bollen-bloemen-innovatie7

VSO Het Duin wint Tuinbouw Battle Award 2024 op podium Vroegbloeiers

De Tuinbouw Battle Award ging op woensdag 17 april naar VSO het Duin (klas OB 1) uit Noordwijk. Tijdens de Vroegbloeiersochtend (onderdeel Vier de Lente) kregen zij in de opbouwhal van Bloemencorso Bollenstreek de award uitgereikt met als extra prijs een bezoek aan de Tulip Experience Amsterdam. De finale werd feestelijk afgesloten met een optreden van BENR.
Leerlingen-VSO-Het-Duin-winnaar-Tuinbouw-Battle-Award-Vroegbloeiers-greenport

De leerlingen van VSO Het Duin OB1 kregen de felbegeerde award in handen na hun inzet tijdens de Tuinbouw Battle. De klas won in hun ronde en maakte – mede daardoor – kans op de hoofdprijs. Directeur Rabobank Bollenstreek, Ferry Huurman, klom op het podium om de kinderen hun prijs te overhandigen. Ferry: “Vandaag komen oud en nieuw mooi samen. In het hart van het al meer dan 75 jaar bestaande Bloemencorso Bollenstreek ontvangen we de generatie van de toekomst. Mooi om te zien hoe zij zich hier met een open en nieuwsgierige blik bewegen. Deze generatie hebben we hard nodig om ook op de lange termijn een toekomstbestendige regio te blijven. Als Rabobank vinden we het belangrijk een bijdrage te leveren aan de brede welvaart in de streek. Om die reden zijn we naast sponsor van het Bloemencorso Bollenstreek ook partner van de Tuinbouw Battle en het platform Vier de Lente, die jongeren en bedrijfsleven actief verbinden.”

Winnaar speurtocht

Naast het winnen van de award maakten de ruim 200 leerlingen ook kans op de prijs voor de speurtocht die ze die ochtend deden. Met vragen over de Tuinbouw Battle, de sierteelt en het Bloemencorso Bollenstreek werd de opgedane kennis van de leerlingen getest.  Basisschool de Avonturier groep 7 had de meeste vragen goed en gaat met de klas op bezoek bij de Tulperij in Voorhout. Bestuurslid Educatie van Bloemencorso Bollenstreek Marlijn Hoeijmans: “Aan de hand van de speurtocht tijdens de finale van de Tuinbouw Battle, en workshops die later nog gegeven worden, enthousiasmeren we kinderen voor ons Bloemencorso en de sierteelt. De verjonging van ons corso hebben wij in het vizier en met de finale van de Tuinbouw Battle bij onze opbouwlocatie dragen wij bij aan het in stand houden van ons cultureel immaterieel erfgoed. Het was een feest om die kinderen zo enthousiast en boordevol kennis te zien! We hebben echt de lente gevierd!”

Vier de Lente Vroegbloeiers

Vier de Lente Vroegbloeiers is drie jaar geleden opgezet als ‘jonge zusje’ van Bloemencorso Bollenstreek om op een verjongende manier kennis van het bollenvak, sierteelt en de streek over te dragen op de nieuwe generatie! Dit is een belangrijke voorwaarde voor de bijschrijving van het Bloemencorso op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Tuinbouw Battle is een prachtige manier om leerlingen van groep 7/8, de zogenaamde ‘Vroegbloeiers’ te enthousiasmeren.

Leren en werken in het groen

Greenport Duin- en Bollenstreek draagt met de organisatie van de Tuinbouw Battle bij aan de promotie van leren en werken in de sierteelt. Op een speelse manier komen de kinderen in aanraking met de sierteelt en alle aspecten die daar bij horen: verzorging, marketing, verpakking, verkoop, stuksprijs en het maken van een verslag. Als afsluiting wordt de finale van de Tuinbouw Battle georganiseerd.

Meedoen met de Tuinbouw Battle? Geef je op!

Eva van der Kwast (organisator Tuinbouw Battle): “Het project Tuinbouw Battle draait nu een paar jaar en ook in het najaar van 2024 en het voorjaar van 2025 gaat de battle weer van start. Ik nodig alle basisscholen (groep 7/8) uit de regio op om mee te doen! Het project wordt volledig verzorgd en deelname is gratis. Geef je dus op en wie weet sta jij met jouw klas volgend jaar op het podium tijdens de finale.” Aanmelden kan via: eva@greenportdb.nl.

Partners

De Tuinbouw Battle wordt in Greenport Duin- en Bollenstreek mede mogelijk gemaakt door: Yuverta mbo, Bosman Van Zaal, Container Centralen, Economic Board Duin- en Bollenstreek, Rabobank, Stimuflori, Greenport Aalsmeer en Greenport Duin- en Bollenstreek.

VSO Het Duin wint Tuinbouw Battle Award 2024 op podium Vroegbloeiers