Allan-Visser-Theo-AI-robot-ziekzoeken-greenport

Ziekzoekrobot Theo gaat ‘de hele wereld over’

De computergestuurde ziekzoeker rijdt ook bij Allan Visser door de velden (net als op 64 andere plekken in Nederland). De robot die zieke tulpen opspoort vervangt de ziekzoekers die vroeger handmatig de ziekten opspoorden in de tulpenvelden. Voorheen deed Theo dat bij WAM Pennings, na zijn pensionering kwam de robot om zijn werk te vervangen. De robot kreeg dan ook de naam ‘Theo’.

Ziekzoeken, waarom?

In een tulpenveld zit altijd een paar procent zieke tulpen die eruit gehaald moet worden. Het virus remt de groei en ontwikkeling van planten af, waardoor kleinere en zwakkere bloemen ontstaan. Het verzwakt ook de bol zelf, waardoor ze uiteindelijk niet meer kunnen bloeien.

Robot Theo kan de hele dag, én nacht, aan de gang op het veld. Dit doet hij vijf tot zes weken per jaar, 24 uur per dag. Hij rolt op rupsbanden met zo’n 1 km per uur over het veld. Met vier camera’s maakt hij duizenden foto’s van de – in dit geval – ‘goudstuk’ tulpen en beoordeelt aan de hand van een AI-model of de tulp ziek is of niet. Indien ziek dan geeft het achterste deel van de robot uiteindelijk een injectie met behandelvloeistof om verdere verspreiding te voorkomen.

Medewerker van de toekomst?

Theo is niet alleen de medewerker van de toekomst maar ook van het heden als het gaat om ‘ziekzoeken’. Echte ‘ziekzoekers’ zijn schaars en daarbij – laat Allan weten – mist de robot geen enkele bloem. Dit tweede jaar scoort de robot bijna 100% van wat een mens kan. Na dit jaar is hij beter dan de mens. De aanschaf van Theo was niet mals, want met zo’n 185.000 euro is hij net zo veel waard als een hele snelle sportauto.

Theo in actie

In de video zie je Theo in actie als hij met 1 km per uur door het veld op zoek gaat naar de ziekte tulpen.

Lees/Bekijk ook: