bollen-bloemen-innovatie7

Klas OB1 van VSO Het Duin wint ronde 1 Tuinbouw Battle

Ronde 1 van de Tuinbouw Battle is afgerond en klas OB1 van middelbare school VSO Het Duin uit Noordwijk is de eerste winnaar van dit jaar! Hun inzet, het weggeven van de tulpen en het verslag in de vorm van een boek gaven de doorslag om te winnen. Op dinsdag 27 februari namen zij op school – vol verbazing – hun prijs in ontvangst.
Prijsuitreiking-ronde-1-TBB-OB1-VSO-Het-Duin

Het was voor het eerst dat een middelbare school als VSO Het Duin meedeed met de Tuinbouw Battle. VSO Het Duin is een school voor voortgezet speciaal onderwijs (vso) voor jongeren met speciale ondersteuningsbehoeften in de leeftijd van 12 tot 20 jaar. De leerlingen zijn moeilijk lerend en deze klas komt net van het basisonderwijs. De Tuinbouw Battle is een project wat goed past in het lesprogramma: de karren staan in de klas en in de voortuin zijn ook bollen gepland. De kinderen krijgen tijdens de ‘groene les’ van alles aangeboden over de groene sector. Hun eigen moestuin helpt daar ook bij.

Tulpen uitgedeeld en een prachtig boek

Met de start in november 2023 waren deze leerlingen één van de eersten die meededen en tulpen kweekten in de klas. Een kar met teeltinstallatie voorzien van ledverlichting, een tijdschakelaar, voldoende water en goede uitleg konden niet anders betekenen dan een goede oogst. De tulpen werden weggeven, want de decembermaand was daar bij uitstek geschikt voor. Dit leverde een hoop blije gezichten op en de leerlingen leerden op deze manier dat niet alles altijd om geld draait.

Na de weggeefactie was het tijd voor het verslag. Dit werd op creatieve wijze een boek wat is aangeboden aan vrijwilliger Nico. Ook de andere scholen gaven de tulpen weg of verkochten deze. Uiteraard zijn hun verslagen ook zorgvuldig bekeken wat resulteerde in de winst voor VSO Het Duin.  Toen werd gevraagd “Wat hebben jullie eigenlijk precies gedaan?”, zei één van de leerlingen: “De bollen voor de gek gehouden. Ze dachten eerst dat het winter was en door de lampen dachten ze dat het voorjaar was waardoor ze konden gaan groeien.” Lerares Babs laat weten: We hebben het veel over het ‘foppen’ van de bollen gehad. Dit maakte indruk op de kinderen.”

Finale Tuinbouw Battle tijdens Onderwijsochtend

Als klap op de vuurpijl is de finale van de Tuinbouw Battle tijdens de opbouwdagen van het Bloemencorso Bollenstreek, in Sassenheim. De deelnemende klassen hebben hiervoor een uitnodiging gekregen en zijn van harte uitgenodigd voor een speurtocht, de prijsuitreiking hiervan en van de Tuinbouw Battle Award. De onderwijsochtend sluiten we dansend af.

Ronde drie gestart

Op maandag 26 februari startte ronde drie van de Tuinbouw Battle. Met één school uit Leiden, twee scholen uit Noordwijk én uit Voorhout (die al meedeed aan de Onderbroeken Challenge) is het een volle battle. De vijf karren staan op hun plek en de leerlingen krijgen wekelijks bezoek van vrijwilliger Nico van der Poel. Hij vertelt ze van alles over de groei van de tulpen, ondersteunt met online lesmateriaal wat beschikbaar is.

De Tuinbouw Battle 

De leerlingen van de groepen 7 e/o 8 telen tijdens deze Tuinbouw Battle (TBB) zelf tulpen in de klas met behulp van oud-kwekers en docenten. Tijdens deze battle gaan de leerlingen niet alleen zelf kweken, maar gaan ze ook ‘de strijd aan’ met de andere deelnemende scholen (elke ronde kunnen vijf klassen van vijf scholen meedoen) in de regio: welke school kweekt de mooiste tulpen, schrijft het beste en leukste verslag en verzint een originele manier om de zelfgekweekte tulpen te verkopen of weg te geven?  

Meedoen is een ervaring en gratis 

Meedoen met een school/klas? Dat kan! In november 2024, start de volgende reeks van drie rondes van dit gratis project. Meld jouw school/klas aan via communicatie@greenportdb.nl met daarin de naam van de school, contactpersoon (e-mail + telefoonnummer). Greenport Duin- en Bollenstreek zorgt met medewerking van de vrijwilligers en kwekers voor de rest. Kijk voor meer informatie op www.greenportdb.nl/tuinbouw-battle.   

Klas OB1 van VSO Het Duin wint ronde 1 Tuinbouw Battle