Jury-Holland-Dahlia-Evenement-Duin-en-Bollenstreek

“Het hele weekend stond in het teken van dahlia’s”

Met fietsroutes langs 110 mozaïeken door de hele regio en vrij toegankelijke dahliatuinen bij Kasteel Keukenhof én een zonnetje dit hele weekend was dat het juiste recept voor dit event, zegt Ted. “Echt het hele weekend stond in het teken van dahlia’s, we waren ontzettend positief verrast door de grote opkomst en het mooie weer. Als organisatie zijn we heel tevreden. Bij Kasteel Keukenhof moest zelfs een tweede parkeerplaats worden geopend, dat is nog nooit gebeurd.”


Speeltuin de Bijenkorf, Nummer 1 in Lisse en all-over winnaar

Van Leiden tot Haarlem
Om alle 110 mozaïeken te bekijken moesten bezoekers een tocht afleggen van ongeveer 60 kilometer door de bollenstreek. Ted vertelt: “Zo’n 10 gemeentes deden mee, van Warmond tot Noordwijk en Bennebroek en Vogelenzang. Dat komt neer op het gebied tussen Leiden en Haarlem. Ook voor de jury was het een hele tour. Niet voor iedere deelnemer geldt het wedstrijdelement. Meedoen en plezier hebben is ook belangrijk. Zelf ben ik voorzitter van de jury die de mozaïeken beoordeelt. We zijn met vier teams van drie juryleden op pad gegaan, daarna bij elkaar gekomen om de foto’s en punten uitslagen van de mozaïeken te bekijken en hebben daar uiteindelijk met elkaar besluit over genomen wie de winnaars waren.”


De Hertjes uit Hillegom, winnaar Hillegom, Bennebroek en Vogelenzang (L) en de winnaar van Noorwijk en Teylingen, Fam. Kuiper uit Warmond (R)

“Deze mozaïeken zijn gemaakt door particulieren, verenigingen, zorginstellingen, scholen en lokale ondernemers, in totaal 110 deelnemers. De route van mijn team was vooral in de zorginstellingenhoek. Dan zie je ook het enthousiasme van mensen met het maken van mozaïek en de lol die ze er van hebben, dat laat zien dat het ook nog op een andere manier mensen samenbrengt en blij maakt.”


Stichting Sterkzaam uit Lisse als beste zorginstelling (L) en de aanmoedigingsprijs voor Het Smaakhuis in Lisse als nieuwe deelnemer (R)

Geen tekorten
“Voor het Holland Dahlia Event zijn dahlia’s speciaal geplant in samenwerking met een poule van dahliatuinen, die specifiek werken voor dit soort evenementen. Ook in Lisse is er zelfs een tuin die specifiek bloemen snijdt voor onder andere het Bloemencorso in Zundert. Ondanks eerdere tekorten bij onder andere Bloemencorso Zundert, hadden wij hier minder last van omdat ons evenement na de schaarste viel. Er is een vraag-en-aanbod bank waar dahlia’s als het ware worden verdeeld voor evenementen. Hoewel er wel een tekort was aan bepaalde kleuren, konden alle kleuren worden gebruikt,” vertelt Ted. “Qua type dahlia wordt eigenlijk alleen maar de Pompom dahlia gebruikt. Mozaïeken mogen voor 10% aangevuld worden met andere natuurlijke materialen, maar moeten voor minimaal 90% uit dahlia’s bestaan.”

Van 10 tot 13 oktober vindt de Duin- en Bollenvierdaagse plaats die ook in teken van de dahlia staat. Zowel de start als finish is aangekleed met dahlia’s en er zijn diverse proeftuinen die je kan bezoeken en waar bezoekers dahlia’s kunnen plukken.

Voor meer informatie: www.hollanddahliaevent.nl.

Bron: BP Nieuws