LTO Nederland, BO Akkerbouw, GroentenFruit Huis, Royal FloraHolland, IDH Trade en Natuur & Milieu zijn samen bezig met de afronding van de Milieu Indicator Gewasbescherming (MIG). Met de MIG kunnen boeren en tuinders samen met hun adviseurs de milieu-impact van door hen gebruikte gewasbeschermingsmiddelen in kaart brengen en (waar mogelijk) verlagen. Op dinsdag 7 maart 2023 volgt een webinar om in gesprek te gaan met diverse partijen vanuit onder andere wetenschap, bedrijfsleven en certificerende instellingen over de implementatie van deze tool. Meld je nu aan voor dit webinar voor een toelichting over de MIG.
Met de MIG kunnen boeren en tuinders, samen met hun adviseurs en ketenpartijen, de milieubelasting van de door hen gebruikte gewasbeschermingsmiddelen eenvoudig in beeld brengen en vervolgens verlagen. LTO Nederland, Branche-Organisatie Akkerbouw, GroentenFruit Huis, IDH Trade, Royal FloraHolland en Natuur & Milieu vinden dat de MIG hiervoor de beste methode is. De organisaties willen aan de hand van de MIG de samenleving en marktpartijen een goed en wetenschappelijk onderbouwd beeld geven van de milieu-impact van gewasbeschermingsmiddelen op de bodem, het waterleven en populaties insecten en vogels.
Het gebruik van de MIG stimuleert de verduurzaming van teelten zowel binnen als buiten Nederland. Belangrijk onderdeel van het gebruik van de MIG is de koppeling met bestaande certificeringsschema’s, zoals GLOBALG.A.P, MPS en On the way to PlanetProof en met dataregistratiesystemen. Ook wordt bekeken hoe de MIG gekoppeld en/of geïntegreerd kan worden in andere initiatieven, zoals de in ontwikkeling zijnde footprint methodieken, de Product Environmnetal Footprint Category Rules voor zowel de sierteelt- als groenten- en fruitsector (FloriPEFCR en PEF-CR Groenten&Fruit).