bollen-bloemen-innovatie7

Simon Pennings over deelname project Regiocertificering: de kracht van samenwerking

In een gesprek met Simon Pennings (WAM Pennings uit Noordwijkerhout), initiatiefnemer én een van de deelnemers aan de pilot Voorjaarsbloeiers binnen het project Regiocertificering, werd duidelijk hoe belangrijk samenwerking, kennisdeling en innovatie zijn binnen de bloembollensector. Simon, en in deze artikelenreeks ook een aantal andere kwekers, deelt hieronder zijn ervaringen en inzichten over wat hem motiveerde om deel te nemen.
Greenport-Simon-Pennings-Regiocertificering

De kracht van collectieve kennis 

Simon benadrukt dat het samenwerken met andere kwekers een enorme bron van kennis en inspiratie is. Vaak zit waardevolle informatie verstopt binnen kleine studiegroepen van kwekers. Door open gesprekken en een gezamenlijke evaluatie van teeltmethoden, worden praktische oplossingen sneller gevonden en gedeeld. “Iedereen probeert wel eens wat nieuws, maar door samen te werken krijg je sneller inzicht in wat werkt en wat niet. Het levert een schat aan informatie op en je hebt op een hele snelle manier veel laaghangend fruit te pakken,” aldus Simon. 

“Iedereen probeert wel eens wat nieuws, maar door samen te werken
krijg je sneller inzicht in wat werkt.” 

Een mooi voorbeeld hiervan is het experimenteren met nieuwe teeltmethoden, bijvoorbeeld het gebruik van groenbemesters zoals rogge. Simon vertelt hoe dit niet alleen kosten bespaarde, maar ook leidde tot minder gebruik van chemische middelen. “We hebben rogge gezaaid, en hoewel we die later toch moesten doodspuiten, bleek dat er aanzienlijk minder onkruid opkwam en het land schoon bleef”.  

Leren van elkaar 

Wat Simon vooral inspireert, is hoe kwekers hun kennis durven delen. Een kweker die bijvoorbeeld al jaren zonder bepaalde gewasbeschermingsmiddelen werkt, deelde zijn ervaringen. Dit leidde bij andere telers tot 75% besparing op middelen — een echte eye-opener. “Dat is precies waarom deze pilot zo waardevol is. We hoeven niet allemaal zelf opnieuw het wiel uit te vinden. Wanneer je dit via onderzoek uitzet, ben je zo 4 jaar verder voordat je resultaten hebt. Er ontstaat ook echt een hele fijne chemie met elkaar”. 

“Dat is precies waarom deze pilot zo waardevol is. We hoeven niet allemaal zelf opnieuw het wiel uit te vinden” 

Regiocertificering: meer dan een keurmerk 

Een ander belangrijk punt dat Simon aansnijdt, is de uitrol van Regiocertificering. Hoewel hij in eerste instantie sceptische reacties kreeg – ‘weer een keurmerk’ – merkt hij dat de houding verandert. Kwekers zien nu in dat de aanpak om samen te verduurzamen een onafhankelijke certificering niet alleen bijdraagt aan een beter milieu, maar ook financieel voordeel kan opleveren. Daarnaast creëert het een sterke reputatie, zowel binnen de regio als daarbuiten. 

Simon ziet een toekomst waarin Regiocertificering de standaard wordt. “We laten nu al zien hoe goed we bezig zijn, en dat werkt als een olievlek. In Noord-Holland en Kennemerland hebben we al samenwerkingen opgezet, en we zien dat de belangstelling groeit.” 

“We laten nu al zien hoe goed we bezig zijn,
en dat werkt als een olievlek” 

Een oproep aan andere kwekers 

Tot slot heeft Simon een duidelijke boodschap aan collega-kwekers: “Doe mee! We staan voor een grote transitie, en we kunnen dit alleen versnellen door samen op te trekken. Het is niet eerlijk om het aan een klein clubje over te laten. Samen kunnen we echt iets betekenen voor onze sector en onze regio.” 

Met de groeiende urgentie rondom duurzaamheid en de positieve reacties uit de praktijk, is het duidelijk dat regio certificering meer is dan een trend — het is een noodzakelijke stap naar een toekomstbestendige bollenteelt. 

Heb jij als kweker interesse om deel te nemen of meer te weten te komen over Regio certificering? Neem dan contact op en sluit je aan bij de beweging die de sector vooruithelpt! 

Ook enthousiast geworden?  

Doe dan mee aan Regiocertificering en zet samen met ons de stap naar een duurzame toekomst. De eerste telers in de pilotgroep hebben al ervaren hoe Regiocertificering helpt bij het verduurzamen van de bollenteelt in de Duin- en Bollenstreek. Nu is het jouw kans om aan te sluiten!  

Wat levert deelname op?  

✔️ Praktische handvatten om duurzamer en efficiënter te werken  

✔️ Ondersteuning en kennisuitwisseling met collega-telers  

✔️ Bijdragen aan een toekomstbestendige bollensector en regio 

Wil je meer weten of vrijblijvend kennismaken? Meld je aan voor meer informatie of een persoonlijk gesprek met Greenport Duin- en Bollenstreek, via info@greenportdb.nl of 06-10715559 (Maarten Prins, programmamanager).  

Sluit je aan en maak samen met ons de Duin- en Bollenstreek een koploper in duurzame bollenteelt! 

Simon Pennings over deelname project Regiocertificering: de kracht van samenwerking