De tuinbouwsector leert en onderneemt met biodiversiteit

De minister appelleerde aan de kracht van de sector, het sterke innovatieve karakter en het sector systeem in zijn geheel. ‘De Nederlandse tuinbouw is van wereldklasse, laat dat zien en wees er trots op’, aldus Adema. Ook refereerde hij aan het gezamenlijk optrekken om de resultaten van de transities nog beter te duiden. De overheid ziet graag dat de sector aan slag gaat om doelsturing mogelijk te maken. Dit past bij het geprezen ondernemerschap en vraagt nieuwe initiatieven vanuit de sector.

In het kader van de komende verkiezingen ontving de minister uit handen van Adri Bom-Lemstra voorzitter Greenports Nederland het verkiezingsmanifest dat onder aanvoering van Greenports Nederland door de gezamenlijke brancheorganisaties in de tuinbouw is opgesteld.

Key note spreker Vincent Merckx, onderzoeker bij Naturalis en de Universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar biodiversiteit, met name in de bodem. Hij liet zien dat het meten en begrijpen van biodiversiteit nog steeds een enorme uitdaging is, maar dat er ook kansen liggen om deze biodiversiteit te gebruiken voor een duurzamere tuinbouw. Zijn oproep is vooral om onderzoek en praktijk beter met elkaar te verbinden, zodat deze kansen maximaal benut worden.

Gedreven ondernemers zoals Peter van der Avoird, Harry Wubben en Toon Ebben namen het publiek vervolgens mee in hoe duurzaamheid, biodiversiteit en natuur inclusief ondernemen voor hen uitpakt en dagelijks inspireert en motiveert om hierin steeds een stap verder te gaan. ‘We kunnen op dit moment nog meer met elkaar onze kennis delen en onze verhalen en ervaringen vertellen, dat is nuttig voor de hele sector”, aldus Harry Wubben.

De workshop van Jaap Dirkmaat (directeur Nederlands cultuurlandschap) gaf een inkijk in het tot nu grootste landschapsherstelproject van Nederland ‘De Ooijpolder’ en de realisatie van “Heerlijckheid Land van Cuijk” samen met Toon Ebben. Zij gingen vervolgens in gesprek over de verbinding tussen bedrijf, overheid en omgeving en op welke wijze het tuinbouwcluster in staat is om samen te investeren in een betere natuurinclusieve leefomgeving.

Hoe ziet het transitiepad naar een winstgevende natuurinclusieve tuinbouw eruit, is de vraagstelling in de workshop van Eveline Stilma adviseur innovatie plantenteelt bij Greenport West-Holland. Jose van der Klauw, duurzaamheidsmanager van Dijk Flora, merkt op dat de druk op de sector om duurzaam te telen toeneemt, ook bij klanten. We moeten met elkaar meer het verhaal vertellen van waar onze planten en bloemen meerwaarde hebben, denk aan wateropname in de bodem, verkoeling, en dergelijke factoren. Hierbij wordt uit de zaal opgemerkt dat er veel te winnen valt bij een meer eensluidende definitie van ‘biodiversiteit’. 

Het verhaal van de tuinbouwsector

De tuinbouwsector heeft een nieuw verhaal nodig. En onze verhalen moeten we naar een groter publiek brengen. Dat was het vertrekpunt in de workshop van Hidde Boersma, schrijver, spreker en maker van de film Paved Paradise, waarin hij pleit voor intensieve landbouw om natuur te sparen, en Joris Lohman, directeur Foodhub, opgericht om de voedseltransitie te versnellen naar een duurzaam en gezond voedselsysteem. In de workshop werd het publiek actief betrokken in de zoektocht naar oplossingen. Deze input wordt o.a. meegenomen in een debat op 10 oktober in de Balie in Amsterdam.

Hier de link naar de sfeerreportage van het Nationaal Tuinbouwcongres van Greenports Nederland.

Bij gebruik van foto’s vermelding Fotografie: Rolf van Koppen.

