bollen-bloemen-innovatie7

Regeneratieve landbouw

Niet gangbaar boeren, ook niet biologisch of natuurinclusief, maar regeneratief. Bij deze vorm van landbouw doet de natuur het werk. Dat betekent onder andere: geen kunstmest en pesticiden meer, maar alles met en voor de natuur en een gezonde bodem. Een Noord-Hollandse ondernemer stapte acht jaar geleden over en merkte grote verbetering in de bodem en bij de bollen.
Bollenstreek-in-bedrijf-open-dag-nieuwe-website

Niet gangbaar boeren, ook niet biologisch of natuurinclusief, maar regeneratief. Bij deze vorm van landbouw doet de natuur het werk. Dat betekent onder andere: geen kunstmest en pesticiden meer, maar alles met en voor de natuur en een gezonde bodem.

Grondcursus

Noord-Hollandse bollenteler John Huiberts is een van de weinige boeren in Nederland die volledig op deze manier werkt. Hij schakelde acht jaar geleden over naar een regeneratieve vorm van kweken omdat het spoor van de traditionele tulpenteelt doodliep. Hij had te veel bestrijdingsmiddelen nodig en zijn grond was zo goed als dood. Door een grondcursus raakt hij op het spoor van de regeneratieve landbouw.

Langzame start

Het ging niet eenvoudig. “Ik ben hier acht jaar geleden mee begonnen. En de eerste jaren waren best moeilijk”, vertelt Huiberts. “We hadden te weinig opbrengst en gebruikten ook de verkeerde soorten.” Nu gaat het goed.
“We hebben heel veel soorten waar insecten op vliegen en de afzetmarkt groeit heel snel omdat steeds meer gemeentes biologische bollen willen hebben. Als het zo doorgaat, kunnen we de vraag binnenkort niet meer aan.”

Lees het volledige artikel hier: https://www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1151273/de-natuur-doet-het-werk-bij-regeneratieve-landbouw (bron).

Regeneratieve landbouw