bollen-bloemen-innovatie7

RIE-omgeving aangepast

Per 1 december is de nieuwe risico-inventarisatie en –evaluatie (RIE) voor multifunctionele landbouw beschikbaar. Waarom? Het aantal agrarische bedrijven dat er andere activiteiten bij gaat doen groeit sterk.

Wanneer je naast je primaire agrarische activitieten andere actviteiten gaat doen hebben we het over multifunctionele landbouw. Je kunt hierbij denken aan kinderopvang, horeca of kajakverhuur.

Deze nieuwe bedrijfsactiviteiten brengen vaak nieuwe risico’s met zich mee. Hiervoor is een aanvullende module voor de RIE ontwikkeld. RIe staat voor risico-inventarisatie en -evaluatie. Op deze manier kun je de veiligheidsrisico’s in je bedrijf op een rij zetten. Zo kun je op een overzichtelijke manier maatregelen nemen die zorgen voor een veiligere en betere werkplek.

De nieuwe RIE-omgeving heeft een aantal voordelen:

  • Als je in meerdere sectoren actief bent, kun je nu in één RIE al je werkzaamheden kwijt. Je hoeft dus nog maar één RIE te maken, minder vragen in te vullen en je werkt met één inlog;
  • In het dashboard van de RIE vind je een ongevallenregistratie; een tool waarmee je eenvoudig (bijna) ongevallen kunt registreren en hiervan kunt leren;
  • Er is een module ‘Nevenactiviteiten en multifunctionele landbouw’ toegevoegd. Indien voor jou van toepassing, kun je de volgende thema’s toevoegen aan je RIE: horeca, boerderijwinkel, recreatie, evenementen en agrarische kinderopvang.

Ook is een erkende coronachecklist toegevoegd aan de RIE. Hiermee kan je als ondernemer inventariseren en evalueren welke maatregelen je kunt treffen voor dit nieuwe risico.

Heb je eerder de RIE ingevuld?

De omgeving is aangepast waarbij sommige vragen zijn samengevoegd en er ook nieuwe vragen bij zijn gekomen. Dit heeft mogelijk als gevolg dat jouw RIE niet meer up to date is. Het advies van Stigas is om dit te checken en openstaande vragen alsnog in te vullen.

Heb je in het verleden een digitale RIE volgens de oude methodiek ingevuld? Via deze link kun je de RIE terugvinden. Is je RIE drie jaar of ouder? Dan adviseren wij je om een RIE op te stellen met bovenstaande nieuwe methodiek. Heb je vragen hierover? Dan kun je contact opnemen met onze Servicedesk. Telefoon 085 – 044 07 00 (optie 1). Of mail: info@stigas.nl.

Met de RIE van Stigas breng je de veiligheids- en gezondheidsrisico’s op je bedrijf in kaart. En je geeft aan wat je gaat doen om ze onder controle te krijgen. Een goed opgestelde RIE helpt ongelukken en gezondheidsklachten te voorkomen.

RIE-omgeving aangepast