bollen-bloemen-innovatie7

Van der Avoird Trayplant en Theelers grote winnaars Tuinbouw Ondernemersprijs 2023

Van der Avoird Trayplant is de grote winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2023. Door een innovatief vierlagensysteem telen ze zacht fruit (aardbeien en frambozen) op één hectare met dezelfde opbrengst als 240 hectare. Theelers wint de themaprijs ‘Nieuwe teelten, nieuwe toepassingen’. Met de reststromen van glastuinders maken zij theeblends om zo een bijdrage te leveren aan de circulariteit van de tuinbouw. Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit reikte de prijs gisteren uit in de fossielvrije kas van Koppert Cress in Westland.
Winnaar-Tuinbouw-Ondernemersprijs-2023

Vierlagenteelt Van der Avoird Trayplant

Peter van der Avoird nam gisteren de prijs in ontvangst uit handen van minister Adema. Het prijsobject is een circulaire vorm, gemaakt van mycelium en restproduct uit de tuinbouw. Volgens de vakjury is Van der Avoird Trayplant toonzetter in onderzoek, sterk ondernemerschap en systeeminnovaties voor vermeerdering en productie. Een meerdimensionaal bedrijf met een sterke visie en scherpe focus, waarbij innovatie in het DNA zit. Een goed voorbeeld is de vierlagenteelt op de nieuwe locatie. Deze locatie is nagenoeg emissievrij, heeft geen CO2-uitstoot en geen afvalwater.

Peter van der Avoird: “We zijn er trots op dat we met onze visie kunnen inspireren: de natuur minder belasten, maar toch voorzien in de groeiende voedselbehoefte. We werken aan het voedsel van morgen, maar houden de planeet met ons boerenverstand in de gaten.” 

Theelers wint themaprijs met inzet reststromen

Start-up Theelers zet restmaterialen en bijproducten om tot een nieuw product voor de consumentenmarkt: kruidenthee melanges. Theelers is ontstaan vanuit een gezamenlijke ambitie van vier kwekers: Corn Bak Bromelia (Assendelft), de Kruidenaer (Etten-Leur), Westlandpeppers (De Lier) en Gova (Nispen). De wijze waarop zij hun krachten bundelen vindt de jury een voorbeeld voor de sector. De vier ondernemers zetten elkaars expertise in om zo samen een stap te zetten in innovatieve productontwikkeling in de glastuinbouw.

Pieter Boekestijn: “Theelers staat voor samenwerking, kwaliteit en passie voor horticultuur. We zijn trots en vereerd dat we door onze gewassen samen te brengen de themaprijs ‘nieuwe teelten, nieuwe toepassingen’ gewonnen hebben. Het is nu tijd om door te pakken met het naar de markt brengen van ons product.”  

Aftermovie

Bekijk hier de aftermovie van de uitreiking van de Tuinbouwprijs 2023.

Foto via Tuinbouw Ondernemersprijs.

Van der Avoird Trayplant en Theelers grote winnaars Tuinbouw Ondernemersprijs 2023