bollen-bloemen-innovatie7

Start inschrijving Tuinbouw Ondernemersprijs 2022

De inschrijving voor de Tuinbouw Ondernemersprijs is geopend. Met een nieuwe themaprijs wil de organisatie de nieuwste ontwikkelingen in de sector meer bekendheid geven. Aanmelden kan tot vrijdag 26 november en op 21 april 2022 worden de beste kandidaten gepresenteerd tijdens de Floriade in Almere.

Kandidaten kunnen zich weer inschrijven! De Tuinbouw Ondernemersprijs is een bekroning voor veerkrachtig, innovatief en duurzaam ondernemerschap in de tuinbouwsector.  Michiel F. van Ginkel, voorzitter van het bestuur van de Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs: ‘‘Het doel van de ondernemersprijs is de parels van de tuinbouwsector een podium te geven en daarmee de tuinbouw in een positief daglicht te stellen. De nieuwe themaprijs ‘Robotisering en digitalisering’ is om de nieuwste ontwikkelingen in de sector meer bekendheid te geven. Deze prijs is voor bedenkers, early adaptors of een projectgroep van een echte vernieuwing op het gebied van robotisering en digitalisering voor de tuinbouw. Ondernemers met passie, daadkracht, lef en doorzettingsvermogen kunnen zich aanmelden voor de Tuinbouw Ondernemersprijs 2022. De beste kandidaten presenteren wij op 21 april tijdens de Floriade in Almere”.

Aanmelden

De Ondernemersprijs wordt sinds 1986 uitgereikt. Als er ooit een periode was in de recente geschiedenis waarin het belangrijk is om een ondernemersprijs uit te reiken, dan is dat in deze tijd waarin de sector terugveert uit de (economische) malaise en bovendien wordt uitgedaagd om met de nieuwste technologieën te zorgen voor een gezonde, groene en leefbare wereld. Meld daarom jouw kandidaat aan! Aanmelden kan tot vrijdag 26 november. Lees alles over de prijzen, de eerdere winnaars en de vereenvoudigde procedure voor het aanmelden voor de ondernemers- en themaprijs.

Nieuw: themaprijs Robotisering en digitalisering

Goed werkgeverschap neemt in de gehele sector een steeds belangrijker rol in doordat er voor veel bedrijven een schaarste is aan arbeidskrachten en er minder instroom en groene opleidingen zijn. We zien dat de ontwikkeling tot robotisering en digitalisering van processen aan twee kanten winst stimuleert, zowel in de kwaliteit van het werk als in de aantrekkingskracht van de sector. We willen daarom de ontwikkelaars en de voorlopers in de sector belonen met een extra (thema)prijs. Daarmee zetten we deze ontwikkeling nog beter in de schijnwerpers.

Je kunt je aanmelden voor de themaprijs als bedenker, early adapter of projectgroep van een echte vernieuwing op het gebied van robotisering en digitalisering voor de tuinbouw. Het product of project hoeft zich nog niet bewezen te hebben, of financieel draagkrachtig te zijn, maar is wel uit de start-upfase. Kandidaten hoeven niet uit de sector afkomstig te zijn.

Wat levert deze prijs op? Net als bij de Tuinbouw Ondernemersprijs ontvangen de winnaars een bijzonder kunstwerk. Maar nog mooier is dat genomineerden en winnaars toetreden tot het bijzondere gezelschap van topondernemers waar de hele tuinbouwsector trots op is. Niet alleen komen zij hierdoor in de schijnwerpers te staan, ze kunnen rekenen op (internationale) ondersteuning of het versterken van hun eigen positie. De allergrootste verdienste is dat zij de warme waardering van vakgenoten ontvangen en deze overwinning met collega’s en iedereen binnen het vak mogen vieren.

Uitreiking op donderdag 21 april op de Floriade

De Floriade in Almere is volgend jaar de hotspot van de tuinbouwsector. Daarom organiseren we de prijsuitreiking op deze bijzondere locatie waar de sector zich breed presenteert.  De bijeenkomst krijgt een andere vorm maar is net zo inspirerend als de voorgaande editie.. Nog eens terugkijken naar de laatste editie met genomineerden Prominent, SK Roses en Plantanious? Klik dan hier.

Bestuur en jury op bezoek bij Prominent / Growers United Telersvereniging Prominent, de winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2020 en 2021 is vorig jaar verhuisd naar een prachtig nieuwe locatie aan de Honderdland te Maasdijk. Onder de vlag van Growers United werken de merken Prominent (tomaten), Green Diamonds (komkommers), Purple Pride (aubergine) en  Sweetpoint/PapriCo (paprika) samen op het gebied van verkoop en marketing, sorteren en verpakken en kennis en support (kwaliteitszorg, certificering en voedselveiligheid). Het was er nog niet van gekomen, maar nu werd het hoog tijd voor een bezoek aan deze nieuwe locatie. Directeur Jan Opschoor en voorzitter Jack Groenewegen informeren het bestuur en de jury over de ambitieuze bedrijfsontwikkelingen van de coöperatie en telersvereniging.

Vernieuwing in bestuur en jury

Het bestuur van de Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs bestaat uit afgevaardigden van de partners. Zij komen drie keer per jaar bijeen om het programma van de ondernemersprijs te bepalen. Tijdens de jaarvergadering in september waren de volgende wisselingen aan de orde: Willem Snoeker, vertegenwoordiger van Achmea Agro/Interpolis/Hagelunie en jarenlang penningmeester van de stichting, nam afscheid en wordt door Sectormanager Bart Stengs vervangen. Cor Hendriks heeft afscheid genomen van Rabobank en deze partner vaardigt Arne Bac af. Marielle Ammerlaan neemt het stokje over van Floris Olthof van Royal FloraHolland en tenslotte zal binnenkort Michel Pieters van Flynth adviseurs en accountants zijn plaats in het bestuur overdragen aan een collega. 

Ook de onafhankelijke vakjury, heeft een nieuwe formatie. Martien de Graaf van KCB nam vorig jaar afscheid. Remco Jansen, commercieel directeur van MPS brengt vanaf september zijn expertise in op het gebied van duurzaam ondernemerschap. 

Start inschrijving Tuinbouw Ondernemersprijs 2022