Bron: Greenports Nederland

Werkbezoek-Ruigrok-Tower-Greenports-Aalsmeer-LTO

Werkbezoek huisvestingslocatie Ruigrok Tower Aalsmeer

Heldere eisen, heldere afspraken

De Ruigrok Tower is gesitueerd aan de rand van het bedrijventerrein Greenpark in Aalsmeer en werd in 2022 geopend. De meeste internationale medewerkers die er wonen gaan met de fiets naar hun werk op Greenpark of op het naastgelegen veilingterrein. Het complex heeft een eigen beheerder die onder andere aanspreekpunt is voor de internationale medewerkers die er wonen en voor omwonenden. Ook ziet de beheerder erop toe dat de huisregels stringent nageleefd worden conform de afspraken tussen de gemeente Aalsmeer en de Ruigrok Groep. Sven Spaargaren: “We hebben als gemeente vooraf eisen gesteld ten aanzien van bijvoorbeeld de kwaliteit, faciliteiten, het beheer, de inschrijving van internationale medewerkers in de gemeente (het BRP) en certificering. Ook hebben we afgesproken dat de internationale medewerkers die hier gehuisvest zijn zoveel mogelijk in de omgeving werken.”

Convenant

De afspraken kwamen – zo vertelden zowel Sven Spaargaren als Nick Tol – in goed overleg en volledige openheid tot stand en zijn vastgelegd in een convenant tussen de gemeente Aalsmeer en de Ruigrok Groep. Sven Spaargaren: “De afspraken waren niet vrijblijvend, vandaar een convenant als basis onder de samenwerking: dat schept helderheid in verwachtingen naar elkaar.” Het convenant heeft goede resultaten opgeleverd. Zo is er bijna geen sprake van overlast en zijn er werkbare werkwijzen afgesproken voor het inschrijven van internationale medewerkers bij de gemeente en voor de verrekening van verblijfsbelasting voor de internationale medewerkers die hier korter dan vier maanden verblijven.

Lessons learned

Nick Tol lichtte in zijn presentatie de visie van de Ruigrok Groep op huisvesting toe. Gezien de aard van het werk dat zij aanbieden, richt de Ruigrok Groep zich in de werving vooral op mannen en vrouwen die samen in Nederland willen werken. Dit is een van de redenen waarom in de Ruigrok Tower relatief veel tweepersoonskamers gerealiseerd zijn. Omdat de Ruigrok Groep alleen regionaal actief is, streeft het bedrijf ernaar hun internationale medewerkers zo dicht mogelijk bij het werk te huisvesten. Dat dit in Aalsmeer goed gelukt is, blijkt uit een van de lesson learned die Sven Spaargaren naar voren bracht: “We hebben een parkeernorm gehanteerd van 0,3 parkeerplaats per bed, dat is achteraf veel te hoog geweest. Er is sprake van veel collectief woon-werkvervoer en er wordt veel gefietst naar het werk. De fietsenstalling had daarom nog groter kunnen zijn. Ook de recreatieve voorzieningen kunnen nog verbeterd worden.”

Samenwerking

Zowel Sven Spaargaren als Nick Tol benadrukten in hun presentatie dat samenwerking een belangrijke voorwaarde is om goede woon-, werk- en leefomstandigheden te creëren voor internationale medewerkers. Sven Spaargaren: “We zetten niet alleen in op samenwerking binnen onze gemeente maar ook regionaal. We willen internationale medewerkers goed huisvesten, in balans met het draagvlak binnen onze gemeenschap en de aanwezigheid van sociale voorzieningen. Dan is regionale samenwerking van groot belang”. Nick Tol: “We moeten met elkaar in gesprek blijven over goede oplossingen voor internationale medewerkers. Dan is er nog veel mogelijk, daarvan ben ik overtuigd.”

Reeks werkbezoeken

Dit werkbezoek was het derde in een reeks van vier werkbezoeken die Greenports Nederland en LTO Nederland organiseren. Door middel van deze reeks werkbezoeken willen beide organisaties met name bestuurders, ambtenaren, ondernemers en andere betrokkenen goede voorbeelden laten zien van huisvestingslocaties. De werkbezoeken vinden plaats bij verschillende soorten huisvesting: van grootschalige huisvesting in een chaletpark tot huisvesting bij een bedrijf of op een bedrijventerrein. Houd voor meer informatie over het volgende werkbezoek, onze berichtgeving in de gaten.

Aftermovie

De aftermovie geeft kort en bondig weer waarom goede huisvestiging zo belangrijk is. De Ruigrok Tower is een goed voorbeeld van een huisvestigingslocatie waarbij de zaken goed geregeld zijn en waar internationale medewerkers een fijne plek hebben om te wonen, dichtbij hun werk.