bollen-bloemen-innovatie7

Student Adam over zijn deelname aan Directeur voor 1 Dag bij Keukenhof

Adam (24 jaar en wonend in het Westland) deed in november 2024 mee met Directeur voor 1 Dag en kreeg de kans om op de stoel van Keukenhof directeur Sandra Bechtholt plaats te nemen. Iets wat Adam zich geen twee keer liet zeggen en deze kans met beide handen aangreep met als resultaat: “Mochten jullie een vacature open hebben staan voor Keukenhof internationale zaken, dan hoor ik het graag.”
Adam-directeur-voor-1-dag-keukenhof-hortiheroes-greenport

Meedoen met Directeur voor 1 Dag (D1D) is een unieke kans. Een kans die Adam Emara met beide handen aangreep. Als student International Humanitarian Action, is de sierteelt niet iets waar hij zich (dagelijks) mee bezighoudt. Toch triggerde D1D hem en ging hij zijn nieuwsgierigheid achterna en meldde zich aan. Na de selectieronde kreeg hij de mogelijkheid om bij Sandra Bechtholt (algemeen directeur) in haar ‘Keukenhof keuken; te kijken. “Dat laat je je geen twee keer zeggen.”

“Oh ja, er staat nu natuurlijk niets in bloei”

Start van een dag als directeur

“De dag begon met een kop thee op kantoor van de HR-afdeling, waar ik meteen in de prijzen viel: een ware Keukenhof goodiebag kreeg ik mee! Leuk! Daarna ben ik met één van de medewerkers van HR in het park geweest, waar de bollen klaarlagen om in de grond gestopt te worden. Dit wordt serieus aangepakt door de tuinmannen; alles wordt precies afgemeten zodat wanneer de bloemen bloeien, het er als een kunstwerk uitziet. Wat een werk! Ook liepen we door naar het bollensorteercentrum, waar alle bollen van de 100 leveranciers binnenkomen. Een grote ruimte gevuld met pallets en kruiwagens, die vervolgens naar het juiste perk gereden kunnen worden. Voorafgaand had ik er niet over nagedacht dat er nu niets in bloei staat.”

Gemiddeld drie keer in je leven bezoek je Keukehof

“Tof om zo te zien want niet iedereen kan achter de schermen kijken tijdens één van de bezoeken aan Keukenhof.” Adam ontdekte dat mensen gemiddeld drie keer in hun leven in Keukenhof komen: één keer in de kinderwagen, één keer op eigen benen (vaak met vriend of vriendin), en één keer achter een rollator of in rolstoel (met kleinkinderen). “Ik heb de Keukenhof op vier wielen verkend, waar ik logischerwijze niets meer van afweet. Maar, bezoek nummer twee staat volgend jaar gepland wanneer ik van plan ben mijn vriendin uit Spanje omver te blazen met deze waanzinnige locatie voor een date.”

Plezier bij werknemers

De 24-jarige Westlander liep een volle dag mee in het park, ontmoette veel medewerkers en kreeg de kans om zijn ideeën te ventileren. Wat hem opviel was met hoeveel plezier de werknemers van Keukenhof te werk gingen. “Ik heb ondertussen aardig wat jaartjes op de werkvloer erop zitten, en nergens heb ik van zoveel mensen kunnen horen hoeveel ze van hun werk genieten en hoe trots ze op hun werk zijn. Dat is natuurlijk ergens ook wel te begrijpen als je voor Keukenhof werkt, bekend van Bogotá tot Tokio. Wat me ook verraste: iedereen luncht met elkaar. Het is net één grote familie.”

“Mochten jullie een vacature open hebben staan voor Keukenhof internationale zaken, dan hoor ik het graag”

Kansen bollensector en Keukenhof

Keukenhof is de plek waar de bollensector haar kwaliteit kan laten zien aan de hele wereld, het zet Nederland op de kaart. Vaak hoor ik van mijn internationale vrienden (nadat ze het over Cruijf en Amsterdam hebben gehad): “Keukenhof, I’ve seen pictures. Is it really that pretty?”. Ik denk dat er nog meer gedaan kan worden met het internationale aspect, waarbij Keukenhof mijns inziens Nederlands moet blijven. Daarmee bedoel ik: de bollen geleverd door Nederlandse bedrijven, optioneel gecompleteerd met internationale bollen. Dan kan iedereen eens even zien hoeveel mooier die Nederlandse bollen nou eigenlijk zijn (knipoog), en het kan veel doen voor diplomatieke relaties tussen NL en het buitenland. Want een bol hebben in Keukenhof, dat is heel wat.”

Biologisch, eigenlijk heel logisch

Keukenhof heeft van de 7 miljoen bollen die jaarlijkse de grond ingaan, een kleine percentage aan biologische bollen. Als het aan Adam ligt mag dat snel meer worden. “Ik heb natuurlijk medewerkers van Keukenhof gesproken en ook zij zien graag dat (nog sneller) biologische bollen de grond ingaan. Helaas is dat minder makkelijk dan gedacht. Een bio-bol is stukken duurder dan een niet-bio-bol, wat eigenlijk krom is want op lange termijn zijn biologische producten natuurlijk stukken beter voor het milieu en bespaar je uiteindelijk kosten. Het kan een idee zijn voor Keukenhof om de voordelen te laten zien via een leuke bio-bol vs. niet-bio-bol expositie.”

Keukenhof is meer dan een park

Verder was het voor Adam een grote verassing dat Keukenhof niet alleen over het park gaat, maar ook over het landgoed. “Ze zorgen dus ook voor kasteel Keukenhof, wat een bezoek zeker waard is. Gebouwd in 1642 maar nog steeds in perfecte staat en in elke kamer is genoeg te zien. Reden genoeg om ook buiten het Keukenhofseizoen deze kant op te rijden.”

Afsluitend laat Adam weten: “Ik heb een waanzinnig leuke dag gehad!”

Student Adam over zijn deelname aan Directeur voor 1 Dag bij Keukenhof