kaart-gewasbeschermingsmiddelen-greenport

Nieuwe kaarten bieden hulp bij kiezen van gewasbeschermingsmiddelen

Overzicht van middelen en milieubelasting

De milieubelastingkaarten geven een overzicht van middelen die toegepast kunnen worden in de desbetreffende teelt. De kaarten bieden handvatten voor een bewuste middelenkeuze. De middelen op de kaart zijn onderverdeeld in toepassingsgebieden zoals onkruidbestrijding, schimmelbestrijding en plaagbestrijding. Per middel is voor de adviesdosering de milieubelasting naar het waterleven, bodemleven en grondwater weergegeven. Ook staat het risico van elk middel voor nuttige insecten vermeld. Met name de toepassing van insectenmiddelen kan een risico voor nuttige insecten opleveren.

Bekijk hier de animatie.

Extra eisen voor sommige middelen

Wanneer er een specifieke driftreductie is, hoger dan het wettelijk minimum, dan is daarmee gerekend. Het is cruciaal aan deze driftreductie te voldoen, omdat deze middelen anders voor een hoge milieubelasting van het waterleven zorgen. Ook extra eisen aan toepassingen van middelen zijn vermeld, zoals een verbod in grondwaterbeschermingsgebieden. Daarbij valt op dat toepassing van herbicide Basagran (bentazon) vanaf heden verboden is in grondwaterbeschermingsgebieden. Dit middel geeft, net als verschillende andere herbiciden, een hogere milieubelasting van het grondwater. Voor onkruidbestrijdingsmiddelen is de uitdaging dan ook om de milieubelasting van grondwater zo veel mogelijk te beperken, door juist te kiezen voor middelen met een lage belasting naar het grondwater. 

Veranderingen in middelen tegen phytophthora en valse meeldauw

Middelen op basis van mancozeb en thiofanaat-methyl zijn van de kaarten verdwenen. Deze werkzame stoffen zijn niet meer toegelaten omdat ze niet bleken te voldoen aan de toelatingsnormen. Tegen phytophthora in (poot)aardappelen en valse meeldauw in uien is sinds enkele jaren het middel Zorvec Endavia beschikbaar gekomen. Dit middel heeft een lage milieubelasting en kan in combinatie met andere fungiciden goed ingezet worden.
Een opvallende nieuwkomer op de aardappelkaart is het groene middel Polygandron. Dit middel is gebaseerd op micro-organismen van de Pythium stam en heeft een relatief lage milieubelasting. De uitdaging is om groene middelen optimaal te benutten in de gewassen.  
 
Binnenkort vernieuwd

Momenteel wordt ook hard gewerkt aan het updaten van de milieumeetlat, zodat deze klaar is voor de start van het nieuwe seizoen. Ook komen er nieuwe kaarten beschikbaar voor boomteelt, vollegrondsgroenten en meerdere akkerbouwgewassen. De kaarten voor ui, pootaardappelen en tulp zijn gefinancierd vanuit het project ‘Verbetering bodem- en waterkwaliteit in de Noordoostpolder’, een project onder de vlag van het Actieplan Bodem en Water Flevoland (www.bodemenwaterflevoland.nl).

Kaarten downloaden

De kaarten zijn gratis te downloaden op milieumeetlat.nl.

Bron: BP Nieuws

arbeidsmarktonderzoek-colland-greenport

Colland start arbeidsmarktonderzoek. Doe mee als ondernemer!

De juiste werknemers vinden en behouden, dat is de kunst. Heb jij de juiste werknemers op de juiste
plaats? Sluit jouw huidige personeelsbestand goed aan bij de werkzaamheden in jouw bedrijf? Is er genoeg instroom in de sector van mensen met de juiste kennis en vaardigheden?

De brancheorganisaties van de agrarische en groene sector zetten zich hiervoor in. Om actief en effectief arbeidsmarktbeleid te kunnen voeren, is het belangrijk goed zicht te hebben op de ontwikkelingen in die markt. Bij
actief arbeidsmarktbeleid kan je bijvoorbeeld denken aan de juiste instroom en vakkennis. Daarom wordt er ook dit
jaar een arbeidsmarktonderzoek uitgevoerd.

Jouw deelname aan het onderzoek doet ertoe

Door jouw deelname aan het onderzoek krijgen we samen inzicht in de gehele agrarische en groene sector én in jouw specifieke sector. Bijvoorbeeld over vacatures en de in- en uitstroom van werknemers. Maar ook of er verschuivingen zijn in het soort opleidingen wat door jou wordt gevraagd en in jouw verwachtingen voor de toekomst. Om gedegen uitspraken te kunnen doen is het belangrijk dat voldoende bedrijven uit onze sector deelnemen. Daarvoor hebben we jou dus ook nodig.

Uitvoering van het onderzoek en privacy

Een groot aantal brancheorganisaties wil graag weten hoe het gaat met de arbeidsmarkt in de agrarische en groene
sectoren. Daarom zijn er -samen met de vakbonden- afspraken gemaakt over een gezamenlijk onderzoek in alle
Colland-sectoren. De gecertificeerde onderzoeksbureaus DESAN en ABF Research voeren het onderzoek uit. De
uitkomsten uit de enquête worden anoniem verwerkt tot sectortotalen en gemiddelden. De gegevens over jouw bedrijf
worden dus nooit aan anderen doorgegeven.

In de periode februari tot en met april wordt een groot aantal bedrijven per e-mail, brief en/of telefonisch benaderd.
De resultaten stelt Colland Arbeidsmarkt beschikbaar op http://www.collandarbeidsmarkt.nl en worden door
brancheorganisaties en vakbonden gebruikt om een actief arbeidsmarktbeleid te voeren.

Klik hier voor het rapport van 2020.

biodiversiteit-greenport-factscheet

Factsheets agrobiodiversiteit, biostimulanten en onkruidbeheersing

De factsheet ‘functionele akkerranden voor plaagbeheersing’ geeft aan hoe akkerranden kunnen bijdragen aan plaagbeheersing. Het gaat dan over hoe een akkerrand kan bijdragen aan natuurlijke plaagbestrijding, waar op gelet moet worden bij de aanleg ervan en welke plantensoorten erin passen.

De factsheet ‘Biostimulanten in de akkerbouw’ en een bijbehorend overzicht met vragen en antwoorden bieden informatie over wat biostimulanten zijn, wat men van de stoffen kan verwachten en hoe ze zijn te testen in de praktijk. Ook is er een overzicht met vragen en antwoorden over biostimulanten.

De factsheet ‘Onkruidbeheersing: van één grote klap naar meerdere kleine tikjes’ geeft tekst en uitleg hoe men aan de slag kan met een gecombineerde inzet van meerdere tactieken en technieken tijdens het groeiseizoen: voorkomen dat onkruiden kiemen, groei van volwassen onkruidplanten beperken en productie van nieuwe zaden en wortelstokken voorkomen.

Kennis naar kwekers

De factsheets zijn opgesteld voor het Kennis op Maat-project ‘Kennistransfer Plantgezondheid’. Hierin werken LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, NFO en BO Akkerbouw samen aan de ontsluiting van kennis voor telers. De kennis komt voor een aanzienlijk deel uit (PPS-)onderzoeksprojecten die akkerbouwers via BO Akkerbouw financierden. De factsheets dragen ook bij aan het realiseren van het Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming 2030. 

Bron: Greenity