bollen-bloemen-innovatie7

Sterk Techniekonderwijs: een win-win-winproject voor onderwijs, bedrijfsleven en werknemers van de toekomst

Op dinsdag 17 september jl. tekenden onderwijsbestuurders uit de regio Leiden en Duin- en Bollenstreek een samenwerkingsovereenkomst voor het landelijke project Sterk Techniekonderwijs. Sterk Techniekonderwijs is een programma van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Sinds 2018 ontvangen vmbo-scholen en mbo-opleidingen subsidie om te investeren in techniek- en technologieonderwijs. Het doel is om de instroom in technische profielen en techniekopleidingen te verhogen. De subsidieaanvraag voor de komende projectperiode - die loopt van 2025 tot 2028 - vereist een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen onderwijsbesturen uit de regio.
sterk-techniek-onderwijs-leiden-duin-en-bollenstreek-greenport

Sterk Techniekonderwijs is een programma van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Sinds 2018 ontvangen vmbo-scholen en mbo-opleidingen subsidie om te investeren in techniek- en technologieonderwijs. Het doel is om de instroom in technische profielen en techniekopleidingen te verhogen. De subsidieaanvraag voor de komende projectperiode – die loopt van 2025 tot 2028 – vereist een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen onderwijsbesturen uit de regio. Het moment van ondertekening nodigde uit tot reflectie en het delen van plannen voor de toekomst. In de nieuwe subsidieronde worden een aantal nieuwkomers verwelkomd: Driestar Leiden, Leo Kannerschool voor voortgezet speciaal onderwijs (VSO) in Oegstgeest en Visser ‘t Hooft Lyceum in Leiderdorp en Rijnsburg sluiten zich aan  bij Sterk Techniekonderwijs Leiden, Duin- en Bollenstreek (STO LDB).

“Nieuwe mensen zijn hard nodig voor het voortbestaan van het prachtige techniekvak”

Met de uitnodiging aan de bestuurders gaf directeur Rob Grimbergen aan hoe belangrijk hij de samenwerking met het onderwijs vindt: “De techniek is een prachtig vak. Ook wij als ‘oud’ familiebedrijf, hebben nieuwe technische mensen hard nodig voor ons voortbestaan.” Programmamanager Fatma Afiyon van STO LDB voert momenteel gesprekken met bedrijven. Zij kunnen relevante praktijkervaring aanbieden in de vorm van stages, gastlessen en bedrijfsbezoeken. “Een samenwerking met het onderwijs zorgt voor een betere beeldvorming van de techniekwereld, betere aansluiting van opleiding op werk en voor contextrijke leeromgevingen voor de toekomstige werknemers”, aldus Afiyon. “Als leerlingen zien wat voor kansen er liggen in de techniekwereld, zullen ze eerder kiezen voor een technische opleiding. Daarmee verkleinen we de tekorten op de arbeidsmarkt.”

Begin 2025 vindt een feestelijke kick-off van de nieuwe projectperiode plaats, waarin de nieuwe plannen voor de regio worden gepresenteerd. Bedrijven die geïnteresseerd zijn in een samenwerking kunnen contact opnemen met Fatma Afiyon per e-mail: info@afiyon.nl.

Terugblik en vooruitkijken

STO LDB heeft voor de regio al een verhoogde instroom opgeleverd binnen de technische vmbo-profielen. Vijf hotspots bij middelbare scholen bedienen honderden basisschoolleerlingen met techniek- en technologieworkshops. Er zijn doorlopende leerroutes ontwikkeld naar mbo-opleidingen niveau 2 en dat gaan er meer worden. Techniek is overal, dus vanuit de harde techniek wordt de focus verbreed. Eerst naar groen en zorg en daarna zijn andere kansrijke sectoren in de regio gefaseerd aan de beurt. Er is een toename te zien in het aantal meiden in de techniek, maar dit blijft een aandachtspunt voor de projectgroep. Voor de grote groep mavo-leerlingen in de regio, die behoefte heeft aan meer variatie in het lesaanbod, worden praktijkgerichte programma’s ingezet. Ook is er een nieuwe programmalijn opgezet voor loopbaanoriëntatie (LOB). De samenwerking tussen scholen onderling en onderwijs en bedrijfsleven zal worden verdiept en verduurzaamd. Bestuurder Dyane Brummelhuis van penvoerder Stichting Fioretti Teylingen: “STO heeft echt ergens toe geleid. We kunnen nu mooi voortbouwen in de regio.”

Sterk Techniekonderwijs: een win-win-winproject voor onderwijs, bedrijfsleven en werknemers van de toekomst