bollen-bloemen-innovatie7

Ondernemers in het zonnetje

Veel bedrijven in de Greenport Duin- en Bollenstreek realiseren al mooie dingen op het gebied van verduurzamingsmaatregelen. Maar ze zijn daar vaak ook erg bescheiden over. Daarom starten we met een reeks interviews om deze ondernemers in het zonnetje te zetten. Deze maand gaan we in gesprek met Frans van der Slot van Van der Slot Tulips, www.vdslottulips.nl.
Van-der-Slot-in-het-zonnetje-greenport-duin-en-bollenstreek

Van der Slot Tulips is een bollenbedrijf dat gerund wordt door Frans van der Slot en zijn broer Jan. Ze zijn gespecialiseerd in het telen van tulpen. “Met 60 hectare bollen en 14 miljoen tulpen die wij jaarlijks in de kas produceren zijn we een middelgroot bedrijf. De tulpen zijn voornamelijk onze eindproducten, de bollen zijn slechts een klein deel van de verkoop.”  

Welke duurzaamheidmaatregelen hebben jullie al genomen?

“Veel van de investeringen die wij doen zijn uiteindelijk ook duurzaam. We zijn allemaal ondernemers en doen wat denken dat goed is. Duurzaamheid was er vroeger ook al, alleen had het toen nog niet het predicaat.” zegt Frans van der Slot.

Frans geeft aan dat ze veel doen aan energiebesparing. “Zo hebben we de meest energiezuinige kachels en hebben we energiezuinige ventilatoren.” Maar Van der Slot Tulips doet meer: “Ook hebben we 1.500 zonnepanelen, en hebben we een nieuwe kas gebouwd met warmtepompen waar geen druppel gas meer in gaat. Tijdens de vorst kwamen we er echter achter dat er te weinig warmte kwam van de warmtepompen. Het rendement was te laag en we hadden nog geen back-up. Last minute hebben we e-boilers geplaatst om voldoende warmte de kas in te krijgen.”

En staan er nog nieuwe maatregelen op de planning?

Van der Slot Tulips heeft uitbreidingsplannen. Op die daken ontstaat de mogelijkheid om nog veel meer zonnepanelen te plaatsen. Momenteel wekken zij net genoeg op voor het eigen gebruik in de zomer. Maar wat doe je dan met de overtollige energie? “Dat willen we het liefst niet terugleveren. Wellicht dat waterstof een mogelijkheid is om die energie op te slaan”, geeft Frans aan. Maar ze hebben nog meer ambities: “Daarnaast zouden wij het liefst een kleine windmolen willen plaatsen maar dat is lastig te realiseren binnen de wet- en regelgeving. Wij hebben een fors energieverbruik in sommige maanden en in de nacht en vroege ochtend. Met alleen zonnepanelen kan je die pieken niet voorzien. Zo hadden wij zelfs stroomverzwaring nodig alleen vanwege die piek.”

Maar er zijn nog meer plannen “Ook willen we elektrisch gaan ontvochtigen in de kas. Op dit moment doe je dat door te ventileren, maar dan ben je warme kaslucht kwijt. Dadelijk doen we dat met een soort airco. Dat doen we nu ook al maar dat willen we gaan uitbreiden. “

Maar andere opties staan ook nog open: “Recent zag ik een artikel voorbijkomen over warmteopslag in de grond. Dit kan met behulp van een gesteente waarin je warmte kunt opslaan. In de zomer produceert de kas warmte die overblijft, en in die winter heb je die warmte nodig. Wie weet is opslag in de ondergrond een mogelijkheid; dat wil ik graag verder verkennen.”

Wat is jullie motivatie?

“Ik vind het vooral leuk om me te verdiepen in nieuwe technieken en te zoeken naar het verdienmodel. Maar energiezuinige kachels, LED-verlichting en zonnepanelen komen financieel simpelweg gewoon uit. Voor de warmtepompen was er op dat moment subsidie beschikbaar. Zo ook voor de energiezuinige ventilatoren. Vroeger konden deze alleen aan en uit. Nu kun je de kracht regelen wat stroom bespaart waardoor het een goede investering is én waar subsidie op zit.“

Ook de leeftijd van Van der Slot Tulips speelt een grote rol. “Doordat we een jong bedrijf zijn, kunnen we vanaf het begin duurzame keuzes maken. Anders moet je wachten op een juist investeringsmoment.”

Herken je het beeld dat ondernemers in de Duin- en Bollenstreek bescheiden zijn met het delen van duurzaamheidsmaatregelen die genomen worden?

“Dat zou goed kunnen. Voor zonnepanelen hoef je geen toestemming te vragen. Toen wij 1.500 zonnepanelen plaatsten hebben wij deze door de wethouder symbolisch laten openen. Ze vonden het zo indrukwekkend dat twee wethouders kwamen. Dus ze herkenden wel hoe goed wij aan de weg timmeren. Energie is een grote kostenpost en wordt steeds duurder. Dan ga je vanzelf bewegen.”

Wat zou je graag willen meegeven aan de ondernemers in de Bollenstreek?

“Dingen zijn veel eerder rendabel dan je denkt. En de tijd vliegt! Gewoon een avondje op internet zoeken levert al veel op! “

Ondanks de uiteenlopende maatregelen die Frans heeft getroffen, blijft hij bescheiden. “Ik ben van mening dat ik niet heel duurzaam bezig ben,” aldus de tulpenkweker.  Deze bescheidenheid zie je bij meer ondernemers in de Duin- en Bollenstreek terug. Zij doen dit omdat het bedrijfstechnisch gezien niet meer dan een logische stap is voor de toekomstbestendigheid van hun bedrijf. Toch gebeurt er al veel op dit gebied. Wil jij ook graag delen welke innovaties, ideeën of maatregelen jij hebt genomen om je bedrijf te verduurzamen? Neem contact op met: annebel@nflux.nl.

Wil jij een gratis energiescan om jouw energieverbruik in kaart te brengen? Meld je dan snel bij Maarten Reij via maarten@eecare.nl. Wie weet heb jij dan één van de 20 gratis scans te pakken? Want als je inzicht hebt in de energieverbruik kun je doelgericht maatregelen gaan nemen.

Kijk ook op onze website voor meer informatie over het programma Klimaatneutraal 2040: 2040 Klimaatneutraal – Greenport Duin en Bollenstreek (greenportdb.nl)

Ondernemers in het zonnetje