bollen-bloemen-innovatie7

Klas 7b/8b van basisschool De Akker wint ronde 1 Tuinbouw Battle

Ronde 1 van de Tuinbouw Battle is afgerond en klas 7b/8b van basisschool De Akker uit Lisse is de eerste winnaar van dit jaar! Hun inzet, de verkoop en het verslag gaven de doorslag om te winnen en op donderdag 23 februari 2023 kregen zij net voor de vakantie hun prijs.

De leerlingen van basisschool De Akker deden met drie klassen mee aan ronde 1 van de Tuinbouw Battle. Met de start in november 2022 waren zij de eerste klassen die tulpen kweekten in hun eigen klaslokaal. Een kar met teeltinstallatie voorzien van ledverlichting, een tijdschakelaar, voldoende water en goede uitleg konden niet anders betekenen dan een goede oogst.

Weggeven en verkopen

De leerlingen zorgden er met elkaar voor dat de ruim 400 tulpenbollen de juiste verzorging kregen. Met meetlatjes hielden ze de groei bij en door de juiste hoeveel licht en water groeiden de tulpen goed. Vrijwilliger bij het project Nico van der Poel laat weten: “Groep 7b/8b heeft uitstekend samengewerkt. Het proces van het groeien van de tulpen en het verkopen zijn heel mooi weergegeven in het verslag en de drie posters die gemaakt zijn. De doelen zijn democratisch door de klas gekozen, 100 tulpen zijn weggegeven aan mensen die een bloemetje kunnen gebruiken en 300 tulpen zijn verkocht voor het goede doel ‘Mercy Ships’. Daar hebben ze 175 euro voor opgehaald.” Een prachtige opbrengst voor de leerlingen (die leerden samenwerken, zorgen voor de tulpenbollen en keuzes maken als het gaat om weggeven, verkopen en het kiezen van het goede doel) en de ontvangers die werden verblijd met een bosje tulpen.

Op tv

Van de drie klassen die meededen is één klas geïnterviewd door BO Omroep. Heel spannend en leuk voor de drie leerlingen die op tv kwamen. Zelfs het NOS Journaal en NOS Jeugdjournaal werden gehaald! Als kers op de taart is deze klas ook met de Bollenjongens naar Keukenhof geweest om bollen te planten in het perkje van de Bollenjongens. Op uitnodiging van Keukenhof mogen de leerlingen in het voorjaar het resultaat bekijken.

De Tuinbouw Battle

De leerlingen van de groepen 7 e/o 8 telen tijdens deze Tuinbouw Battle (TBB) zelf tulpen in de klas met behulp van oud-kwekers en docenten. Tijdens deze battle gaan de leerlingen niet alleen zelf kweken, maar gaan ze ook ‘de strijd aan’ met de andere deelnemende scholen (elke ronde kunnen vijf klassen van vijf scholen meedoen) in de regio: welke school kweekt de mooiste tulpen, schrijft het leukste verslag en verzint een originele manier om de zelfgekweekte tulpen te verkopen?

Meedoen is gratis

Meedoen met een school/klas? Dat kan! In november 2023, start de volgende reeks van drie rondes van dit gratis project. Aanmelden is vanaf nu mogelijk door een e-mail te sturen naar communicatie@greenportdb.nl met daarin de naam van de school, contactpersoon (e-mail + telefoonnummer). Greenport Duin- en Bollenstreek zorgt met medewerking van de vrijwilligers en kwekers voor de rest. Kijk voor meer informatie op www.greenportdb.nl/tuinbouw-battle.  

______________________________EINDE PERSBERICHT____________________________________

Meer informatie over de Tuinbouw Battle:

Eva van der Kwast (eva@greenportdb.nl) of 06- 51 88 58 81.

Klas 7b/8b van basisschool De Akker wint ronde 1 Tuinbouw Battle