bollen-bloemen-innovatie7

Wat moet de sierteeltsector weten over de Europese netwerk en informatiebeveiliging wetgeving (NIS2)?

online-security-fingerprint-scanner-smartphone-NIS2-cyberveiligheid

Wie digitaal werkt, heeft ermee te maken: cyberveiligheid. De aankomende Europese wetgeving NIS2 versterkt de netwerk- en informatiebeveiliging van essentiële en belangrijke sectoren. Het doel: de weerbaarheid van de digitale infrastructuur in Europa vergroten en de cyberveiligheid verbeteren.
De NIS-richtlijn (Network and Information Systems) werd in 2016 ingevoerd. Vanwege de toenemende cyberdreigingen en de snelle digitalisering van de samenleving is de richtlijn aangescherpt en uitgebreid. De tweede versie, NIS2, gaat in vanaf oktober 2024 en verplicht organisaties die aangemerkt zijn als kritisch of belangrijk voor de Nederlandse infrastructuur.

Waarom NIS2?

Cyberaanvallen worden steeds ingewikkelder en komen steeds vaker voor. De gehele digitale infrastructuur kan gevaar lopen en daarmee meerdere partijen binnen een sector. De NIS2-richtlijn zorgt voor een meer uniforme aanpak van cyberveiligheid binnen de Europese Unie.

De NIS2 legt een specifieke nadruk op de beveiliging van de toeleveringsketen. Een beveiligingslek bij één leverancier kan namelijk niet alleen die leverancier schaden, maar ook alle bedrijven waarmee deze digitaal en fysiek verbonden is.

Wanneer valt mijn organisatie onder de wetgeving NIS2?

Controleer hier welke bedrijven/sectoren onder de wetgeving NIS2 vallen.
Organisaties die vallen onder NIS2 hebben een aantal plichten, namelijk:

  • Registratieplicht
  • Zorgplicht
  • Meldplicht
  • Toezicht.

In de vernieuwing breidt de richtlijn uit naar een breder scala aan sectoren die als essentieel worden beschouwd voor de economie en samenleving. Zo gelden er strengere eisen aan de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen en is er een meldplicht voor incidenten.

NIS2 geldt voor jouw bedrijf… wat nu?

De maatregelen die men moet nemen variëren per bedrijf en zijn afhankelijk van de risico’s. Neem contact met de veiling op tijdens het Royal FloraHolland vragenuurtje om te overleggen.

Wat betekent NIS2 voor Floriday-kwekers en -kopers?

  • Bescherming van bedrijfsgegevens
    Kwekers verwerken veel gevoelige informatie, van teeltgegevens tot klantinformatie. NIS2 verplicht om strengere beveiligingsmaatregelen te nemen om deze gegevens te beschermen tegen cyberaanvallen. Een voorbeeld van een maatregelen is het gebruik van ijzersterke wachtwoorden.
  • Betrouwbaarheid van diensten
    Door de implementatie van NIS2 wordt de betrouwbaarheid en continuïteit van digitale diensten verbeterd. Dit betekent minder kans op verstoringen die kunnen leiden tot productieverlies of financiële schade.
  • Veilige transacties
    Kopers kunnen erop vertrouwen dat hun transacties veilig worden uitgevoerd en dat hun persoonlijke en betalingsgegevens goed zijn beschermd.
  • Transparantie en verantwoordelijkheid
    NIS2 vereist dat bedrijven transparanter zijn over hun cyberbeveiligingsmaatregelen en incidenten. Dit geeft kopers meer inzicht en vertrouwen in de veiligheid van de platforms die ze gebruiken.

Meer over NIS2 weten

Lees meer over de vernieuwde wetgeving bij het Nationaal Cyber Security Centrum.

Wat doen wij voor een digitaal veilig platform

Floriday wil samen met Royal FloraHolland gebruikers een veilig digitaal platform bieden. Daarom wordt er geïnvesteerd in een omgeving die bestand is tegen aanvallen van cybercriminelen. Royal FloraHolland is dan ook één van de initiatiefnemers van het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport waarbij met de hele sector gewerkt wordt aan de cyberveiligheid. Daarnaast biedt Floriday kwekers en kopers gratis het Royal FloraHolland Cyberabonnement aan om meer kennis op te doen over dit onderwerp en hen te helpen met tips & tricks.

Speciaal voor leden van Royal FloraHolland is er maandelijks een gratis cyber spreekuur (iedere 2e dinsdag van de maand).

Voor meer informatie:
Royal FloraHolland
Tel: 088 789 89 89
www.royalfloraholland.com

Bron: BP Nieuws / Royal Flora Holland

Wat moet de sierteeltsector weten over de Europese netwerk en informatiebeveiliging wetgeving (NIS2)?