bollen-bloemen-innovatie7

Vier de Lente Onderwijsochtend: St. Victorschool wint Tuinbouw Battle Award

Met uitzicht over de tulpenvelden, een speurtocht, TikTokkers op het podium, dansen en de uitreiking van de Tuinbouw Battle Award 2023 aan de St. Victorschool uit Noordwijkerhout was de eerste editie van de Vier de Lente Onderwijsochtend op vrijdag 14 april in Hillegom een groot succes.
Vier-de-Lente-Onderwijsochtend-14-04-23

Ruim 250 leerlingen van basisscholen uit de hele regio Duin- en Bollenstreek wisten op vrijdag 14 april in het ochtendzonnetje de festivallocatie vol voorpret te vinden. Ze maakten zich op voor de finaleochtend van de Tuinbouw Battle, op een echt festivalterrein! Een heel jaar lang streden ruim 11 klassen om de felbegeerde Tuinbouw Battle Award. In het project de Tuinbouw Battle leren kinderen alles over het kweken van tulpenbollen, in hun eigen klas met een heuse teeltinstallatie. De St. Victorschool uit Noordwijkerhout ging er uiteindelijk met de winst vandoor. Nico van der Poel, vrijwilliger bij de Tuinbouw Battle, vertelde vol trots waarom juist deze klas had gewonnen. Bollenjongen Mark Hulsebosch weet als geen ander hoe het is om een award te winnen. Hij reikte de Tuinbouw Battle Award uit aan de leerlingen.

Leren en werken in het groen is een feestje

Dat was nog niet alles. Een speurtocht met vragen over o.a. de regio, het Bloemencorso Bollenstreek, de Tuinbouw Battle, de bloembollensector en de dancemuziek (twee grote exportproducten van Nederland) mocht ook niet ontbreken. Naast de juiste antwoorden vormden de tien letters samen ook het woord ‘watertoren’. Je best doen loonde want ook hierbij was een prijs te winnen: een uit hout gesneden watertoren. Marlijn Hoeijmans van Bloemencorso Bollenstreek reikte de prijs uit aan de winnende klas de Molenwerf uit Heemstede.

TikTokkers Joyce de Mooij, Timo Miedema en Jeffrey Parmentier zorgden voor heel wat blije gezichten toen zij met de leerlingen een filmpje maakten voor TikTok. Als afsluiter zorgde Jeffrey er voor dat iedereen lekker in de zon ‘uit z’n bol ging’ en konden er naar hartenlust foto’s gemaakt worden met deze idolen van de leerlingen. Er werden heel wat handtekeningen uitgedeeld.

Samenwerking met basisonderwijs

Stichting Greenport Duin- en Bollenstreek is initiatiefnemer van deze onderwijsochtend en organisator van de Tuinbouw Battle in de regio Duin- en Bollenstreek. Als partner van de eerste editie van het festival in 2022 kon het niet uitblijven dat de samenwerking zou groeien. Dit resulteerde in het programma voor de Vier de Lente Onderwijsochtend van vrijdag 14 april.

Middelbare scholieren staken handen uit de mouwen

De leerlingen van het Fioretti College Hillegom hebben de handen letterlijk uit de mouwen gestoken. Op woensdag 12 en donderdag 13 april hebben zij podiumdecoratie voor het Vier de Lente Festival versierd en ook de harten die onderdeel waren van de speurtocht tijdens het ochtendgedeelte. Als bedankje kregen de leerlingen vrijdagmiddag 14 april een exclusieve rondleiding over het festivalterrein, met daarbij een lekker glaasje fris en een Vier de Lente ijsje. Eva van der Kwast van Greenport Duin- en Bollenstreek laat weten: “We willen de jongeren op een leerzame en vooral leuke manier laten kennis maken met de groene sector. Ze trots maken op de Duin- en Bollenstreek en de kennis van het bollenvak overdragen op de volgende generatie. Uiteraard op een manier die past bij hun interesses.”

Vier de Lente Festival

Deze tweede editie van Vier de Lente Festival vond wederom plaats in Hillegom, met als decor een bloeiend tulpenveld. Deze iconische bloem zorgde deze avond voor heel wat mooie plaatjes. Diverse artiesten, zowel lokaal als nationaal, schitterden op het podium. Als klapper trad La Fuente op en kon je niet anders zeggen dan: “Vier de Lente met La Fuente.”

Vier de Lente Festival is een festival voor de streek op een unieke locatie en met hulp en inzet van veel streekgenoten – zoals de Bollenjongens – tot stand gekomen. Iets om trots op te zijn. Tijdens het festival komt de bollensector samen met een ander fantastisch Nederlands exportproduct: dancemuziek!

Meedoen aan de Tuinbouw Battle

Meedoen met een school/klas? Dat kan! In november 2023 start de volgende reeks van drie rondes van dit gratis project. Aanmelden is vanaf nu mogelijk door een e-mail te sturen naar communicatie@greenportdb.nl met daarin de naam van de school, contactpersoon (e-mail + telefoonnummer). Greenport Duin- en Bollenstreek zorgt met medewerking van de vrijwilligers en kwekers voor de rest. Kijk voor meer informatie op www.greenportdb.nl/tuinbouw-battle

Vier de Lente Onderwijsochtend: St. Victorschool wint Tuinbouw Battle Award