Dave-Marcus-nieuwe-directeur-KAVB-greenport-duin-en-bollenstreek

Dave Marcus nieuwe directeur KAVB

Met trots stelt het hoofdbestuur van KAVB de nieuwe directeur voor: Dave Marcus. 
Het hoofdbestuur kijkt terug op een zorgvuldig en goed selectieproces, waarbij we tevens een afvaardiging van de medewerkers willen danken voor hun adviserende rol. Voor de functie directeur KAVB hebben 15 mensen interesse getoond. Met 6 kandidaten zijn gesprekken geweest. “Met Dave hebben we een directeur gevonden die hart heeft voor de sector, er voor de leden staat, de uitdagingen voor de sector met kennis en ervaring aan zal pakken en voor de nodige verbinding gaat zorgen.” Dave begint op maandag 6 januari 2025. Namens het Hoofdbestuur wensen wij hem veel plezier en kracht in deze mooie functie en kijken we uit naar een prettige samenwerking.

Wie is Dave Marcus?

Na mijn studie economie heb ik jarenlang ervaring opgedaan bij de Rabobank, onder andere als Sectormanager Tuinbouw, met een passie voor en focus op de bloembollenteelt en broeierij. Ik kijk er enorm naar uit om aan de slag te gaan bij de KAVB en kennis te maken met de diverse leden. Ik ben ervan overtuigd dat we er samen voor gaan zorgen dat de bollensector de meest bloeiende sector van Nederland blijft. Naast mijn professionele achtergrond heb ik een passie voor kitesurfen en snowboarden, en duurzaamheid staat voor mij altijd centraal.’

Bron: KAVB

Dennis-Zonneveld-500-e-deelnemer-landbouwportaal-greenport

De 500e deelnemer! Langs bij bollenkweker Dennis Zonneveld

Vorige week werd bloembollenkweker Dennis Zonneveld uit Voorhout met een taart in het zonnetje gezet door Landbouwportaal coach Malu Steenwijk. Hij is namelijk de 500e deelnemer die een coach aanvraagt via Landbouwportaal Rijnland. Een mooie mijlpaal die gevierd moest worden. Na afloop vertelt Dennis over zijn ervaring met het coachbezoek.

Subsidies komen van pas

“Ik hoorde over Landbouwportaal Rijnland via Delphy en Bob Bisschops (coach Landbouwportaal). Ook had ik het voorbij zien komen via social media kanalen binnen de bloembollensector. Als kwekers moeten we allemaal wat meer naar de duurzame kant, dus de subsidiemogelijkheden via het Landbouwportaal komen daarbij goed van pas.”

Draineren met oog op de toekomst

“Komend voorjaar willen we opnieuw gaan draineren. Dat is nodig omdat de drainage verouderd is, maar ook met oog op steeds nattere jaren en het voorkomen van emissies. Dus toen ik het interview met Dolph Uittenbogaard over zijn pilot met ijzerzanddrainage las, sprak dat wel aan. Om wat meer informatie over drainage te krijgen, en om te kijken of het interessant is voor ons, heb ik een coachbezoek aangevraagd.”

Samen vergelijken

“Samen met coach Malu Steenwijk heb ik tijdens het coachbezoek de mogelijkheden voor drainage op een rij gezet. We hebben de kosten per hectare vergeleken tussen drainage met schelpen en met zand. En Malu had informatie mee van drainage proeven en de resultaten daarvan. Dat gaf goed inzicht in de mogelijkheden. Het plan wordt dus om binnenkort een offerte op te gaan vragen voor nieuwe drainage.”

Allemaal een beetje meedenken

“Het is nodig dat we in de sector allemaal een beetje meedenken over de toekomst. Er gaan steeds meer middelen uit, dus hoe gebruiken we mest en compost op een duurzame manier?  En hoe zorgen we dat er minder uitspoelt naar het oppervlaktewater? Zodat we ook in de toekomst een mooi product kunnen blijven telen, zonder dat we elke keer gekort worden op minder stikstof en fosfaat aanvoer.

Zeker voor jonge ondernemers is een positieve blik op de toekomst belangrijk. Het Landbouwportaal Rijnland kwam daarin goed van pas met kennis en subsidies. Elke bijdrage om duurzamer te kunnen werken, is een goede start!”