Een half jaar lang werkten tweede- en derdejaarsstudenten van de opleidingen Green Production en International Green Business aan een door henzelf gekozen innovatieopdracht. Vanuit het practoraat Circulaire AgriBusiness werden onderwerpen uit de tuinbouwsector onderzocht. Dit practoraat heeft als functie om onderwijs en onderzoek met elkaar te verbinden en zet ook zelf onderzoek uit ter verbetering van het onderwijs. Studenten werkten aan authentieke opdrachten vanuit de beroepspraktijk: de sector heeft een bepaald probleem, studenten formuleren een vraagstelling, doen onderzoek en gaan op zoek naar een antwoord. Dat leverde een aantal interessante onderzoeken en resultaten op die in pakkende pitches aan de jury (de dragons) zijn gepresenteerd.
Dragons
De jury bestond uit Martin Hogenboom (directeur Vireõ Plant Sale), Rene Gomersbach (sectorspecialist Tuinbouw Rabobank Groep), Jan Willem Lut (directeur SERCOM Regeltechniek BV), Linda Hoogendoorn (directeur VarB) en Ilse Zaal (gedeputeerde Landbouw & Economie van de provincie Noord-Holland).
Broeien
Tweedejaarsstudenten Femke Bras en Robin Schaap onderzochten het effect van biostimulanten op de teelt. Hun inspanningen met inhoudsstoffen van planten van een kwekerij uit Zuid-Afrika bleken goed voor de tweede prijs: een bedrag van 125 euro. De eerste prijs voor de tweedejaars, een bedrag van 250 euro, was voor Frans Reeuwijk, Jimmy Rodenburg en Wessel van Gerven. Zij deden onderzoek naar een nieuwe duurzame methode voor het broeien van hyacinten op water. Zij konden verschillende voordelen aantonen van water ten opzichte van de gebruikelijke potgrond: schoner, goedkoper en beter voor het imago.
Personeel
Bij de derdejaars waren het Nick de Klerk en Thijs Nulkes die hun onderzoek naar meerjarig telen van Alchemilla in West-Italië beloond zagen met een cheque van 125 euro. De twee waren voor hun onderzoek afgereisd naar de kwekerij in de buurt van Rome om met eigen ogen vast te stellen hoe de planten geoogst en getransporteerd worden en hoe ze meerjarig geteeld kunnen worden.
De meeste indruk in deze categorie maakte Frank Heemskerk, die een extra uitdaging had omdat hij zijn pitch vanwege quarantaine online moest doen. Hij gooide het over een geheel andere boeg met een onderzoek naar werving en behoud van personeel. Dit had hij zeer nauwkeurig gedaan bij een onderneming in Rijnsburg. Hij kwam met een aantal aanbevelingen waar het bedrijf voordeel uit kon halen. Hij won hiermee de eerste prijs voor de derdejaars, een cheque van 250 euro.
Baanzekerheid
Volgens Monique van Weerdenburg van Greenport Aalsmeer was deze eerste editie van Dragons Den zeer geslaagd. “De groensector verdient het om aandacht te krijgen. Er zijn de komende tijd zoveel mensen nodig in deze branche, dat de studenten van Yuverta zeker kunnen zijn van een baan! Mede daarom heeft Yuverta in samenwerking met Greenports Aalsmeer, Duin- en Bollenstreek en Boskoop deze Dragons Den georganiseerd. Maar ook om te laten zien hoe leuk groene opleidingen en de sector zijn.”
De Dragons Den is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Noord-Holland.