De subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk vastgoed is bedoeld om eigenaren van maatschappelijk vastgoed te stimuleren om verduurzamen. Denk aan scholen, zorginstellingen, culturele instellingen, musea of gebouwen van andere non-profit instanties. Met DUMAVA wordt een bijdrage geleverd aan de klimaatdoelstelling van minimaal 55% CO₂-reductie in 2030 en energie-neutrale gebouwen in 2050.

  1. Financien
  2. Duurzaam ondernemen.

DUMAVA in het kort

  • Subsidie voor energieadvies en uitvoering van verduurzamingsmaatregelen van gebouwen met een maatschappelijke functie;
  • Uitvoering van een pakket van maatregelen die leiden tot een energieprestatieverbetering van minimaal 3 energielabelstappen tot Energielabel B of de renovatiestandaard;
  • De subsidie is maximaal EUR 1,5 miljoen.

Lees meer praktische informatie over DUMAVA

Voor wie is de DUMAVA subsidie?

Alleen eigenaren die vallen onder de definitie maatschappelijk vastgoed komen in aanmerking. Onder maatschappelijk vastgoed wordt verstaan:

Belangrijk is dat de sector voorkomt op de lijst van goedgekeurde SBI-codes van het RVO. Raadpleeg het overzicht hier. Bij cultuurinstellingen moet sprake zijn van een culturele ANBI-status.

DUMAVA: Waarvoor en hoeveel subsidie krijg je?

Voor hoeveel subsidie kom je in aanmerking? Dat hangt af van de maatregelen die je wilt uitvoeren:’

Je kunt subsidie ontvangen voor energieadvies, het uitvoeren van verduurzamingsmaatregelen en het aanvragen en registreren van een energielabel. Voorwaarde is dat de verduurzamingsmaatregelen op de maatregelenlijst van de RVO staan. Voorbeelden zijn HR++-glas, het isoleren van muren, vloeren en daken, het installeren van een warmtepomp, het aanleggen van een groen dak of groene gevel de aanschaf van een batterij.Weten hoe jij je vastgoed kan verduurzamen? Doe de gebouwscan.

De DUMAVA voorwaarden

Deze subsidieregeling is voor eigenaren van maatschappelijk vastgoed. Organisaties die inkomsten- of vennootschapsbelasting moeten afdragen komen niet in aanmerking voor DUMAVA. Hiervoor gelden andere regelingen, zoals de EIA en de MIA/Vamil. DUMAVA is ook niet mogelijk als het vastgoed moet voldoen aan de energielabel C plicht voor kantoren of voor maatregelen volgens de Energiebesparingsplicht. Een aantal van de overige voorwaarden zijn:

DUMAVA aanvragen

Check bij de RVO of je op dit moment een aanvraag kan doen. Kan dat op dit moment niet? Ga dan wel door met je voorbereiding. Dan kun je je aanvraag bij de volgende ronde meteen indienen. Doe in ieder geval eerst de subsidieaanvraag en ga pas dan met je verduurzaming aan de slag.
Vraag hier aan: DUMAVA bij de RVO.

Subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)

Je zou ook interesse kunnen hebben in