Het is niet verassend dat er veel groenafval geproduceerd wordt in de Greenport Duin- & Bollenstreek. Dit afval is afkomstig van tuinders en wordt op verschillende manieren verwerkt; zo kan het zijn dat bollenloof uitgereden wordt over het land, of wordt het afval verwerkt elders in het land. Door veranderende wetgeving is het straks niet meer mogelijk om bollenloof over het land uit te rijden vanwege het risico op schimmels. Omdat het groenafval niet lokaal kan worden verwerkt tot hoogwaardige producten, wordt dit afval nu nog met vrachtwagens over lange afstanden getransporteerd.
Daarom ziet Meerlanden de mogelijkheid voor een nieuw initiatief in deze regio. Door het plaatsten van een lokale vergister -zoals deze ook in Rijsenhout operationeel is- kan het groen afval lokaal worden verwerkt. Deze reststromen kunnen worden omgezet in producten die dienen als nieuwe grondstoffen in deze streek zoals compost, warmte, CO2, groen gas en water. Dit is een perfect voorbeeld van een circulaire keten: de warmte kan benut worden in de glastuinbouw of in de gebouwde omgeving, groen gas kan worden gebruikt voor de broeierij, het compost kan over het land worden gereden en ook de CO2 kan gebruikt worden in de glastuinbouw.
Op termijn kan de installatie van Meerlanden uitgebreid worden met nieuwe innovaties, om nog hoogwaardigere producten uit de reststromen te kunnen winnen. Om dit te realiseren moeten alle partijen in de keten bij elkaar worden gebracht. Dit gaan we organiseren binnen dit programma. Welke vormen van groenafval zijn nodig? Hoe gaan we dit verzamelen? Welke prijs willen ondernemers betalen? En hoe gaan we de geproduceerde grondstoffen verdelen?