Veel akkervogels als gele kwikstaart en veldleeuwerik broeden volop in de bollenvelden van de Duin- en Bollenstreek, waar ze hun nest verstoppen tussen tulpen, narcissen en hyacinten. Toch staat het agrarisch gebied hier niet bekend om zijn biodiversiteit. Hugo Langezaal en Cassandra van Altena van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) onderzoeken samen met anderen het nestsucces, dieet en landgebruik van gele kwikstaarten. Met dit onderzoek willen zij uitzoeken hoe gele kwikstaarten leven in de bollenvelden. Welke landschapskenmerken zijn van belang bij het kiezen van de nestplaats, waar vinden de gele kwikstaarten hun eten en wat eten ze precies?
Ook wordt het belang van de vele watergangen rond de relatief kleine percelen in de streek onderzocht. De sloten en slootkanten zouden namelijk wel eens een belangrijke bron van voedsel kunnen vormen. Het onderzoek maakt deel uit van Living Lab B7, dat de inzichten uit het onderzoek wil gebruiken om adviezen te geven voor biodiversiteitsmaatregelen. Zo zou het ecologisch beheren van sloten bijvoorbeeld niet alleen de biodiversiteit in de sloten, maar ook in de omliggende bollenvelden een boost kunnen geven.
Video over het veldwerk
In 2024 is een hoop veldwerk verzet. Hier is een prachtig filmpje over gemaakt, waarin je over de schouders van de onderzoekers mee kan kijken in het leven van de gele kwikstaart! Bekijk deze hieronder.
Samenwerkingen
Living Lab B7 wil de biodiversiteit in de Bollenstreek verbeteren door kennis over biodiversiteitsverbetering te delen en de toepassing ervan te stimuleren in de praktijk. Samenwerking met lokale partijen staat hierbij centraal. Living Lab B7 is ontstaan vanuit het gedachtengoed van Nationaal Park Hollandse Duinen en heeft vorm gekregen in een consortium van de kennisinstellingen NIOO-KNAW, HAS green academy en Radboud University in samenwerking met een groot aantal gebiedspartners, zoals Greenport Duin- en Bollenstreek.
Dit onderzoek wordt gefinancierd door NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek). Living Lab B7 maakt deel uit van een NWA-onderzoeksprogramma ter ondersteuning van Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Dit programma is opgezet om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor biodiversiteitsherstel in het landelijk gebied.
Bron: Living Lab B7 en foto gemaakt door Edwin Haighton.