormen voor nieuwe verdienmodellen.

Maren reikte, samen met Peter, bij de afsluiting van het congres het eindrapport van dit experiment uit aan het boegbeeld van de topsector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal Jaap Bond en Greenports Nederland voorzitter Adri Bom-Lemstra.

3. De ruimte is schaars
In de workshop rond Ruimtegebruik voor de Nederlandse tuinbouw, vanuit het gesprek met Jean-Marie de Jonge is aan de hand van stellingen input geleverd voor de visie richting 2050. Deze wordt door het college van Rijksadviseurs voor de bebouwde agrarische productie opgesteld. Kassen en productieloodsen vragen om ruimtebeslag in een steeds drukkere en krappere samenleving. Om het ruimtebeslag te verbeteren kunnen we regionale kringlopen aansluiten, zowel richting de bebouwde omgeving voor warmte, elektra, water en meststoffen stromen. Het potentieel van meervoudige ruimte gebruik, meerder functies binnen en op een gebouw lonkt en ook daar kan de tuinbouw goed op inspelen. Medio 2023 zal de visie verschijnen.

Bron: Greenports Nederland

Geld-inkomsten-euros-omzet-greenport-duin-en-bollenstreek

Geldzorgen bij werknemers

Een financieel fitte werknemer is productiever en gelukkiger. Help daarom je werknemers bij geldzorgen en geldzaken! Hoe je dat doet? Herken, bespreek en verwijs! Op deze pagina lees je het belang van dit onderwerp, hoe je signalen herkent en bespreekbaar maakt. Ook krijg je tips om aan de slag te gaan. Je leest meer over hoe je financiële problemen bij werknemers kunt voorkomen en waar je werknemers naar door kunt verwijzen. Onderaan de pagina vind je een toolkit, e-learning en voorbeelden van andere werkgevers om direct mee aan de slag te gaan. Heb je vragen of opmerkingen bel dan met de adviseurs van de Werkgeverslijn via 088 – 888 66 88 of stuur een e-mail naar info@werkgeverslijn.nl.

Waarom is dit een belangrijk onderwerp?

We zetten wat feiten en cijfers voor je op een rij:

  • In 2017 had 62% van de werkgevers personeel met geldzorgen (Nibud), inmiddels is dat gestegen naar circa 80% (Deloitte, juni 2022).
  • Werknemers met geldzorgen zijn gemiddeld zeven dagen extra ziek.
  • Ook zijn ze 20% minder productief.
  • 46% van de werkgevers heeft te maken met loonbeslagen.
  • Gemiddeld zoeken mensen pas na 5 jaar hulp, bij circa 40.000 euro schuld.
  • Werknemers met geldzorgen zijn sneller afgeleid door geldstress.
  • Maar bovenal: oog en zorg voor je werknemers is onderdeel van goed werkgeverschap!

Hoe herken ik een werknemer met geldzorgen?

Een werknemer die kampt met geldzorgen herken je vaak aan de volgende signalen:

  • Concentratie problemen
  • Ongeorganiseerd of slordig werken
  • Onverzorgd uitzien
  • Stressgevoelig
  • Loonbeslag/ deurwaarder vraagt om info
  • Vraagt regelmatig om een voorschot van het salaris
  • Werknemer vraag om een lening
  • Regelmatig kort ziekteverzuim.

Vermoed je dat jouw werknemer geldzorgen heeft? Doe de check met de signaaltool van Financieel fitte werknemers. De signaaltool bevat een lijst met signalen die kunnen duiden op geldproblemen. Samen met de gesprekshandreiking van het Nibud biedt deze tool professionals een praktisch en compleet hulpmiddel om goed voorbereid het gesprek aan te gaan met mensen bij wie zij geldproblemen vermoeden.

Het gesprek aangaan

Hoe ga je het gesprek aan met je medewerker? Lees hier alles over via de website van Werkgeverslijn.

Bron: Werkgeverslijn