Bollenjongens

Bollen jongens

In deze TV-serie van Omroep West volgen we een jaar lang het werk van elf bollenjongens in onze Greenport. Jonge ondernemers in de Bollenstreek die het hele jaar druk zijn op het land en in de schuur: Bart, Mark, Lucas, Tim, Ruben, Frank, Carlo, Allan, Martijn, Daan en Stan. Bollenjongens is het verhaal van de Bollenstreek, over werken en leven in de bollensector. Toen, nu en in de toekomst.

Bollenjongens wordt mogelijk gemaakt door input en financiële bijdragen van Greenport Duin- en Bollenstreek en Economic Board Duin- en Bollenstreek.

Werken en leven in de bollenteelt in beeld

Het is opmerkelijk dat er over de Bollenstreek en de bollenteelt nog niet eerder een televisieserie is gemaakt. Maar daar komt nu verandering in. De Bollenstreek is belangrijk voor het toerisme in Nederland, want jaarlijks trekken de velden vol tulpen, hyacinten en narcissen miljoenen toeristen aan. Daarnaast zijn de bollen en bloemen een groot en belangrijk exportproduct, want ze worden tot in de uithoeken van de wereld geleverd. Wat daar allemaal bij komt kijken is nu tien weken lang uitgebreid te zien in het programma ‘Bollenjongens’ op TV West. Programmamaker Johan Overdevest is in gesprek gegaan met elf jonge kwekers uit de Bollenstreek om te horen en zien wat zij zoal doen in de verschillende seizoenen. 

Het begin

Het begon allemaal toen Ruben de Groot (loonwerkersberdrijf) Johan tegenkwam in een bollenveld. Ruben was tulpen aan het koppen en Johan aan het filmen. Ze raakten aan de praat over het werk en al snel bleek dat ze elkaar daarin goed konden vinden, want de jonge kwekers zochten naar een manier om hun sector op een eerlijke en mooie manier te laten zien, en ook hun passie wilden zij delen met de wereld.

Rol van Greenport Duin - en Bollenstreek

De AJDB (jonge agrariërs) heeft geregeld overleg met onze Greenport. Voor de Greenport is deze tv-serie de uitgelezen kans om te participeren in een project wat laat zien wat er zoal gebeurt in de streek – niet alleen op het gebied van bollenteelt -, hoe er wordt samengewerkt,  welke innovaties moeten gaan zorgen voor een sterke en gezonde toekomst van de Bollenstreek en waar de uitdagingen liggen op het gebied van logistiek, beleid en duurzaamheid.

‘Bollenjongens’ is vanaf woensdag 5 mei wekelijks te zien op TV West.

In een notendop

Aftermovie Grand finale Bollenjongens

Op zaterdag 3 juli kwam de tv-serie tot een hoogtepunt met het kijken van de allerlaatste aflevering van Bollenjongens. Dit deden de jongens in stijl (op het landgoed van Kasteel Keukenhof) met familie van de jongens en een aantal genodigden. Benieuwd? Je kunt de aftermovie bekijken via deze link.

Afleveringen terugkijken

Hoe zat het ook al weer met het planten en het rooien?  Wie vertelde er over het hollen van de bollen en welke bollenjongen deed een opleiding om piloot te worden? Fris je geheugen op en kijk de aflevering(en) terug.

Een aflevering gemist of nog niet gekeken? Mis niets van deze tiendelige serie en ga naar www.bollenjongens.nl en kijk op je gemak de aflevering van jouw keuze terug.

Trailer eerste aflevering

Vanaf 5 mei start TV West met de uitzending van ‘Bollenjongens’. Maar je kunt nu al de eerste beelden bekijken van deze nieuwe serie over de Bollenstreek. Johan Overdevest gaat bij zijn bollenjongens langs om te zien hoe die prachtige bollenvelden elk jaar weer tot bloei komen. Wat moet daarvoor allemaal gebeuren? Vanaf 5 mei, elke woensdag op TV West, elk uur vanaf 17.00 uur.

tv-serie Bollenjongens - april 2021- greeport-duin-en-bollenstreek

Ontmoet de bollenjongens

Ontmoet alle bollenjongens. Op de website www.bollenjongens.nl vertellen ze allemaal hun eigen verhaal. Wie zijn ze, wat houdt ze bezig qua werk maar ook in hun vrije tijd. En, wat vinden ze nou eigenlijk zo leuk aan het werken in de tuinbouw? Heb je vragen aan de jongens? Dan kan je ze via de website bereiken en je vraag insturen. 

Hyacinten-greenport-duin-en-bollenstreek

Website bollenjongens

Op de website van de Bollenjongens staat de trailer met de allereerste beelden, komen wekelijkse updates, de allernieuwste afleveringen, is achtergrondinformatie te vinden en vertellen ze stuk voor stuk hun verhaal.

BEkijk hier de eerste foto's

Greenport Duin- en bollenstreek is samen met Economic Board duin- en bollenstreek partner in het project bollenjongens

Andere projecten waarin wij participeren
webinar-vitale-teelt-hyacint-greenport-duin-en-bollenstreek

Vitale teelt hyacint

Samen met KAVB, WUR en een aantal andere partijen participeren wij in dit onderzoek.Op 13 april jl. gaven wij met elkaar een update over de stand van zaken in dit POP-3 project. Bekijk de aflevering terug..

Drie living labs voor herstellen biodiversiteit

De 7 B's in Living Lab B7 staan voor: Boeren, Bewoners, Bezoekers en Beleidsmakers werken aan een Betere Biodiversiteit in de Bollenstreek.

Duurzaamheid-klimaatneutraal-greenport-duin-en-bollenstreek

Greenport Duin- en Bollenstreek Klimaatneutraal 2040

De Glastuinbouw Klimaatneutraal in 2040. Dat is de ambitie van Greenports NL en daarover zijn in het Klimaatakkoord en het Tuinbouwakkoord afspraken gemaakt.

Bollenjongens